foto: LETA
"Situācija ir nopietna," - iezīmē ainu, ja Latvijā attīstītos Igaunijas scenārijs
Sabiedrība
2021. gada 9. marts, 15:19

"Situācija ir nopietna," - iezīmē ainu, ja Latvijā attīstītos Igaunijas scenārijs

Jauns.lv / LETA

Latvijā attīstoties Igaunijas Covid-19 britu celma izplatības scenārijam, dienā stacionāros varētu nonāk līdz 300 šādu pacientu, pieļauj Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

Otrdien, valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē stāstot par situāciju Latvijas stacionāros, NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga atzina, ka Igaunijā, izplatoties jaunajam celmam, pie Covid-19 slimniekiem tiek saņemts viens izsaukums 20 minūtēs.

Modelējot šo situāciju un ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju skaitu, varot prognozēt, ka Latvijā šādos apstākļos NMPD pie Covid-19 slimniekiem varētu izbraukt 350 līdz 500 reizes dienā, kas nozīmē 200 līdz 300 stacionēto pacientu ik dienu, salīdzinot ar 70 līdz 80 pašlaik.

"Situācija ir nopietna," uzsvēra Heiberga, piebilstot, ka ir jādomā par apsteidzošiem soļiem, lai pasargātu veselības aprūpes sistēmu no lielākas pārslodzes.

Katastrofu medicīnas centra vadītāja atzina, ka ir samazinājusies infekcijas izplatība stacionāru pacientu vidū.

Saskaņā ar NMPD datiem, katru dienu slimnīcā nonāk arī trīs līdz pieci bērni, kuriem ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Kā zināms, Operatīvā vadības grupa izstrādājusi kopumā četrus scenārijus, lai cīnītos ar vīrusa izplatību, tomēr valdībai piedāvās lemt par diviem - scenāriju "A", kas tostarp paredz priekšlikumus ekonomikas funkcionēšanai Covid-19 apstākļos, un scenāriju "D", kas paredz priekšlikumus maksimāliem piesardzības pasākumiem. Valdība šos priekšlikumus skata otrdien, 9. martā. 

Nākamā lapa: A scenārijs