foto: LETA
Šodien atsākas mājsēde. Ko par iepriekšējo komandantstundu domā ielās sastaptie cilvēki?
Rīgas pašvaldības policijas darbinieki reida laikā kontrolē, kā tiek ievēroti jaunie komandantstundas ierobežojumi, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija, lai ierobežotu Covid-19 vīrusa izplatību.
Sabiedrība
2021. gada 8. janvāris, 05:23

Šodien atsākas mājsēde. Ko par iepriekšējo komandantstundu domā ielās sastaptie cilvēki?

Jauns.lv

Piektdienas vakarā Latvijā atkal stāsies spēkā tā dēvētā brīvdienu mājsēde jeb komandantstunda, kad no plkst.22 līdz plkst.5 uz ielas bez nopietna iemesla atrasties nav ļauts. Jauns.lv vaicāja Rīgā stastaptajiem iedzīvotājiem, vai iepriekšējo mājsēdi pagājušajās svētku brīvdienās izjuta kā apgrūtinājumu.

Kā liecina dažāda vecuma cilvēku stāstītais, aizliegums bez iemesla vakarā un nakts stundā būt ārpus savām mājām nav apgrūtinājis teju nevienu.

Vairāki aptaujātie iedzīvotāji atzina, ka arī iepriekš šajā laikā ārā nedevās, tāpēc arī šī reize nebija nekas tāds, ko varētu izjust kā neērtību.

Policijas patruļas komandantstundas laikā

Pagājušajā naktī policija pārbaudījusi 4742 personas par komandantstundas neievērošanu, lielākoties cilvēkus brīdinot mutiski, taču īpaši bravūrīgiem pārkāpējiem piemērota soda nauda ...

gallery icon

Piektdien - atkal mājsēde

Atgādinām, ka 8. un 9.janvārī laika posmā no pulksten 22.00 līdz 05.00 personām, kurām jāatstāj dzīvesvieta attaisnojošu iemeslu dēļ, obligāti jāaizpilda apliecinājums, norāda Valsts policija.

Šis apliecinājums jāaizpilda gadījumos, ja persona komandantstundas laikā dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus, kā arī personām, kurām nepieciešama ārstniecības pakalpojumu saņemšana vai dzīvnieku veterinārmedicīniskā aprūpe.

Apliecinājumu aizpilda katra persona individuāli. Arī gadījumā, ja persona dodas pildīt darba pienākumus, apliecinājumu pilda pats darbinieks, ne darba devējs, izņemot operatīvo dienestu darbiniekus.

Apliecinājums ir jāaizpilda pirms telpu pamešanas.

Kādā formā jāaizpilda pašapliecinājums?

Pašapliecinājuma formas paraugs atrodams Valsts policijas mājaslapā. To nepieciešams aizpildīt brīvā, elektroniskā vai drukātā formā.

Kas jānorāda pašapliecinājumā?

Pašapliecinājumā persona norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, dzīvesvietas atstāšanas iemeslu un laiku, kā arī kontaktinformāciju. Ja dzīvesvietas atstāšanas iemesls ir darba pienākumu pildīšana, apliecinājumā jānorāda arī darba vietas nosaukumu un vadības (kontaktpersonas) kontakttālrunis.

Kam jāuzrāda šis apliecinājums?

Aizpildīts pašapliecinājums jāuzrāda pēc Valsts vai pašvaldības policijas un Valsts robežsardzes pārstāvju pieprasījuma. Tāpat personām jābūt līdz personu apliecinošam dokumentam – pasei vai ID kartei.

Kas kontrolēs noteiktos ierobežojumus?

Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policijām, Valsts robežsardzi veiks šo ierobežojumu kontroli. Tāpat atbalstu ierobežojumu uzraudzībā sniegs arī Zemessardze.

Kāds ir sods, ja netiek ievēroti noteiktie drošības ierobežojumi?

Fiziskām personām sods var sasniegt 2000 eiro, juridiskām personām – 5000 eiro.