foto: Edijs Pālens/LETA
Ikšķiles novada deputāti vēršas pie Dieva, lai Satversmes tiesā panāktu reģionālās reformas atcelšanu
Ikšķilieši, diez ko diži necerot uz savas neatkarības aizstāvēšanu laicīgās varas gaiteņos, pēc palīdzības vērsušies pie baznīckungiem.
Novadu ziņas
2021. gada 18. janvāris, 06:21

Ikšķiles novada deputāti vēršas pie Dieva, lai Satversmes tiesā panāktu reģionālās reformas atcelšanu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ikšķiles novada deputāti, sākot tiesāties ar Latvijas valsti un nepaļaujoties uz laicīgās tiesu varas labvēlību, vērsušies pie Augstākajiem spēkiem un aicinājuši Latvijas lielāko konfesiju vadītājus lūgties par “kristīgā pamatakmens” novada saglabāšanu. Laikā, kad Satversmes tiesa izskata Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta prasību pret pievienošanu Ogres novadam, vietējie deputāti vērsušies arī pie “Baznīcas tiesas”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vietvaras varasvīri uzskata, ka baznīckungu lūgšanas tiesnešu prātus varētu nosvērt par labu viņiem. Pašvaldības mājaslapā vēstīts:

“Ikšķiles novada pašvaldības dome atklātā vēstulē vēršas pie Latvijas kristīgo konfesiju vadītājiem ar lūgumu garīgi atbalstīt un stiprināt ar aizlūgumu par Ikšķiles novadu. Administratīvi teritoriālā reforma pakļauj pazušanai nebūtībā tādu vēsturisku novadu – Latvijas kristianizācijas un kristietības vēstures pamatakmeni, kas vienlaikus ir Latvijas kultūrvēstures mantojuma neatņemama sastāvdaļa”.

foto: ikskile.lv
Ikšķiles mērs Indulis Trapiņš Latvijas “godātos baznīckungus” lūdz aizlūgt par administratīvi teritoriālās reformas izgāšanos.

Vēstulē norādīta jau gadsimtiem senā Ikšķiles saistība ar reliģisko draudžu darbību novadā, kas cauri laikiem ir stiprinājusi garīgās vērtības sabiedrībā: “Novada izcelsmes vēsture tiek saistīta ar kristietību. Ikšķiles - viens no senākajiem Latvijas novadiem pērn nosvinēja 835. gadadienu. Tieši 1185. gadā ar svētā Meinarda iniciatīvu, ticību un palīdzīgām Gotlandes meistaru rokām tika uzcelta pirmā baznīca un Ikšķiles viduslaiku pils, kas ir vecākās mūra celtnes Baltijas valstīs. Svētais Meinards Ikšķilē izveidoja pirmo pamatiedzīvotāju, tolaik pagānu lībiešu, kristīgo draudzi Latvijā - tādējādi jau no 12. gadsimta Rietumu kristīgā kultūrtradīcija ienāca Baltijas reģionā”.

Kā pateicību par arhibīskapu kvēlajām aizlūgšanām, pašvaldība sola: “Ikšķiles novads pauž vēlmi stiprināt kristīgo vērtību saglabāšanu un tālāk nodošanu nākamajām paaudzēm. Līdz šim tas ir sekmējies un plānots to darīt arī turpmāk, tikai tik daudz, cik tas būs iespējams – kā Ikšķiles novadam”.
 
Vēstulē, kas adresēta Latvijas katoļu metropolītam Zbigņevam Stankevičam, luterāņu arhibīskapam Jānim Vanagam, pareizticīgo metropolītam Aleksandram un baptistu bīskapam Kasparam Šternam Ikšķiles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš pat atsaucas uz kādreizējo pāvestu Jāni Pāvilu II: “Jānis Pāvils II, kurš 1993. gadā apmeklēja arī Latviju, neilgi pirms savas nāves ir norādījis, ka lielākās briesmas, kas draud austrumeiropiešiem, ir savas identitātes saduļķošana. Viņa skatījumā mūsu reģiona tautu būtiskākais devums mūsdienu apvienotās Eiropas izveidē ir savas identitātes nosargāšana. Tā nav iedomājama bez patriotisma, kas nav nekas cits kā mīlestība uz visu to, kas attiecas uz tēvzemi – tās vēsturi un tradīcijām, valodu un daiļradi, kā arī dzimtās zemes dabu.

foto: Kaspars Nordens/LETA
Kā viens no Ikšķiles novada saglabāšanas pamatakmeņiem tiek minēta pirmā mūra celtne – baznīca svētā Meinarda salā.

Taču šobrīd Ikšķiles novada pastāvēšana ir ļoti apdraudēta. 2019. gada 21. martā Saeima pieņēma lēmumu veikt administratīvi teritoriālo reformu, kuras rezultātā Ikšķiles novads tiktu apvienots ar Ogres, Ķeguma un Lielvārdes novadiem, izveidojot centru Ogrē”.

Jāteic, ka šajās dienās Satversmes tiesa izjūt sevišķi lielu Augstāko spēku “uzbrukumu”, jo Latvijas lielāko konservatīvo konfesiju vadītāji lūdzas arī par valsts pamatlikuma grozīšanu, lai tā 110. pantā konstitucionāli strikti nostiprinātu kā vienīgās ģimenes definīciju vien savienību starp sievieti un vīrieti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās