foto: Juris Rozenbergs
Lauku idille pašā Rīgas centrā. Cilvēki steidzas rezervēt vietu galvaspilsētas mazākajā viesu namiņā
Sabiedrība
2021. gada 25. marts, 06:09

Lauku idille pašā Rīgas centrā. Cilvēki steidzas rezervēt vietu galvaspilsētas mazākajā viesu namiņā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Par spīti Covid-19 pandēmijai, Rīgā veiksmīgi realizēts kāds patiesi interesants viesmīlības nozares projekts. Galvaspilsētas centrā kā no pasaku pasaules izrauts un renovēts neliela izmēra viesu namiņš, kurā pilsētnieki jau šobrīd steidzas uz brīdi aizmirsties un pabaudīt dzīvi pilsētā no cita skatpunkta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ideja par “Parka namiņu”, kā to dēvē entuziastiskā un enerģiskā saimniece Ivonna Pīrāgs, radusies, ik pa laikam ejot garām Viesturdārza malā blakus Aleksandra triumfa arkai uzslietajai ēkai.

Vēstures pieraksti liecina, ka mazais namiņš Rīgas vecākajā parkā parādījies 1900. gadā un līdz mūsdienām tam bijušas visdažādākās funkcijas.

Parka namiņš - mazākais viesu nams Rīgā

Par spīti Covid-19 pandēmijai Rīgā veiksmīgi realizēts kāds patiesi interesants viesmīlības nozares projekts. Galvaspilsētas centrā, kā no pasaku pasaules izrauts, ...

gallery icon
70

Pēdējos gados, pirms tas tika pamests novārtā, tur bijusi tējnīca un tad – dzirkstošā vīna bāriņš.

Būtisks iemesls, kādēļ Ivonnu tā ieinteresējusi šī celtne, bijuši stāsti par kādreizējo Viesturdārza varenību, Krievijas cara Pētera I Romanova rūpēm par šo parku, kā arī paša namiņa noslēpumā tītā vēsture.

foto: Juris Rozenbergs
Šādi namiņš un tā apkārtne izskatījusies 20. gadsimta pirmajā pusē.

Šobrīd, kad pandēmijas dēļ nevar tikt arhīvos, neatbildēts Ivonnai palicis jautājums par šī namiņa sākotnējo pielietojumu, taču to viņa ir apņēmusies noskaidrot pēc iespējas drīzāk.

“Tā bija neplānota nejaušība, kas izvērtās ļoti patīkamā veidā. Tā kā ar vīru dzīvojam salīdzinoši netālu, samērā bieži gadījās pastaigu laikā noiet garām. Ik reizi nodomājām un noteicām, ka – paskat, cik feini uztaisīts! Tad kādā brīdī šis namiņš palika tukšs. Bija žēl uz to skatīties, un tad pamanījām uz namiņa izkārtni par tā iznomāšanu, par iespēju piedalīties izsolē. Jāteic, ka laiks kam tādam nepavisam nebija labvēlīgs – pagājušajā gadā apstājās teju visi mani darbi, projekti, un domāt par startēšanu viesmīlības nozarē... varētu šķist, ka tas ir traki! Taču šī iespēja iznomāt tik ļoti uzrunāja, ka spēru šādu soli,” stāsta Ivonna.

foto: Juris Rozenbergs
Parka namiņš ir neliels, taču pietiekams, lai tam būtu kārtīga adrese. Galvaspilsētas mazākais viesu nams atrodas Rīgā, Hanzas ielā 28, blakus Aleksandra vārtiem.

Viņas profesionālā joma ir pasākumu organizēšana. Šīs prasmes tad arī noderējušas, lai aptuveni mēneša laikā no pamesta maza namiņa izveidotu patiesi omulīgu viesu namu ar savu auru teju pašā Rīgas centrā.

Namiņš labiekārtots aptuveni mēneša laikā

“Man nevienu brīdi nebija doma, ka tā varētu būt kafejnīca, restorāns vai veikals. Gribējās tieši viesu namiņu – tepat, blakus Hanzas ielai, Rīgā. Mums ar vīru pašiem patīk ceļot un nakšņot interesantās, nestandarta vietās. Lielajām viesnīcu ķēdēm nav ne vainas, taču interesanti nakšņošanas risinājumi mēdz izvērsties par interesantiem piedzīvojumiem!” stāsta “Parka namiņa” saimniece.

Ivonna atklāj, ka viņa bijusi vienīgā pretendente Rīgas domes rīkotajā izsolē, un namiņš tādējādi pavisam drīz nonācis viņas rokās, par ikmēneša īres maksu un citām saistībām, tostarp  komunālajiem maksājumiem.

“Drīz vien sapratām, ja tas nomas līgums ir noslēgts, katra diena mums maksā naudu – ir jārīkojas! Tā nu šī gada sākumā ķērāmies pie darba, lai savestu pamesto īpašumu kārtībā. Strādājām, neskatoties uz to, ka ir februāris, ka ir auksts un šeit ir plīsušas caurules, kā dēļ viss ir applūdis. Nekad neaizmirsīšu, kā -13 grādu temperatūrā mazgājām namiņa skaistos logus!” smej Ivonna.

foto: Juris Rozenbergs
Šāds skats namiņā pavēries pirms tā labiekārtošanas, ko Ivonna uzsāka šī gada februārī.

Kas iespaidīgi – lai arī paralēli bijis nepieciešams kārtot dokumentus, kosmētisko remontu izdevies paveikt aptuveni mēneša laikā, palīgā pieaicinot brāli, kuram, kā saka namiņa saimniece, esot zelta rokas, un citus draugus. Kopumā pie namiņa strādājuši kādi padsmit cilvēki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Man patīk tabulas un precizitāte, tādēļ jau sākumā biju aprēķinājusi iespējamās remonta izmaksas. Lieki piebilst – kā jau ar remontiem bieži gadās – tas viss vienā brīdī sāka iziet ārpus kontroles,” smejot piebilst Ivonna.

foto: Juris Rozenbergs
Viesu namā ir sava, neliela virtuvīte ar labu kafijas automātu, izlietni un kumodē apslēptu mini-ledusskapi.

Mūslaiki saplūst ar vecmodīgo

Domājot par mazā viesu namiņa iekārtojumu, Ivonna ievērojusi konceptu – mūslaiku ērtību un vecmodīgās greznības harmonija.

Tā nu “Parka namiņā” var ieraudzīt glaunas 20. gadsimta pirmajai pusei raksturīgas mēbeles, vecmodīgu kumodi, kura sevī glabā mini ledusskapi, plašu atskaņotāju, kas prot gan nolasīt vinila plates, gan saprasties arī ar mūsdienu viedierīcēm un “Bluetooth” tehnoloģiju, kā arī mūsdienīgu vannas istabu ar dušu un tualeti.

foto: Juris Rozenbergs
Plašu atskaņotājs, kas vienlaikus labi saprotas arī ar modernajām viedierīcēm.

Tikmēr otrā stāvā atpūtniekus gaida mīksta divvietīgā gulta naktsmieram un fantastisks skats pa logu uz Viesturdārzu, pamostoties no rīta. Interesanti, lai arī namiņš atrodas tieši blakus Hanzas ielai, automašīnu radītais troksnis nekādi nekaitē kopējai noskaņai.

Viesi pat esot teikuši, ka tas drīzāk kalpo kā patīkama fona dunoņa.

Jāpiebilst, lai arī namiņš no ārpuses šķiet ļoti neliels un drīzāk līdzinās dekoratīvai piparkūku mājiņai, iekšā ir pietiekami daudz ērtību un iespēju, lai sajustos kā komfortablā laukmales viesu mājā.

Tikmēr uz ietvi un šoseju vērstie logi ir teju vai TV vietā un ļauj mierīgi pavērot garām ejošos rīdziniekus. Paretam kāds no tiem iemaldās namiņā, domādams, ka šeit ir kiosks un lūkodams kaut ko nopirkt.

Tā notiek arī mūsu sarunas laikā, kad kāda vecāka kundze ienāk pa durvīm un jautā, ko labu šeit varētu nopirkt mazdēlam.

“Daudzo ierobežojumu dēļ sagādāt viesu namiņa iekārtošanai nepieciešamās lietas nebija viegli. Varētu šķist – kas tad tur tāds, ieiet veikalā nopirkt dvieļus? Bet... kā jau mēs visi zinām, nebija tik viegli,” piebilst Ivonna.

foto: Juris Rozenbergs
Viesu nama guļamistaba ir otrajā stāvā. Pa tās logu rītos paveras skats uz Rīgas vecāko parku – Krievijas cara Pētera I Romanova izloloto Viesturdārzu.

Beigu beigās atsevišķas mēbeles paņemtas no mājām, šis tas iegūts lietoto preču veikalos, kur Ivonna vērsusies, lai iegūtu autentiskas vecmodīgas lietas.

Nav smādēts arī Latvijā vēl nosacīti jaunā skandināvu mēbeļu milža IKEA piedāvājums, un netrūkst arī Latvijā ražotu lietu.

Sievas rīko vīriem pārsteigumus

Interese par Ivonnas “Parka namiņu” jau šobrīd ir liela, lai arī vēl darāmo darbu tā iekārtošanai netrūkst.

foto: Juris Rozenbergs
Namiņa saimniece un radītāja Ivonna Pīrāgs no idejas līdz galarezultātam ar draugu palīdzību tikusi aptuveni mēneša laikā.

“Es teiktu, ka 90% no līdzšinējiem viesiem ir bijušas sievietes, kuras taisa saviem vīriešiem pārsteigumu. Skatos, ka mūs arī lielākoties atrod tieši sociālajos tīklos, “Instagram”. Ir bijis tā, ka pāris staigā pa parku, sievai pirms tam esmu iedevusi atslēgas, te ir iedegta gaisma, uzlikta kāda noskaņai atbilstoša plate un tad... piepeši ierauga namiņu, ienāk iekšā un paliek,” atklāj namsaimniece.

Bijis arī pāris, kurš namiņā – kad šeit vēl bijusi tējnīca – aizvadījis pirmo randiņu. Ieraugot, kā šeit izskatās tagad, ļoti gribējuši atgriezties.

Ivonna atklāj, ka līdz šim, aptuveni mēneša laikā, interesi lielākoties izrādījuši rīdzinieki – ģimenes, kuras vēlas īslaicīgi pamainīt vidi.

Saimniece smej, ka, lai arī bieži vecāki tādējādi mēģina pavadīt laiku divvientulībā, viesošanās namiņā bērniem tik ļoti patīk, ka tie beigu beigās izlūdzas iespēju palikt pa nakti.

Nākotnē Ivonna vēlas gan papildināt namiņa interjeru, gan  izveidot īpašas orientēšanās spēles saviem viesiem, turpat Viesturdārzā.