Sabiedrība
2021. gada 18. janvāris, 20:52

Tik lielas algas, ka jāgroza likums. Otrdien noslēdzas pieteikšanās Vakcinācijas biroja vakancēm

TV3 ziņas

Lai jaunveidojamā Vakcinācijas projekta pieciem darbiniekiem maksātu salīdzinoši lielās algas – līdz 4900 eiro mēnesī, būs vajadzīga pat Saeimas iesaiste ar attiecīgā likuma grozīšanu. Iemesls – šobrīd valsts pārvaldes atalgojumu sistēmā šādi amati neparedz tik lielas algas un šo piecu personu dēļ vajadzēs veikt izņēmumu, vēsta TV3 Ziņas.

Vēl piecus citus speciālistus bez konursa darbā pieņems izvēlētais biroja vadītājs. Kopumā šī biroja algu fonds pārsniegs pusmiljonu eiro.

Soctīklos izskan neizpratne – vai tiešām nevienā no 13 ministrijām un to padotības iestādēm jau esošā finansējuma ietvaros nav iespējams atrast vajadzīgos speciālistus.

Veselības ministrs saka – vajagot svaigas kompetences no malas. "Sagaidīt, ka institūcijas un institūcijas vadītāji, kas ikdienā jau desmit mēnešus turpina vadīt pandēmiju situācijā, kad ir tūkstots jaunu inficēto ar katru dienu, tas uzliek milzīgu slogu uz esošajām institūcijām. Tāpēc Projektu vadības vienība, manuprāt, ir absolūti pamatota," sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Taču naudu varētu ietaupīt, ja Veselības ministrija Vakcinācijas projekta birojā atteiktos no amata, ka atbildīgs par loģistikas procesa koordināciju. Proti, aizsardzības ministrs izteicis gatavību, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) varētu pārņemt loģistikas procesu.

Virsniekiem un instruktoriem ir vajadzīgā kompetence, ekspertīze, lai plānotu, koordinētu tik sarežģīta procesa nodrošināšanu un arī īstenotu transporta loģistiku. Armija savus loģistikas un piegāžu speciālistus nodrošinātu bez maksas.

Aizsardzības ministrs no veselības ministra nopratis, ka izvēlēts cits variants. Daudz kas tiks uzticēts privātajiem uzņēmējiem. Nacionālais veselības dienests jau ir noslēdzis līgumu ar privātiem uzņēmumiem, kas vakcīnas izvadās.

Veselības ministrs uzsver, ka Vakcinācijas projekta biroja loģistikas speciālists, kuram maksās salīdzinoši lielu algu varēšot konsultēties ar NBS ekspertiem. Ja vajadzēs, prasīšot arī vakcīnu izvadāšanu. Plašāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.