Sabiedrība
2021. gada 18. februāris, 19:40

Daļai valstspilsētu ar blakus esošo novadu būs jāsaskaņo kopīga attīstības programma

Jauns.lv / LETA

Daugavpilij, Liepājai, Rēzeknei, Jelgavai un Ventspilij katrai ar blakus esošo novadu būs jāsaskaņo kopīga attīstības programma, nosaka Saeimā šodien galīgajā lasījumā pieņemtie likuma grozījumi.

Šī norma stāsies spēkā 2021.gada 1.jūlijā.

Noteikts, ka katrai no augstāk minētajām valstspilsētām ar tuvējo novadu būs jāveido kopīga sadarbības institūcija, lai nodrošinātu kopēju integrētu ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un attīstības programmu izstrādi visai teritorijai.

Šāds nosacījums attieksies uz Daugavpils valstspilsētu un jaunizveidojamo Augšdaugavas novadu, Liepājas valstspilsētu un jaunizveidojamo Dienvidkurzemes novadu, Rēzeknes valstspilsētu un jaunizveidojamo Rēzeknes novadu.

Tāpat šāds nosacījums noteikts Jelgavas valstspilsētai kopā ar jaunizveidojamo Jelgavas novadu, kā arī Ventspils valstspilsētai kopā ar Ventspils novadu.

Noteikts arī, ka līdz 2023.gada 1.jūnijam pašvaldībām atbilstoši savam regulējumam jānodrošina normatīvajā aktā noteikto detālplānojumu atbilstība likuma attiecīgajām prasībām.

Grozījumi attiecībā uz visām pašvaldībām nosaka, ka vietējās pašvaldības attīstības programmas investīciju plānā jāiekļauj attīstības projekti ar izmaksām 50 000 eiro vai vairāk. Investīciju plānā būs jāiekļauj arī projekti tādā pašā vērtībā, kurus plānots īstenot vairākām pašvaldībām kopīgi.

Tāpat likumā ierakstīts, ka Ministru kabinets noteiks kritērijus un kārtību detālplānojumu pārskatīšanai. 

Izmaiņas veiktas Teritorijas attīstības plānošanas likumā.