"Laiks jauniešiem" sniedz atbalstu grūtībās nonākušajiem

Bauskas novada Īslīces pagastā pirms gada dibinātā jauniešu organizācija “Laiks jauniešiem”, kuras mērķis bija bērniem un jauniešiem piedāvāt neformālās izglītības ...

gallery icon
Sabiedrība
2021. gada 14. februāris, 06:38

Īslīces jaunieši pandēmijas laikā vairo labo. Atbalstu saņēmušas vairāk nekā 3000 saimes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pērn janvārī trīs brāļi – Gints, Raimonds un Mārtiņš Jankovski – Bauskas novada Īslīcē nodibināja biedrību "Laiks jauniešiem". Mērķis bija bērniem un jauniešiem piedāvāt neformālās izglītības un brīvprātīgā darba iespējas, bet jau pēc dažiem mēnešiem plānus mainīja Covid-19.

Ierobežojumu dēļ darbības virziens bija jāmaina, un jau teju gadu uzņēmīgie jaunieši sniedz atbalstu pandēmijas dēļ grūtībās nonākušajiem. Palīdzību saņēmušas jau vairāk nekā 3000 ģimeņu – sagādāta gan pārtika un saimniecības preces, gan malka un apģērbs. Biedrībā darbojas gandrīz 200 bērnu un jauniešu vecumā no 13 līdz 25 gadiem.

Jauns un aktīvs

“Doma par nevalstisko organizāciju, kurā apvienojas bērni, jaunieši un viņu mentori, man radās jau 2019. gada sākumā. Ikdienā darbojos jaunatnes sfērā, pieaicināju savus brāļus, kuriem arī šķita, ka ideja ir daudzsološa,” stāsta biedrības valdes priekšsēdētājs Gints Jankovskis (22), pamatdarbā komunikācijas speciālists.

Brīvajā laikā Gints ir aktīvs sporta līdzjutējs, organizē Virslīgas futbola kluba RFS fanu klubu, hobija līmenī fotografē kultūras un sporta sarīkojumus, kāzas un dažādas fotosesijas, kas tagad gan lielā mērā izpaliek. “No 19. janvāra atrodos bērnu kopšanas atvaļinājumā un daudz laika pavadu ar savu dēlu, kas piedzima ļoti zīmīgā datumā, 11. novembrī – Lāčplēša dienā,” lepojas Gints.

Pirms pandēmijas biedrībā paspēts rīkot bezmaksas kursus, seminārus un apmācības jauniešiem, piedāvāti brīvprātīgā darba projekti, bet korekcijas ieviesa pandēmija. “Mūsu jaunieši nāca ar savu iniciatīvu organizēt labdarības maratonu Roku rokā,” teic Gints. Biedrība ieguvusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu, kopsapulcē 19. februārī jāspriež par statūtu izmaiņām, papildinot punktus par labdarību.

Kopš pavasara, kad sākās pirmais pandēmijas vilnis, Laiks jauniešiem piegādājusi vairāk nekā 3000 paciņu. Iesākumā bija doma palīdzību sniegt savā novadā, bet nu jau labdarības maratons Roku rokā aptvēris ne tikai Zemgali.

Kultūras nams kalpo labdarībai

“Vēlamies pateikties Īslīces pagasta pārvaldei un tās vadītājai Sandrai Ķiselei par iespēju bez atlīdzības lietot telpas kultūras namā, kurā arī tiek izvietoti pārtikas un nepārtikas produkti, tajā skaitā arī sadzīves tehnika un apģērbi. Sadarbība ir izveidojusies lieliska, jo, kamēr kultūras dzīve nav aktīva, spējam pilnvērtīgi izmantot šīs telpas,” stāsta Gints.

Šeit darbojas labo mantu skapis, kuru var apmeklēt vienas mājsaimes ietvaros, iepriekš pierakstoties. Tajā iespējams ziedot apģērbus, traukus, rotaļlietas, citas mantas un droši izvēlēties sev vajadzīgo pilnīgi bez maksas.

Talkā nāk ne tikai jaunieši no Bauskas novada, bet speciāli brauc arī no Rīgas un citām Latvijas pilsētām. “Vispirms savu darbību uzsākām Bauskas novadā, tad pievienojām darbības lokā Rundāles, Iecavas, Vecumnieku un Ķekavas novadus, šobrīd jau darbojamies visā Latvijas teritorijā pēc vajadzības,” stāsta Gints.

foto: Laiks jauniešiem
Īslīces kultūras nama lielā zāle pārvērtusies par labdarības maratona "Roku rokā" loģistikas centru.

Nebija ne malkas, ne ziemas drēbju

Brīvprātīgie aktīvisti ir arī atspaids un palīgi sociālajiem dienestiem, kam šajā laikā darba apjoms krietni palielinājies un tad var saviem klientiem ieteikt vērsties pie biedrības. Turklāt aktīvisti ne tikai gaida, kad nāks pie viņiem, bet rīkojas arī paši. “Braucam pa novadiem, runājam ar cilvēkiem,” piebilst Gints.

Šajā laikā palīdzība nepieciešama ļoti daudziem, Gints uzskaita piemērus. Atbalsts sniegts, piemēram, sievietei, kura viena pati audzina divas meitas bērnudārza vecumā. Dzīvesbiedrs aizbraucis no ģimenes, to atstājot bez iztikas uz ilgāku laiku. Nebija malkas apkurei, iztikas minimums bija zem katras kritikas, meitenītēm pat nebija ziemas apģērba. Laiks jauniešiem ģimenei jau vairākas reizes sniedzis atbalstu gan ar pārtikas, gan citām precēm, nodrošinot arī malku.

Bauskas novadā ir ģimene, kura audzina 11 bērnus, tiek galā salīdzinoši labi, taču, tuvojoties skolas laikam, vajadzības pieauga.

Kāda ģimene, kura audzina sešus bērnus, lūdza apģērbu un gultas bērniem, jo atvases paaugušās, bet ģimene pandēmijas laikā nespēj sevi nodrošināt ar visu nepieciešamo. Laiks jauniešiem ģimenei sagādāja trīs gultiņas, apģērbu visiem bērniem un vecākiem, pārtikas un higiēnas preces.

Ar biedrību sazinās arī ļoti daudz pensionāru un stāsta par savām likstām – mazo pensiju un nepilnvērtīgo iztiku. “Situāciju ir ļoti daudz, kādu konkrēti ir grūti izcelt,” teic Gints.

Paldies ziedotājiem

Pamatā lielo palīdzību sniedz dažādi lielie Latvijas un pasaules uzņēmumi ("Maxima", "Balticovo", "Flora", "Henkel", "Unilever", "Limbažu siers", "Cido" un citi), kopā biedrību atbalsta aptuveni 40 uzņēmumu, ziedo arī privātpersonas.

foto: Laiks jauniešiem
Biedrības "Laiks jauniešiem" valdes priekšsēdētājs Gints Jankovskis: "Labdarības maratona “Roku rokā” ir gan emocionāli, gan fiziski ārkārtīgi smags darbs".

Labdarības maratonā piedalās arī vairāk nekā 20 brīvprātīgo autovadītāju, kuri piesakās izvadāt paciņas, ļoti liels atspaids ir "CityBee", kas lielākiem ziedojumiem un maršrutiem dod iespēju izmantot busiņa pakalpojumus. “Tā kā esam jaunatnes biedrība, daudzi no jauniešiem ir nepilngadīgi un viņiem autovadītāja apliecības nav,” atgādina Gints, sakot paldies visiem jauniešiem un viņu vecākiem, kuri iesaistās labdarības maratonā Roku rokā: “Kopā mēs varam paveikt labās lietas. Labais vairo labo!”

Ziedotāju zināšanai

Ja vēlaties atbalstīt:

Biedrībai Laiks jauniešiem var ziedot kontā LV62HABA0551047710873, norādot mērķi: labdarības maratonam Roku rokā.

Saziņai: biedrības valdes priekšsēdētājs Gints Jankovskis, tālr. 28646934; e-pasts: valde@laiksjauniesiem.lv.