foto: Zane Bitere/LETA
Latvijā aizvadīta aukstākā nakts kopš 2019. gada
Gaisa temperatūra vietām Ziemeļvidzemē šonakt noslīdējusi līdz -13 grādiem.
Sabiedrība
2021. gada 10. janvāris, 08:32

Latvijā aizvadīta aukstākā nakts kopš 2019. gada

Jauns.lv / LETA

Saglabājoties mākoņiem, naktī uz svētdienu Latvijas lielākajā daļā nekļuva vēsāks par -4..-9 grādiem, bet daudzviet Ziemeļvidzemē, debesīm īslaicīgi skaidrojoties, termometra stabiņš noslīdēja līdz -11..-13 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Valkā. 13 grādu sals ir arī lielākais aukstums valstī kopš 2019. gada marta.

Sešos rītā gaisa temperatūra Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) novērojumu tīklā bija no -3,3 grādiem Kolkā līdz -11,9 grādiem Alūksnē. Vietām sīki snieg. Vēja praktiski nav. Zemi klāj 2-9 centimetri sniega, mazāk sniega ir daļā Vidzemes un arī Rīgas līča Kurzemes piekrastē, bet valsts galējos austrumos saglabājas līdz 21 centimetram dziļš sniegs.

Rīgā mākoņains laiks, viegls dienvidaustrumu vējš, gaisa temperatūra -5 grādi. Maksimālā gaisa temperatūra sestdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no -0,9 grādiem Liepājā līdz -6,9 grādiem Alūksnē.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 9.janvārī bija +26 grādi Maltā, un tik silts laiks janvārī šajā valstī reģistrēts pirmoreiz vēsturē. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz svētdienu -29 grādi Somijā un -33 grādi Krievijā.

Apledojuma dēļ šorīt ir apgrūtina braukšana pa Ventspils šoseju Kurzemē, liecina "Latvijas valsts ceļu" operatīvā informācija.

Slideno ceļa posmu no Usmas līdz Ventspilij kaisa ar pretslīdes materiāliem. Pārējā Latvijā braukšanas apstākļi pa galvenajiem valsts autoceļiem ir apmierinoša. Uz reģionālajiem un vietējiem autoceļiem gan jābūt uzmanīgiem arī Vidzemē un Latgalē.

Svētdien mākoņi vietām pašķirsies, ļaujot uzspīdēt saulei, prognozē sinoptiķi. Vietām mazliet snigs, nedaudz vairāk nokrišņu būs vakarā Kurzemes rietumos. Saglabāsies lēns vējš, valsts rietumu un centrālajā daļā sāks pūst mērens dienvidu vējš.

Gaiss iesils līdz 0..-5 grādiem, valsts ziemeļaustrumos saglabāsies sals līdz -8 grādiem.

Rīgā nav gaidāmi nokrišņi, pūtīs lēns dienvidu vējš un gaisa temperatūra pakāpsies līdz -3 grādiem.

Laikapstākļus nosaka paaugstināta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 1020-1022 hektopaskāli jūras līmenī.