Politologs norāda - ja Viņķele netiek galā, viņa ir jānomaina
foto: LETA
Kariņš apsver prasīt Viņķeles demisiju.
Politika

Politologs norāda - ja Viņķele netiek galā, viņa ir jānomaina

Jauns.lv

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vakar paziņoja, ka no Veselības ministrijas sagaida skaidru un ikvienam saprotamu vakcinācijas pret Covid-19 plānu, bet otrdienas rīts nāca ar ziņām, ka premjers iecerējis prasīt veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisiju. Politologs Filips Rajevskis sarunā ar Jauns.lv uzsvēra, ka vakcinācijas procesa sakārtošana šobrīd ir galvenā valdības prioritāte. Ja veselības ministre ar to netiek galā, viņa jānomaina.

Politologs norāda - ja Viņķele netiek galā, viņa i...

Viņš uzsvēra, ka no tā, kā Latvijā notiks vakcinācija, atkarīga gan valsts ekonomiskā situācijā, gan citi notikumi, tostarp politiskie procesi.

Vakcinācija ietekmē to, cik ātri mēs atgriezīsimies normālā dzīvē. Tādēļ no valdības perspektīvas ir tikai viena prioritāte - nodrošināt normālu vakcinācijas procesu.

Vakcinācija ir vienīgais, ko valdība var ietekmēt

Rajevska vērtējumā valdība vairs nevar ietekmēt ar Covid-19 inficēto cilvēku skaita pieaugumu, kā arī situāciju pārslogotajās slimnīcās. "Tas vilciens ir aizbraucis." Taču vakcināciju un tās tempu valdībai vajadzētu ietekmēt.

Viņš salīdzināja, ka kaimiņvalstīs un citās pasaules valstīs ar vakcināciju veicas labāk un ātrāk. Latvijā potēšana notikusi tikai darba dienās, bet, piemēram, Vācijā, tā organizēta arī svētku dienās. Tāpēc viņiem ir vakcinēts daudz lielāks cilvēku skaits, bet mums tikai virs 2000 cilvēkiem.

Nav izpotētas pat piegādātās vakcīnas

Tāpēc Kariņš labi saprot: ja vakcinācija turpināsies tik lēnā tempā, varēs runāt ne tikai par valdības krišanu, bet arī par daudz nopietnākām politiskām konsekvencēm, pauž Rajevskis. Viņš salīdzināja, ka Ķīna vēlas vakcinēt 50 miljonus cilvēku, bet Izraēlā jau vakcinēts miljons iedzīvotāju. Tajā pašā laikā mēs pat neesam sapotējuši tās vakcīnas, kas jau ir piegādātas.

Tāpēc Ministru prezidentam šajā situācijā vajadzētu būt tikai vienai prioritātei - vakcinācijas procesa sakārtošana.

Politologs arī atgādināja, ka Viņķele ir uzņēmusies personīgu atbildību par vakcinācijas procesu. Šajā situācijā izskatās, ka Kariņš pieturas pie šiem veselības ministres vārdiem. Ja vakcinācijas process neiet uz priekšu un ministre tajā sevi nepierāda, tad jāmaina veselības ministre.

Kariņš sagaida saprotamu plānu

Jauns.lv jau ziņoja, ka Kariņš vakar paziņoja, ka no Veselības ministrijas sagaida skaidru un ikvienam saprotamu vakcinācijas pret Covid-19 plānu.

Kariņš mirkoblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra, ka valdībai un visai sabiedrībai ir nepieciešams skaidrs un ikvienam saprotams vakcinācijas plāns. "Rītdien sagaidu no Veselības ministrijas pilnu plānu un pilnu skaidrību par to. Tā ir mūsu valstij vislielākā prioritāte," vakar akcentēja valdības vadītājs.

Kariņš norādīja, ka vakcīna pret Covid-19 ir iespēja atgriezties normālā ikdienas ritmā, atgādinot, ka Eiropas Savienībā jau ir reģistrēta pirmā vakcīna un ir sākusies iedzīvotāju vakcinēšana. Sagaidāms, ka tuvākajā laikā tiks reģistrētas vēl jaunas vakcīnas un palielināsies pieejamo vakcīnu daudzums, tādēļ jau tagad no ministrijas ir nepieciešams saprotams un precīzs vakcīnu pieejamības plāns.

Apsver prasīt ministres demisiju

Kariņš ir iecerējis prasīt veselības ministres Viņķeles demisiju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka valdības sēde atlikta, lai politiķi pārrunātu šo demisijas pieprasījumu. Kariņš par to konsultējies ar citiem koalīcijas partneriem, no kuriem saņēmis atbalstu demisijas pieprasīšanai.