foto: LETA
Kā rīkoties, ja ielūst ledū? Skaidro profesionālis
Profesionāļi demonstrē, kā rīkoties, ja nelaimējies ielūzt ledū. Galvenais – bez panikas.
Sabiedrība
2021. gada 24. janvāris, 06:19

Kā rīkoties, ja ielūst ledū? Skaidro profesionālis

Kas Jauns Avīze

Kaut arī ir sals un ledus šķiet biezs, tomēr jābūt uzmanīgiem. Ikšķiles novadā Daugavas ledū ielūza ģimene ar zīdaini.

Tagad, kad iestājušies ziemīgi laikapstākļi, daudzi iecienījuši pastaigas pa ledu līdz Sv. Meinarda salai un ne tikai. “Tikai veiksmīgas sagadīšanās dēļ, un pateicoties tam, ka blakus atradās cilvēki, kuri devās palīdzēt nelaimē nokļuvušajai ģimenei, šī pastaiga beidzās bez bojā gājušiem,” norāda Reģionālā pašvaldības policija, aicinot būt piesardzīgiem. Policija atgādina, ka ledus kārta uz ūdenstilpēm neveidojas vienmērīgi. Tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpes vidū var būt plāna, tāpēc bieži veidojas maldīgs priekšstats, ka ledus ir izturīgs.

Lai paši nekļūtu par glābjamajiem, ļoti jāizvērtē spējas sniegt palīdzību, neapdraudot savu veselību un dzīvību. Kā rīkoties, ja ielūst ledū, skaidro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Liepājas 2. daļas komandieris kapteinis Niks Rozentāls.

Pats svarīgākais – jāsauc palīdzība, zvanot uz tālruņa numuru 112, glābēji ir savas jomas profesionāļi ar speciālu aprīkojumu.

“Ielūzušajam cilvēkam jātuvojas rāpus vai guļus, lai palielinātu atbalsta laukumu, lai ledus nelūst. Netuvoties pašai ielūzuma vietai un turēties pie malas āliņģim, kas ir izlūzis. Ielūzušajam cilvēkam apmēram divu līdz piecu metru attālumā jāpamet aukla, tas var būt arī sasiets apģērba gabals, koks vai cits garš priekšmets. Tam jābūt pietiekami izturīgam, lai varētu cilvēku izvilkt no ūdens,” skaidro Rozentāls.

Pats vienkāršākais būtu novilkt jaku un pamest cietušajam vienu šā apģērba piedurkni. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka citam no cita jāatrodas divu līdz trīs metru attālumā, lai svars nebūtu tik liels, ka var salauzt ledu. Kad cietušais izvilkts, veļoties jāvelk prom no bīstamās vietas.

“Ja redzat bērnus ūdenstilpju ledus tuvumā, noteikti vajag brīdināt, lai nekāpj virsū,” aicina Rozentāls. “Garāmgājējiem nevajadzētu būt vienaldzīgiem. Jāaicina arī makšķernieki nekāpt uz plāna ledus. Vismaz Kurzemes ūdenstilpēs šoziem ledus nav biezs. Es pat nezinu pateikt, kurā peldvietā būtu tāds ledus, ka uz tā varētu atrasties cilvēks.”

Skumja statistika. Šogad jau pirmie upuri

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistikas, šogad no ūdenstilpēm izcelti jau divi bojāgājušie. Preiļu pusē Riebiņu novadā noslīcis zemledus makšķernieks, vēl viens cilvēks noslīcis dīķī Babītes novadā. Decembrī ledū ielūza 13 cilvēki – deviņi noslīka, četrus izdevās izglābt.