foto: LETA
Rosina policistiem dot lielākas pilnvaras, ierodoties uz ģimenes konfliktiem
112
2021. gada 20. marts, 17:06

Rosina policistiem dot lielākas pilnvaras, ierodoties uz ģimenes konfliktiem

LETA

Efektīvākai vardarbības draudu mazināšanai ģimenes konfliktos Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi grozījumus likumā, kas paredz policista tiesības nošķirt varmāku bez aizsargājamās personas rakstveida pieteikuma, informē IeM.

2014.gadā stājās spēkā grozījumi likumos, kas paredzēja ieviest pagaidu aizsardzības pret vardarbību institūtu. Minētais regulējums paredz no vardarbības un vajāšanas cietušajām personām iespēju pēc savas iniciatīvas vērsties tiesā, tajā skaitā ar policijas starpniecību, un lūgt tiesu noteikt ierobežojumus vardarbīgajai personai. Vienlaikus ar šiem grozījumiem policijas darbinieka tiesības tika papildinātas ar tiesību pieņemt policijas lēmumu par nošķiršanu.

Ja pastāv tūlītēji draudi, ka mājoklī vai tā tuvumā esoša persona var nodarīt kaitējumu šajā mājoklī dzīvojošu cilvēku dzīvībai, brīvībai vai veselībai, policists uz rakstveida pieteikuma pamata var pieņemt lēmumu, kas uzliek par pienākumu varmākam atstāt mājokli un neuzturēties šajā mājoklī vai tā tuvumā uz laiku līdz astoņām dienām.

Ņemot vērā minēto, šobrīd policijas darbinieks var pieņemt policijas lēmumu par nošķiršanu tikai uz aizsargājamās personas rakstveida pieteikuma pamata.

Praksē bieži vērojami gadījumi, kad, policijas darbinieki, reaģējot uz ģimenes konfliktiem, acīmredzami konstatē tūlītēju vardarbības draudu risku, tomēr nav tiesīgi pieņemt policijas lēmumu par nošķiršanu tikai tāpēc, ka aizsargājamā persona atsakās no pieteikuma iesniegšanas policijai.

Lai novērstu gadījumus, kad pastāv tūlītējs vardarbības draudu risks, likumā "Par policiju" nepieciešams paredzēt policista tiesības pieņemt lēmumu par nošķiršanu bez aizsargājamās personas rakstveida pieteikuma. 

Katru gadu Iekšlietu ministrija informācijas sistēmā reģistrē vidēji 8500 notikumus "par ģimenes konfliktiem", no kuriem vidēji 500 gadījumos tiek pieņemts policijas lēmums par nošķiršanu. Sistēmas sadaļā "ģimenes konflikts" tiek reģistrēti ne tikai notikumi, kas saistīti ar vardarbību ģimenē. Lielu daļu no sadaļā "ģimenes konflikts" reģistrētiem notikumiem veido sadzīviska rakstura konflikti, kur nepastāv vardarbības draudu risks, un citi tamlīdzīgi gadījumi.

IeM sagatavotie grozījumus "Par policiju" tuvākajā laikā plānots izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē.

Pēc tam tie būs jāizskata vadībā un jāpieņem Saeimai. Sabiedrība līdz aprīlim var sniegt viedokli, iebildumus vai priekšlikumus par minētajiem likuma grozījumiem.