Sabiedrība
2021. gada 9. aprīlis, 21:59

Jaunjelgavā notvertajam lūsim veikta sarežģīta operācija

Jauns.lv

Pateicoties veterinārārstu komandas darbam, savainotajam savvaļas lūsim, kurš marta beigās pārvietojās pa Jaunjelgavu, esot cerības atgriezties mežos, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) Dienas ziņas.

Ziņa par gaišā dienas laikā Jaunjelgavas ielās ieklīdušo lūsi ar savainoto ķepu sociālos tīklus pāršalca marta nogalē. Līgums par klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu Jaunjelgavā ir patversmei ''Mežavairogi''. Atšķirībā no jau vairākus gadus patversmē dzīvojošajiem meža iemītnieks bijis visai agresīvs.

"Mēs kopā ar Valsts policiju ķērām kopumā diennakti. Tad viņš tika iedzīts privātmājas pagrabā, kur bija lielāka iespēja viņu mierīgi noķert," LTV stāsta dzīvnieku patversmes ''Mežavairogi'' pārstāve Kristīne Kalniņa.

Lieldienu brīvdienās dzīvniekam veikta sarežģīta operācija, kas ilgusi divas stundas. Tās laikā salūzušie kaulu fragmenti salikti un sastiprināti kopā ar implantu. Tagad ir svarīgi, lai dzīvnieka organisms pieņem metāla plāksnes un atveseļojas. 

Pašreiz lūsis ievietots patversmes attālākajā stūrī, kuru vismazāk sasniedz dažādi mežam neraksturīgi trokšņi. Apmeklētāji tur netiek pielaisti, bet dzīvnieka uzvedību fiksē videokamera.

Kalniņa skaidro, ka lūsim ir kaula infekcija. "Mēs dodam zāles. Tās ir vitāli svarīgas, lai pārtrauktu šo infekciju. Viņam elkoņa daļa labi kustas, bet mums ir bažas par pēdu.  Viņš īsti tā kā vēl negrib locīt. Otra lieta – ir svarīgi, lai viņš labi ēstu, bet trešā lieta-, lai viņš maksimāli maz pierod pie cilvēkiem, lai viņš var atgriezties savvaļā."

Atgādinām, ka Jaunjelgavas iedzīvotājus sestdienas, 27. marta, rītā pārsteidza lūsis, kurš bezbailīgi pārvietojās pa mazpilsētas ielām. Bija redzams, ka meža kaķim ir ievainota ķepa, un, piedaloties policijai un dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" darbiniekiem, zvērs sagūstīts, lai saņemtu veterinārārsta palīdzību.

Zoologs Vilnis Skuja uzskata, ka savvaļas zvēru pilsētas ielās iedzinis bads un izmisums: “Saprotams, ka ar šādu kājas savainojumu lūsis mežā neko vairs nevar nomedīt, ja nu noķert kādu peli vai atrast vecu kaulu, bet ar to barībai nepietiek. Iespējams, viņš mitinājies turpat piepilsētas mežā un viņam ir agrāk gadījies noķert kādu vieglāk nomedījamu mājdzīvnieku, tāpēc arī gāja uz pilsētu. Lūši parasti ir ļoti tramīgi, un, ja viņam nav kādas citas kaites, kā, piemēram, trakumsērga, tad citādi to nevar izskaidrot.”