foto: Mārtiņš Ziders
Sprādziens Āgenskalnā: VUGD izglābtais kaķis atlabst, saimniece aizvien maksā kredītu par izpostīto dzīvokli
Pēc sprādziena pa pusei sabrukušajā Melnsila ielas mājā Ingas ģimenes dzīvoklis atradās trešajā stāvā.
Sabiedrība
2021. gada 17. februāris, 06:44

Sprādziens Āgenskalnā: VUGD izglābtais kaķis atlabst, saimniece aizvien maksā kredītu par izpostīto dzīvokli

Jauns.lv

Īsi pēc 30. decembra nakts notikumiem Melnsila ielā 2, Rīgā, kur sprādzienā sagruva daļa no dzīvojamās mājas, Jauns.lv sazinājās ar nama iedzīvotāju Ingu Rozefeldi. Viņa no traģēdijas paglābās par mata tiesu un, pateicoties priekšzīmīgam Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābējam, izdzīvoja arī viņas mājdzīvnieks. Kopš notikumiem pagājis vairāk nekā mēnesis, taču skaidrības par turpmāko dzīvesvietu Ingai joprojām nav.

Pusotrs mēnesis pēc sprādziena. Kā tagad izskatās Āgenskalnā eksplodējušais nams?

Māja Mensila ielā 2, kur naktī uz 30. decembri notika sprādziens, tagad ir iekonservēta.

gallery icon
34

Naktī uz 31. decembri, kad nogranda sprādziens dzīvojamajā namā Melnsila ielā 2, Āgenskalnā, mājas iemītniece Inga Rozefelde kopā ar vīru un kaķi atradās savā dzīvoklī.

Pēc sprādziena pa pusei sabrukušajā Melnsila ielas mājā Ingas ģimenes dzīvoklis atradās trešajā stāvā.

Viņas virtuves siena, uz kuras piekārta neliela izmēra glezna, caur gruvešiem pēcāk bija redzama medijos dienā pēc sprādziena publicētajās fotogrāfijās.

Melnsila ielā sakopj sprādzienā cietušo ēku un iznes iedzīvotāju mantas

Sestdien, 9. janvārī notika sprādzienā cietušās ēkas Melnsila ielā 2 sakopšana un iedzīvotāju mantu iznešana.

gallery icon
34

Turpina maksāt par dzīvokli, kura nav

Jau drīz pēc eksplozijas, kura naktī satricināja citādi kluso Āgenskalnu, notikuma vietā sāka strādāt Valsts policija un Rīgas pilsētas būvvalde.

Pavisam drīz ar paziņojumiem nāca klajā arī gāzes sadales sistēmas operators AS “Gaso”, darot zināmu, ka viņu gāzesvadi ir kārtībā un ar notikušo nav saistīti.

foto: Mārtiņš Ziders
Attēlā redzamā siena ar pie tās piekārto gleznu bija viss, kas palika pāri no Ingas dzīvokļa virtuves. Tajā zem gruvešiem tonakt palika iespiests arī sievietes kaķis, kuru izglābt izdevās kādam ugunsdzēsējam. Sieviete īpaši pateicas Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienestam (VUGD) par profesionālo darbu naktī uz 31. decembri.

Ņemot vērā, ka kopš sprādziena ir aizritējis pusotrs mēnesis, šonedēļ Jauns.lv atkārtoti sazinājās ar Ingu, lai noskaidrotu, vai pa šo laiku ir izdevies saprast, kāds liktenis piemeklēs viņas ģimenes līdzšinējo mājvietu un kur varētu nākties dzīvot turpmāk.

“Šobrīd saistībā ar Melnsila ielu 2 viss ir procesā. Gaidām būvinspektoru atzinumu par mājas tehnisko stāvokli. Arī kriminālpolicija nesteidzas ar secinājumiem. Kamēr šo divu nav – nav arī skaidrības par tālāko dzīvesvietu vai kompensāciju maksājumiem,” sarakstē informē Inga, paužot neapmierinātību par gauso policijas darbu.

Melnsila ielā 2 notiek glābšanas darbi

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

gallery icon
70

Sieviete arī piebilst, ka joprojām ritošo procesu dēļ viņa ar vīru turpina maksāt kredītu par dzīvokli, kurš naktī uz 31. decembri faktiski pārvērtās par gruvešu kaudzi.

Rīgas pilsētas būvvaldes Vadītāja biroja Sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Edgars Butāns Jauns.lv paskaidroja, ka šobrīd notikumu attīstība gan ir tieši ēkas kopīpašnieku rokās.

Joprojām ir nepieciešams līdz galam novest ēkas padziļināto tehnisko izpēti, pēc kuras tad arī pašiem kopīpašniekiem būs jālemj – saglabāt vai nojaukt sprādzienā smagi cietušo namu. Būvvalde šādu lēmumu nevarot pieņemt.

foto: Personīgais arhīvs
Šāds skats uz apkaimi savulaik pavēries pa Ingas dzīvokļa virtuves logu.

Savukārt Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska Jauns.lv informēja, ka šobrīd tiek gaidīts eksperta atzinums par Melnsila ielas 2 situāciju. Pēc ekspertīzes rezultātu saņemšanas tiks veiktas tālākās darbības.

“Ekspertīzes veikšana prasa laiku. Joprojām galvenā notikušā versija ir gāzes balona sprādziens,” piebilda policijas pārstāve.

Ir arī labās ziņas

Taču, lai arī pagaidām ar formalitātēm pēc sprādziena neizdodas tikt galā tik ātri, cik gribētos, stāstā par Āgenskalna namu ir arī pozitīvi jaunumi – Ingas kaķītis vārdā Minkāns, kurš trauksmaino nakti izdzīvoja, pateicoties sirsnīgai un profesionālai VUGD glābēja rīcībai, pamazām atlabst.

“Minkānam 27. februārī taisīs rentgenu un, ja kauliņi būs sadzijuši, noņems dzelzs stiprinājumus. Ceru, ka viss būs labi!” informē dzīvnieka saimniece.

foto: Personīgais arhīvs
Ingas divus ar pusi gadus vecais kaķis vārdā Minkāns atlabst pēc sprādzienā gūtajiem ievainojumiem. Mājdzīvniekam īpaši palīdzējusi klīnika "Pet City", kurai kaķa saimniece īpaši pateicas.

Inga gan janvāra sākumā uzsvēra, ka kaķis izdzīvojis, arī pateicoties savlaicīgai un profesionālai palīdzībai “Pet City” Candera klīnikā.

“Viņam tika konstatēts lūzums kājiņā, taču šobrīd veseļojas. Liels paldies arī šai klīnikai un paldies arī Ilzei Mežsargai, kura iesaistījās, lai palīdzētu citiem nama iedzīvotājiem, kuri tur atradās sprādziena brīdī,” pateicas sieviete.

Šādi tolaik sieviete atcerējās VUGD glābēja rīcību: “[...] Glābējs prasīja, vai tur augšā mums vēl kāds ir palicis. Teicu, ka tikai kaķis, piebilstot, ka saprotu – muļķīgi tādā brīdī par kaķi... glābējs teica: “Nē nav muļķīgi – man arī kaķis mājās!” Viņš iegāja namā, un pavisam drīz iznesa mūsu minci, satītu lupatā, ievainotu, bet dzīvu. Neatceros šī glābēja vārdu, taču vēlos teikt viņam vislielāko paldies!”

Par sprādzienu Āgenskalnā:

Kā ziņots, naktī uz ceturtdienu pēc sprādziena izcēlās ugunsgrēks trīsstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Melnsila ielā 2.

Ugunsdzēsēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēma pulksten 1.22, bet pulksten 3.40 degšanu izdevās lokalizēt.

Ierodoties pussagruvušajā ēkā Melnsila ielas un Ļermontova ielas stūrī, ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg daļēji nobrukušā nama otrais un trešais stāvs un jumta konstrukcijas.

Glābšanas darbi pēc sprādziena Melnsila ielā 2

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

gallery icon
23

Tika sākta konstrukciju pārbaude un dzēšanas darbi. Uz vietas strādāja 40 ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot 11 specializētos transportlīdzekļus.

Cilvēki pussagruvušajā ēkā tika meklēti, periodiski organizējot klusuma brīžus, lai varētu sadzirdēt, ja zem drupām palikušie sauc pēc palīdzības.

Tieši šādā veidā vienu cilvēku drupās izdevās atrast. Kopumā nelaimē ir cietuši seši cilvēki, viens gājis bojā, bet piecas personas no ēkas evakuētas.

Policija par notikušo ir sākusi kriminālprocesu, bet VUGD sākotnēji pieļāva, ka sprādzienu izraisījusi gāzes noplūde.

Arī uzņēmuma "Gaso" sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Rubinčika ir informējusi, ka sprādzienā cietušajā Āgenskalna dzīvojamajā mājā gazificēts bija tikai viens dzīvoklis, kas atrodas ēkas pusē, kas sprādzienā nav cietusi.

"Sprāga gāzes balons, notika gāzes noplūde vai bija kāds cits sprādziena iemesls - to skaidros izmeklēšana," piebilda Rubinčika un uzsvēra, ka "Gaso" speciālisti, apsekojot gāzesvadus, nonāca pie slēdziena, ka tie ir tehniskā kārtībā un sprādziens nav saistīts ar dabasgāzi.

Jau 4. janvārī Valsts policija nāca klajā ar paziņojumu, ka "dzīvojamā ēkā, visticamāk, sprādzis gāzes balons".

Sāktajā kriminālprocesā kā galvenā versija tiek izskatīta gāzes eksplozija, bet tiek izskatītas arī citas versijas.

"Visticamāk, sprādzis gāzes balons, tomēr precīzs traģēdijas iemesls tiks skaidrots izmeklēšanas laikā," piebilda policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana un nozīmētas ekspertīzes. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Satiksme ēkas tuvumā joprojām ir slēgta.

Uzzini to, ko ir vērts zināt! Pievienojies!
Pievienojies Jauns.lv Instagram
Pievienojies Jauns.lv Telegram