foto: LETA
"Es mudinātu jūs agresīvāk pārņemt to bulli aiz ragiem!" Kariņš nostrostē jaunā Vakcinācijas biroja vadītāju
Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.
Sabiedrība
2021. gada 16. februāris, 23:50

"Es mudinātu jūs agresīvāk pārņemt to bulli aiz ragiem!" Kariņš nostrostē jaunā Vakcinācijas biroja vadītāju

Jauns.lv

Otrdien valdības un Krīzes vadības padomes atklātajā kopsēdē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sarunā ar jaunā Vakcinācijas projekta biroja vadītāju Evu Juhņēviču izrādīja visai lielu neapmierinātību par vakcinācijas procesu un biroja līdzšinējo darbu.

Viņš vēlējās konkretizēt, kas notiek ar flakonu, ja tajā paliek vēl devas. "Vai tās izmet zemē? Vai iedod garāmgājējiem? Tas ir galīgi nesaprotami," teica Kariņš. 

"Es precīzi nevarēšu atbildēt uz šo jautājumu, jo es neesmu noskaidrojusi. Jāņem vērā tas, ko mēs runājām ar vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem. Pēc vakcinācijas viņi ievada datus e-veselībā. Tos var ievadīt piecu dienu laikā, " skaidroja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča. 

Ministru prezidentu gan Juhņēvičas atbilde neapmierināja, viņš norādīja, ka katrs šāds nesaprotams gadījums var sagraut ticību visai sistēmai. "Ja tur ir viens flakons, tad nu gan nebūtu grūti to izlietot. Jums nekavējoties ir jāprasa pilna atskaite! Nevis, ka e-veselībā kaut kad ievadīs datus. Tas man liekas nepieņemami! Es mudinātu jūs agresīvāk pārņemt to bulli aiz ragiem, un neļaut notikt lietām, kas nedrīkst notikt. Jūs esat pieņemts kā Vakcinācijas birojs, jums ir visas pilnvaras prasīt pilnas atskaites, lai jūs pēc tam varat atbildēt arī mums," bilda Kariņš. 

Tāpat viņš pauda neapmierinātību ar vakcinēšanas tempu. "Kur ir vaina? Vai tajā, ka mums nav izbraukuma ekipāžas? Vai tajā, ka kāds ekipāžu neņem pretī? Ēd pusdienas un saka, lai atnāk rīt? Man tas liekas nepiedodami! Un ko labklājības ministre šajā gadījumā dara, lai sociālās aprūpes centros tiktu potēti cilvēki? Katra diena, ko mēs gaidām, ir potenciāla kāda cilvēka nāvei. Šī nav joka lieta! Šis ir jāatrisina," uzsvēra Kariņš. 

Premjera kritikai Juhņēviča piekrita. "Jā, intensitāte nav tāda, kādu mēs bijām sagaidījuši, tādēļ mums būs tikšanās ar lablājības ministri, lai pārrunātu, kā mēs no savas puses un kā Labklājības ministrija no savas puses ar saviem resursiem var palīdzēt sociālās aprūpes centriem apzināties, ka nav pareizi izvēlēties sev vēlamo datumu, kad noritēs vakcinācija. Skaidrs, ka mums ir jāmaina taktika. Kā jau jūs, Kariņa kungs, teicāt, mēs būsim agresīvāki. Ja ne agresīvāki, tad uzstājīgāki," solīja Juhņēviča. 

Ar pirmo poti pret Covid-19 pirmdien tika vakcinēti 207 sociālās aprūpes iestāžu klienti un divi darbinieki.

Valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdei iesniegtā Veselības ministrijas Vakcinācijas darba grupas ziņojums "Aktuālā informācija par vakcināciju pret Covid-19" liecina, ka jau nākamajā nedēļā plānots noslēgt sociālo aprūpes centru (SAC) klientu un darbinieku vakcināciju.

Prezentācijā arī norādīts, ka atsevišķi SAC ir neelastīgi pret piedāvātajiem datumiem, kas rada problēmas efektīvai plānošanai. Tāpat atzīmēts, ka SAC klienti un darbinieki ir svārstīga iedzīvotāju grupa, līdz ar to ir grūtāk prognozējams vakcīnu pieprasījums uz katru SAC.

Savukārt kā izaicinājums minēti mazie SAC, ja vakcinējamo personu skaits ir zem desmit vai atrodas mazapdzīvotās vietās, kur ir grūtāk atrast atlikušo devu saņēmējus.

Prezentācijā akcentēts, ka, ņemot vērā Latvijā pieejamo vakcīnu skaitu, februāra pēdējā nedēļā provizoriski vakcīnas varētu būt pietiekami, lai uzsāktu senioru, kas vecāki par 80 gadiem, vakcinēšanu, norādot, ka šīs grupas vakcinācijā nozīmīga loma būs ģimenes ārstam un tuviniekiem.

Vakcinācijas projekta birojā informēja, ka nospraustais mērķis ir  7870 devu nodrošināšana SAC klientiem un darbiniekiem.