foto: LETA
Covid-19 britu variants Latvijā sekmē to, ka vairāk sāk inficēties ģimenēs
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Sabiedrība
2021. gada 3. marts, 11:43

Covid-19 britu variants Latvijā sekmē to, ka vairāk sāk inficēties ģimenēs

Jauns.lv / LETA

Pagājušajā nedēļā būtiski palielinājies mājsaimniecībās Covid-19 inficēto skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologa Jurija Perevoščikova demonstrētie materiāli Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu par apzinātajiem Covid-19 gadījumiem un salīdzinot ar gada iepriekšējām divām nedēļām, inficēto skaits būtiski palielinājās mājsaimniecībās, bet samazinājās sociālo aprūpes centros, darba vietās, ārstniecības iestādēs.

Pagājušajā nedēļā mājsaimniecībās bija inficējušies 57,2%, darbā - 16,4%, sociālās aprūpes iestādēs - 6%, ārstniecības iestādēs - 6,3%, izglītības iestādēs - 6,3%, privātos pasākumos - 2,1%. Vēl 0,1% bija inficējušies patversmēs, bet 3,6% citviet.

Viņš norādīja, ka inficēšanos mājsaimniecībās ietekmē arī jaunais vīrusa paveids, jo iepriekš saslimstība ar to ģimenēs bija zemāka. Viņš vērsa uzmanību, ka jaunā vīrusa paveida inficēšanās perēkļi ir arī darba vietā pirmskolas izglītības iestādēs, kuros tika konstatēti divi šādi gadījumi. Tāpat tas noticis trijos uzņēmumos un vienu reizi sociālās aprūpes iestādē. "Tas nozīmē, ka vīruss izplatās gan no darba vietas uz mājsaimniecību, gan otrādi," sacīja Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka jaunais vīrusa celms pašlaik tiek pārsvarā fiksēts pieaugušiem cilvēkiem, bet vismaz vienā gadījumā šis jaunais vīrusa paveids tika konstatēts arī bērnam.

"Pirms nedēļas mēs analizējām vienu uzliesmojumu, kas bija tieši pirmskolas iestādē Varakļānos, kur no 15 saslimušajiem astoņi bija pieaugušie iestādes darbinieki, bet septiņi inficētie bija bērni, proti šī proporcija starp paaugušajiem un bērniem izlīdzinās," uzsvēra Perevoščikovs.

"Interesanti, ka saslimstības samazinājums trīs nedēļu laikā izteikti noticis cilvēkiem, kuri ir vecāki par 40 gadiem, bet starp cilvēkiem, kuri jaunāki par 40 gadiem, īpaša samazinājuma nav," norādīja SPKC pārstāvis.

Viņš pauda, ka SPKC rūpīgi seko Igaunijas epidemioloģiskai situācijai, jo Latvijai ar Igauniju ir kopējās valsts robežas, kas tas rada papildu riskus.