foto: Kārlis Seržants
Lai sauktu pie kārtības Babītes indētāju, ar pusgadu nepietiek
Patlaban Valsts vides dienests pieprasījis šos atkritumus izvest līdz 25. aprīlim.
Sabiedrība
2021. gada 13. aprīlis, 04:44

Lai sauktu pie kārtības Babītes indētāju, ar pusgadu nepietiek

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Babītes iedzīvotāji pērn rudenī pamanīja, ka jau gadiem nesakārtotā teritorijā Sila ielā 12 kāds uzņēmējs uzsācis būvgružu pārstrādi. Tuvējā apkārtnē ir privātmāju rajons, turklāt pretī pāri ielai atrodas bērnudārzs. Vietējie sāka celt trauksmi, iesaistījās arī pašvaldība un Valsts vides dienests, taču viss process ievilcies uz pusgadu, jo zemes īpašnieks un uzņēmums PAKSERVIS aizrādījumus vienkārši ignorēja.

Notiekošo Babītes iedzīvotāji nekādi nevarēja nepamanīt – virs pārstrādes vietas bieži bija redzams pamatīgs putekļu mākonis. Vējš tos izdzenāja pa visu apkārtni, un tie sevišķi lielā daudzumā nonāca bērnudārza teritorijā.

Nelegāls rūpals

Nav nekāds noslēpums, ka padomju laikā ražotie būvmateriāli satur dažādas kaitīgas vielas, sevišķi daudz to ir šīferī, un bīstamākais ir azbests. Turklāt norobežotajā teritorijā bieži dedzināti plastmasas un citi atkritumi, izplatot kārtīgu dūmu devu.

Iedzīvotāji vērsās pēc paskaidrojumiem pašvaldībā, un atklājās, ka šādi darbi konkrētajā teritorijā nemaz nav atļauti. Pēc Babītes novada plānojuma noteikts, ka šī ir rūpniecības apbūves teritorija, kurā atļauta vieglā rūpniecība. Būvgružu pārstrāde ir atļauta tikai ar Valsts vides dienesta izsniegtu atļauju (VDD), taču šādā teritorijā tās izsniegšanai nebūtu pamata.

Nekādas reakcijas

Jau pēc pirmajām sūdzībām dome oktobrī norīkoja būvinspektorus un pašvaldības policistus teritorijas apsekošanai, un konstatēti būtiski pārkāpumi.

9. decembrī pašvaldības būvvalde sagatavoja atzinumu, kurā cita starpā lūgts apturēt būvgružu pārstrādi līdz attiecīgo dienestu atļauju uzrādīšanai un sakopt teritoriju. Teritoriju apsekoja arī VVD Lielrīgas reģionālās pārvaldes inspektori, kuri secināja, ka notiek nesankcionētas darbības, atļauja to veikšanai nav saņemta.

Tomēr, kā informē Babītes novada sabiedrisko attiecību speciāliste Lelde Drozdova-Auzāne: “Neraugoties uz pašvaldības veiktajām darbībām un VVD inspektoru vizīti, zemes īpašnieks uz to nekādi nereaģēja un no sadarbības atteicās.”

Oficiālās prasības

Arī VVD informāciju par bīstamo objektu saņemta jau oktobrī, un dienests pirmo apsekošanu veicis 16. oktobrī. Konstatēts, ka objektā Sila ielā 12 darbojas vismaz trīs juridiskas personas, kas attiecīgi nodarbojas ar kokmateriālu apstrādi, derīgo izrakteņu materiālu uzglabāšanu un atkritumu apsaimniekošanu. Pēc kadastra datiem, objekta īpašnieks ir kāda fiziska persona.

Tā kā objektā nevienai juridiskai personai nav izsniegta atļauja atkritumu apsaimniekošanai, jau tad secināts, ka šī darbība veikta prettiesiski. Pārbaudē noskaidrots, ka neatļautu atkritumu apsaimniekošanu veic SIA PAKSERVIS aptuveni 4000 kvadrātmetru plašā teritorijā, kurā uzglabāti gan būvniecības, gan sadzīves un metāla atkritumi, "Kas Jauns Avīzei" atklāj VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

VVD paskaidroja zemes īpašniekam, ka neatbilstoši uzglabātie atkritumi ir jānodod apsaimniekotājam, kas saņēmis attiecīgu atļauju. Īpašniekam arī jāinformē VVD, kurš apsaimniekotājs izvēlēts, kāds būs termiņš, pēc atkritumu nodošanas jāiesniedz apliecinoša dokumentācija.

Tomēr nekāda reakcija uz šo aicinājumu nesekoja, tāpēc VVD šā gada sākumā nosūtīja zemes īpašniekam vēl vienu vēstuli un lūdza līdz 25. janvārim sniegt rakstisku atbildi un detalizētu informāciju, kādas līgumiskās attiecības pastāv starp zemes īpašnieku un SIA PAKSERVIS.

Tad arī atklājās, ka PARKSERVIS ir tikai apakšnomnieks, taču zemes īpašnieks VVD informējis, ka līgumu par zemes nomu ir pārtraucis un minētais uzņēmums apņēmies atbrīvot un attīrīt teritoriju līdz 1. martam.

Atkal gaida

Arī šis solījums bija tikai tukši vārdi. Marta vidū VVD devās pārbaudīt, vai zemes īpašnieka dienu iepriekš pa telefonu teiktais atbilst patiesībai, un konstatēja, ka izvesta tikai daļa drazu, bet joprojām atrodas atkritumi aptuveni 50 kubikmetru apjomā un arī būvgruži. Ap šo laiku teritoriju apskatīja arī Kas Jauns Avīze, secinot, ka atkritumu kalns varētu būt pat lielāks.

Ņemot vērā, ka PAKSERVIS kā nomnieks ir izbeidzis līgumiskās attiecības, VVD izdevis lēmumu par veicamām rīcībām zemes īpašuma pārvaldītājam SIA Taller – nosakot, ka atkritumi jāizved līdz 25. aprīlim. Lēmuma neizpildes gadījumā VVD uzsāks tā izpildi piespiedu kārtā, kas nozīmē “piespiedu naudas” iekasēšanu. Tās apmērs ir no 50 līdz 10 000 eiro, un konkrētu apmēru noteiks VVD izpildrīkojumā.

Tāpat šādu lēmumu var pieņemt atkārtoti, katru reizi palielinot piespiedu naudas apmēru, līdz adresāts izpilda VVD prasības – tāda ir birokrātiskā procedūra, cerot, ka pārkāpēji to pildīs. Pret PARKSERVIS arī ierosināts administratīvā pārkāpuma process.