foto: ITAR-TASS/Scanpix
Aicina atļaut klātienes mācības vismaz 1.-3.klašu skolēniem
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 8. februāris, 10:45

Aicina atļaut klātienes mācības vismaz 1.-3.klašu skolēniem

Jauns.lv

Ja epidemioloģiskā situācija atļauj, vajadzētu dot iespēju pašvaldībām sadarbībā ar skolām lemt par klātienes mācību atsākšanu. Tā uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības un zinātnes jautājumos Ināra Dundure. Viņa sarunā ar Jauns.lv sacīja - ja klātienes mācības nav iespējams visām klasēm, tās varētu atļaut vismaz pirmo trīs klašu skolēniem.

Viņa norādīja, ka reģionālais princips klātienes mācību atsākšanai būtu atbalstāms, jo visos Latvijas reģionos nav vienāda epidemioloģiskā situācija. Tāpat jāņem vērā, ka lauku reģionos skolēniem ir stipri sliktāks nodrošinājums ar internetu un datoriem, kas nepieciešami attālinātajās mācībās. Vēl laukos bērni ir vairāk izkliedēti un nedzīvo tik tuvu viens otram, kā tas ir pilsētās. Lauku skolās parasti ir arī salīdzinoši neliels skolēnu skaits klasēs.

Klātienes mācības palīdzētu riska grupas bērniem

Tādēļ Pašvaldību savienības ieskatā vajadzētu atļaut, ka pašvaldība sadarbībā ar izglītības iestādēm un vecākiem lemj par klātienes mācībām. Tas padarītu izglītību pieejamāku lauku bērniem un dotu iespēju aktīvāk strādāt ar riska grupās esošajiem bērniem. Tie ir bērni, kuriem ir grūtības ar internetu, datoriem, kā arī sarežģījumi psihoemocionālajā un citās jomā.

Ja riska grupās esošie bērni mācās klātienē, viņi tajā laikā ir drošībā, paēduši siltas pusdienas un mācās.

"Šobrīd nevaram atteikties no sociālā aspekta. Tas ir ļoti būtisks un jāņem vērā," Dundure teica.

Viena pašvaldības skola strādā klātienē, bet cita - vēl nē

Pēc viņas sacītā klātienes mācībās skolas ir gatavas ievērot norādes par telpu iekārtojumu, skolēnu distancēšanos, sociālo burbuļu noslēgšanu, sejas masku valkāšanu u.tml. Tāpat būtu jāpārskata skolēnu pārvadājumi, mācību dienas garums un pagarināto grupu darbība.

Reģionālais princips klātienes mācību atsākšanai arī nozīmētu to, ka konkrētā pašvaldība sadarbībā ar konkrēto skolu pieņem lēmumu, vai un kā atsākt klātienes mācības. Tādējādi var gadīties, ka viena skola pašvaldībā nodrošina klātienes mācības, bet otras skolēni turpina mācīties attālināti.  

Aicina nodrošināt klātienes mācības vismaz 1.-3.klašu skolēniem

Tā kā 1.-2.klašu skolēniem attālinātās mācības bez vecāku līdzdalības ir praktiski neiespējamas, bet sasniedzamie mācību rezultāti balstās trīs gadu ietvarā, LPS aicina atļaut pašvaldībām un skolām lemt par klātienes mācībām vismaz pirmo trīs klašu skolēniem.

1.klasē bērni vispār mācās mācīties, 2.klasē nostiprinās, bet 3.klasē vēl var pagūt aizpildīt kādu zināšanu robu, ja tāds ir izveidojies pirmajās divās klasēs. 

Lūdz neraustīt cilvēkus ar pēkšņiem lēmumiem

Tāpat Dundure akcentēja, ka valdībai, pieņemot lēmumus izglītības jomā, nevajadzētu raustīt sabiedrību. Nav pareizi, ka pagājušajā otrdienā izskanēja, ka šonedēļ mazāko klašu skolēni varēs atsākt mācības, bet piektdienas pēcpusdienā valdība paziņoja, ka tas tomēr nenotiks.

Šāda valdības raustīšanās ļoti negatīvi ietekmē skolotāju, skolu vadību, ēdinātājus, transporta nodrošinātājus un citus izglītībā iesaistītos cilvēkus.

Lai gan epidemioloģiskā situācija mainās, cilvēki sagaida pēc iespējas lielāku noteiktību un stabilitāti no valdības lēmumiem, Dundure teica un uzsvēra: ja gala lēmums vēl nav pieņemts, valdībai nevajadzētu par to informēt sabiedrību un radīt priekšstatu, ka mazākie bērni varēs iet uz skolu klātienē.

Reģionālais princips varētu prasīt, lai saslimstība pašvaldībā ir zem vidējā

Tikmēr no izglītības ministres Ilga Šuplinskas (JKP) teiktā šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmā" noprotams, ka reģionālās pieejas princips klātienes mācību atsākšanai varētu paredzēt, ka saslimstībai ar Covid-19 pašvaldībā ir jābūt zem Latvijas vidējā.  

Atverot skolas pēc reģionālās pieejas principa, tikšot vērtēts arī tas, kā skolēni pārvietojas uz skolu, proti, lai tas notiek pēc iespējas individuāli - ar kājām, ar vecāku auto u.tml.

Ministre cer, ka jaunā principa iedarbināšana un skolu daļēja atvēršana klātienes mācībām varētu notikt nedēļas vai divu laikā.

Cilvēku tracināšana

Jauns.lv jau ziņoja: lai gan pagājušajā otrdienā no valdības pārstāvjiem izskanēja, ka šonedēļ mazāko klašu skolēni varētu atsākt klātienes mācības, piektdienas pēcpusdienā tomēr paziņoja, ka tas nenotiks.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga sarunā ar Jauns.lv  to nodēvēja par "cilvēku tracināšanu" un asi kritizēja valdības lēmumu pēdējā mirklī tomēr neļaut mazajiem bērniem iet uz skolu.