foto: Pexels.com
Vecāku organizācijas lūdz Levitu paglābt daudzbērnu māti no cietuma
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2021. gada 30. marts, 16:14

Vecāku organizācijas lūdz Levitu paglābt daudzbērnu māti no cietuma

Jauns.lv

Trīs nevalstiskās organizācijas – “Vecāku Alianse”, “Krīzes Grūtniecības Centrs” un “Asociācija Ģimene” ir nosūtījušas valsts prezidentam Egilam Levitam atklātu vēstuli, lūdzot personiski iesaistīties triju bērnu mātes Jeļenas Žukotskas atbrīvošanā. Viņai ir noteikts cietumsods par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) izmaksājamā pabalsta nepamatotu saņemšanu.

Organizācijas vērš Levita uzmanību, ka pirms dažām dienām ir stājies spēkā notiesājošs spriedums kādai daudzbērnu mātei Jeļenai Žukotskai par VSAA izmaksājamā vecāku pabalsta nepamatotu saņemšanu.

"Saskaņā ar Krimināllikumu, par šādu nodarījumu ir paredzēts ļoti bargs sods – vismaz divi gadi cietumā. Jeļenai ir trīs nepilngadīgi bērni, no kuriem divi ir mazgadīgi, līdz ar ko lielāko sodu par mammas vēlmi iegūt lielākus līdzekļus bērnu audzināšanai cietīs tieši mazie bērni. Vai tas ir pareizi un samērīgi – atņemt bērniem māti laikā, kad visa pasaule piedzīvo apjukumu un stresu, nošķirtību un depresiju?" teikts vēstulē prezidentam.

Vēstulē norādīts, ka "laikā, kad ir vērojama pakāpeniska atteikšanās no cietumsoda gadījumos, kad persona ar savām darbībām nevar radīt kaitējumu sabiedrībai, nav sociāli bīstama, vecākiem, kas vēro šo situāciju, ir grūti samierināties ar ziņu, ka bērni tiks nošķirti no mātes šāda nodarījuma dēļ".

"Mēs lūdzam Jūs uzsākt Jeļenas Žukotskas apžēlošanas procedūru, Levita kungs! Mēs lūdzam dot viņai iespēju atmaksāt savu parādu, atlīdzināt valstij savu nodarījumu, nedodoties cietumā! Valstij nav jāsoda bērni par to, ka māte, iespējams, vēlējās mazliet labākus apstākļus savai ģimenei," lūdz organizācijas. 

Vēstulē teikts, ka organizācijas nevēlas attaisnot sievietes rīcību, bet lūdz prezidentu izmantot visas Apžēlošanas likuma 8.pantā paredzētās iespējas uzdot jautājumus atbildīgām iestādēm un noskaidrot lietas apstākļus.

Biedrības cer, ka prezidenta personīgā iesaiste palīdzēs atrast atbildes uz svarīgiem jautājumiem par prokuratūras rīcību Jeļenas lietā. Apzinoties Apžēlošanas likuma ierobežojumus, vecāku organizācijas lūdz prezidentu tomēr uzsākt apžēlošanas procedūru, kuras gaitā varētu tikt noskaidrotas vairākas lietas un atrasts labākais risinājums.

"Bērni jau būs tie, kas saņems visbargāko sodu. Valsts būtībā šobrīd sodīs mazus bērnus. Ir jābūt kādam risinājumam, kā māte var saņemt sodu un atmaksāt valstij šo pabalstu un sodu, netraumējot bērnus," komentē viena no vēstules iesniedzējām Aira Jēkabsone (“Vecāku Alianse”).

Organizācijas uzskata, ka prezidenta veiksmīga iesaiste Latvijas valstspiederīgās Kristīnes Misānes lietā vecākiem ļauj cerēt, ka arī šoreiz prezidents varētu nebūt vienaldzīgs.

Tēmas