foto: LETA
Latvijas teritorija pilnībā iekļauta Eiropas Slimību un profilakses centra brīdinājuma kartē
Sabiedrība
2021. gada 4. februāris, 16:24

Latvijas teritorija pilnībā iekļauta Eiropas Slimību un profilakses centra brīdinājuma kartē

Jauns.lv / LETA

Latvijas teritorija pilnībā iekļauta Eiropas Slimību un profilakses centra (ECDC) jaunās brīdinājuma kartes tumši sarkanajā zonā, kas liecina, ka 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 500 gadījumus.

Kā liecina ECDC, vienīgās Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) valstis, kas iekļautas kartes tumši sarkanajā zonā līdzās Latvijai ir Igaunija, Čehija, Slovēnija un Portugāle.

Lietuvā tumši sarkanajā zonā ir iekļauts Viļņas reģions, bet pārējā Lietuvas teritorija atrodas sarkanajā zonā, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir starp 150 un 500 gadījumiem.

Gandrīz visa valsts teritorija tumši sarkanajā zonā ir arī Spānijai, bet atsevišķi reģioni tajā iekļauti arī Zviedrijā, Īrijā, Slovākijā, Francijā, Itālijā, Beļģijā un Nīderlandē.

ECDC aplēses par situāciju divās iepriekšējās nedēļās no 18.janvāra līdz 31.janvārim liecina, ka Latvijā Covid-19 kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir 550,9 gadījumi. Šajā rādītājā Latvija ir piektajā vietā starp ES un EEZ valstīm. Vēl augstāks saslimstības līmenis bijis vien Portugālē, Spānijā, Čehijā un Slovēnijā.

Tāpat Latvijā ir augstākais saslimstības līmenis ar Covid-19 Baltijā, jo Lietuvā pēdējo divu nedēļu inficēšanās līmenis uz 100 000 iedzīvotāju ir 533,3 gadījumi, bet Igaunijā - 518,1 gadījums, liecina ECDC dati.

ECDC brīdinājuma kartē lielākā daļa Eiropas teritorija atrodas sarkanajā zonā. Savukārt oranžajā zonā, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotāju ir starp 25 un 150 gadījumiem, atrodas Grieķija, kā arī lielākā daļa Dānijas, Somijas un Norvēģijas teritorijas.

Savukārt zaļajā zonā, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāka par 25 gadījumiem, atrodas vien Islande un Norvēģijas ziemeļu daļa.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) Padome otrdien atjaunojusi rekomendācijas attiecībā uz pārvietošanās brīvību pandēmijas laikā un pievienojusi ECDC publiskotajai kartei jaunu tumši sarkano zonu.

ES Padome rekomendējusi dalībvalstīm ieteikt cilvēkiem bez svarīga iemesla nedoties uz tumši sarkano zonu un sarkano zonu. Vienlaikus valstīm ieteikts censties neierobežot ceļošanu svarīgu iemeslu dēļ.

Dalībvalstīm rekomendēts pieprasīt cilvēkiem, kas ieceļo no tumši sarkanās zonas, pirms ierašanās veikt Covid-19 testu un pēc ierašanās ievērot karantīnu vai pašizolāciju.

Ņemot vērā plašākās iespējas veikt Covid-19 testu, ES Padome arī atjaunojusi rekomendācijas attiecībā uz sarkanajām, oranžajām un pelēkajām zonām, ļaujot dalībvalstīm, ja tās vēlas, pieprasīt arī ieceļotājiem no šīm zonām veikt Covid-19 testu pirms došanās ceļā.

ES Padomes rekomendācijās norādīts, ka testus nevajadzētu pieprasīt transporta nozares darbiniekiem. Bet, ja dalībvalstis tomēr pieprasa viņiem veikt testu, būtu jāizmanto ātrie testi.

ES Padome arī ieteikusi neprasīt veikt Covid-19 testu un ievērot karantīnu cilvēkiem, kas dzīvo pierobežā un regulāri šķērso robežu darba, mācību vai ģimenes apstākļu dēļ. Ja tomēr dalībvalsts izvēlas pieprasīt testu šādiem cilvēkiem, tas būtu jāveic ar atbilstošiem laika intervāliem.

ES Padomes rekomendācijas seko ECDC ieteikumiem izvairīties no ceļošanas nebūtisku iemeslu dēļ, lai palēninātu jauno vīrusa paveidu izplatīšanos.

Rīkojoties saskaņoti, ES dalībvalstis cer izvairīties no kontroles atjaunošanas uz iekšējām robežām un nodrošināt brīvu preču un pakalpojumu kustību.

ES Padomes rekomendācijas nav tiesiski saistošas, un dalībvalstu atbildība ir pieņemt lēmumu, vai nepieciešams ierobežot pārvietošanās brīvību, lai aizsargātu sabiedrības veselību.