foto: LETA
"KPV LV" atjaunotā valde plāno no Pucena, Krapānes un Možvillo atprasīt dokumentu iesniegšanai UR tērētos līdzekļus
Politiskā spēka "KPV LV" atjaunotā 6.decembra valde plāno no partijas atceltās valdes locekļiem Ērika Pucena (attēlā), Ievas Krapānes un Māra Možvillo atprasīt politiskā spēka budžeta līdzekļus, kurus tie iztērēja, iesniedzot "viltotus" dokumentus Uzņēmumu reģistrā (UR).
Politika
2021. gada 26. marts, 19:59

"KPV LV" atjaunotā valde plāno no Pucena, Krapānes un Možvillo atprasīt dokumentu iesniegšanai UR tērētos līdzekļus

Jauns.lv / LETA

Politiskā spēka "KPV LV" atjaunotā 6.decembra valde plāno no partijas atceltās valdes locekļiem Ērika Pucena, Ievas Krapānes un Māra Možvillo atprasīt politiskā spēka budžeta līdzekļus, kurus tie iztērēja, iesniedzot "viltotus" dokumentus Uzņēmumu reģistrā (UR), pastāstīja partijas valdes loceklis Toms Andersons.

Komentējot UR lēmumu atcelt 12.decembra valdi, atjaunojot spēkā partijas 6.decembra valdi, Andersons teica, ka visu laiku ir akcentējis, ka tās konkrētās valdes darbības bija pretlikumīgas. "Viņi viltoja dokumentus un darīja visu, lai noturētos pie partijas un uzturētu partijas budžetu," pauda Andersons.

Viņaprāt, Saeimas frakcijas vadītājam Možvillo būtu jāatvainojas UR atjaunotajai valdei par viņa izteikumiem, ka 6.decembra valde esot "nepieredzējuši juristi".

Vaicāts, kādi varētu būt valdes tuvākie lēmumi, Andersons uzsvēra, ka regresa prasībā tiks pieprasīti līdzekļi no šīm trim personām, kas UR iesniedza minētos dokumentus. "Valde bija ievēlēta ar viltotiem dokumentiem. Viņi iztērēja vairākus desmitus tūkstošus eiro, un valde šo naudu pieprasīs no viņiem," puda no jauna apstiprinātās "KPV LV" valdes loceklis.

Andersons arī pieļāva iespēju, ka visi frakcijas deputāti un ministri tiks izslēgti no partijas.

Vienlaikus viņš atklāja, ka pats partijā vairs nestrādās. Viņš esot nodevis partijai iesniegumu par izstāšanos jau pirms pāris nedēļām, un par atteikšanos no valdes locekļa amata viņš solījās informēt arī UR.

Tāpat viņš atzīmēja, ka ja 6.decembra valde turpinās darboties, Andersons viņus atbalstīs un palīdzēs atrisināt šos sarežģījumus.

UR ir atcēlis iepriekš pieņemto lēmumu par pēdējām izmaiņām politiskās partijas "KPV LV" valdes sastāvā un par partijas nosaukuma maiņu uz "Par cilvēcīgu Latviju" (PCL).

Lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka UR saņemts 2020.gada 12.decembra biedru sapulces protokola oriģināls un informācija no Valsts policijas, kas liecina, ka iepriekš reģistrā iesniegtais protokola izraksts, uz kuru balstoties UR iepriekš pieņēma lēmumu, neatbilst normatīvo aktu prasībām, proti, neatbilst protokola oriģinālam.

UR ir atjaunojis tādu situāciju partijā, kāda tā bija līdz 2020.gada 12.decembra partijas biedru sapulcei. Līdz ar to šobrīd spēkā ir 6.decembra valde, kurā bija ievēlēts Toms Andersons, Artūrs Vējš, Miks Vizbulis, Elita Lazda, Agnese Zaļakmentiņa un Raimonds Nipers. Šis valdes sastāvs nebija apmierināts ar virkni lēmumu partijā un pat prasīja partijas Saeimas frakcijai izstāties no valdošās koalīcijas, kam gan frakcija nepiekrita.

UR galvenā valsts notāra lēmumā teikts, ka saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70.panta trešo daļu administratīvais akts ir spēkā tik ilgi, līdz to atceļ, izpilda vai vairs nevar izpildīt sakarā ar faktisko vai tiesisko apstākļu maiņu. Attiecīgi tagad sanākot, ka "R. M. [Rolanda Millera] iecelšana valdes locekļa amatā ir atzīstama par spēku zaudējušu un līdz ar to par neapstrīdamu".

Salīdzinot protokola izrakstu un protokola oriģinālu, UR esot secināts, ka protokola izraksts ir papildināts ar tādu informāciju, kāda oriģinālā nav norādīta, proti, protokola izraksts ir papildināts ar teikumu: "Tātad no plkst.14.57 sapulcē personiski vai ar deleģējumu piedalās kopā 221 biedrs", kā arī balsojums par neuzticības izteikšanu valdei, jaunu valdes locekļu ievēlēšanu un statūtu grozījumiem papildināts ar balsojumu "Atturas", norādot arī partijas biedru skaitu, kuri balsojuši ar "Atturas".

Tomēr partijas biedriem minētajā sapulcē netika piedāvāta iespēja izvēlēties balsot ar "Atturas", kas minēts protokola izrakstā. Tādējādi secināts, ka izraksts ir patvaļīgi papildināts ar balsojuma rezultātu "Atturas".

Partija nebija tiesīga pieteikt UR partijas nosaukuma maiņu un izmaiņas statūtos, un attiecīgi iesniegt Statūtus pievienošanai partijas reģistrācijas lietai.

"KPV LV" iekšienē starp 6.decembrī ievēlēto valdi no vienas puses un pie varas valstī esošajiem "KPV LV" politiķiem no otras puses bija raisījušās domstarpības. UR vispirms reģistrēja 6.decembra valdi, tad 12.decembrī ievēlēto valdi, līdz ar to 6.decembra valde zaudēja savas pilnvaras, bet tagad atkal pie teikšanas nonākusi 6.decembra valde.

12.decembra valdē vairāk ir pārstāvēti valdošajā koalīcijā esošie "KPV LV" politiķi.