foto: LETA
"Drošās skolas" principu gatavas ieviest 50 skolas 20 pašvaldībās
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.
Tava izglītība
2021. gada 16. februāris, 22:59

"Drošās skolas" principu gatavas ieviest 50 skolas 20 pašvaldībās

Jauns.lv / LETA

"Drošās skolas" principu, kas paredz 14 dienu kumulatīvo saslimstību ar Covid-19 ir līdz 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, ir gatavas ieviest 20 pašvaldības, otrdien preses konferencē pēc valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes informēja Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šuplinska apliecināja, ka visas 20 pašvaldības, kuru 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir līdz 200, ir gatavas nākamnedēļ sākt klātienes mācību procesu. Vienlaikus valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē ministre piebilda, ka izglītības iestāžu medmāsas arī ir gatavas sākt iknedēļas testēšanu.

Ministre atzina, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sazināsies ar katru pašvaldības skolu, kas patlaban kopskaitā ir 50, lai vēlreiz pārliecinātos, ka visas skolas var nodrošināt visu epidemioloģisko drošības pasākumu komplektu. Proti, divu metru distanci, telpu vēdināšanu, dezinfekciju un nogādāšana uz skolu.

"Cerams, ka regulāra monitorēšana palīdzēs saglabāt ne tikai jau esošo 20 novadu skolas, bet arī divu nedēļu laikā ļaus vērtēt, vai situācija uzlabojas," sacīja Šuplinska. 

Viņa piebilda, ka līdz ar pakāpenisku klātienes mācību atsākšanu pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogi un tehniskie darbinieki, kā arī vispārējās izglītības sākumskolas pedagogi tiks vakcinēti līdztekus senioriem vecumā no 60 līdz 69 gadu vecumam.

Savukārt par situācijām, kad bērns, kurš dzīvo citā pašvaldībā ar saslimstības rādītāju virs 200 sliekšņa, dodas uz izglītības iestādi pašvaldībā, kas atbilst "drošās skolas" kritērijiem, tiks lemts atsevišķi.

Ministre gan norādīja, ka minētajos 20 novados šāda specifika nav tik liela, kāda tā ir speciālās izglītības iestādēs visā Latvijā. Viņa sacīja, ka šādi gadījumi varētu būt vien pāris. 

Pēc aktuālākajiem SPKC datiem, 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju līdz 200 ir Alsungas, Cesvaines, Dundagas, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Jaunpiebalgas, Ķeguma, Kuldīgas, Lielvārdes, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Rucavas, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu un Skrundas, Vecpiebalgas novados.

Jau ziņots, ka no pirmdienas mācības klātienē varētu atsākt 1.-4.klases pašvaldībās ar zemu Covid-19 saslimstību, otrdien konceptuāli vienojās Ministru kabinets.

Ministri atbalstīja priekšlikumu, ka turpmāk vispārējās izglītības procesa organizēšanā tiks ņemts vērā reģionālais princips, proti, ka tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, pie konkrētiem nosacījumiem varētu atsākt klātienes mācības. Otrdien gan tika pieņemts konceptuāls lēmums, bet konkrēts priekšlikums un gala lēmums tiks pieņemts valdības sēdē ceturtdien, 18.februārī.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atzina, ka Veselības ministrija līdz ceturtdienai konsultēsies ar speciālistiem, kādā veidā saņemt datus par Covid-19 saslimstības izmaiņām pašvaldībās. Pavļuta ieskatā, vajadzētu normēt to teritoriju skaitu, kurās varētu atjaunot klātienes mācības.

Atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kapacitātei, ne vairāk kā 200 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju jeb ne vairāk kā 270 jaunu gadījumu dienā var uzskatīt par tādu saslimstības rādītāju, kur visus gadījumus var izsekot un rūpīgi veikt epidemioloģisko izmeklēšanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā ziņots, otrdien valdības sēdē Šuplinska atbalstīja Veselības ministrijas piedāvājumu pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogus un tehniskos darbiniekus vakcinēt vienlaikus ar senioriem vecumā no 60 līdz 69 gadiem, ņemot vērā, ka šie darbinieki nevar nodrošināt divu metru distanci darbā ar bērniem. Vienlaikus Šuplinska atbalstīja Veselības ministrijas piedāvājumu pēc iespējas drīzāk vakcinēt arī skolu pirmo klašu grupu pedagogus, kuri atsāks darbu klātienē.

Jau ziņots, ka IZM pagājušajā nedēļā valdībā piedāvāja klātienes mācības atsākt tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) iepriekš pauda pārliecību, ka reģionu princips skolu atvēršanai strādās vien tad, ja būs skaidrs testēšanas algoritms, par kuru atbildīga ir Veselības ministrija.