foto: LETA
Izsludinot budžetu, Valsts prezidents paudīs arī izvērstu komentāru
Politika
2020. gada 7. decembris, 23:42

Izsludinot budžetu, Valsts prezidents paudīs arī izvērstu komentāru

Jauns.lv / LETA

Izsludinot 2021.gada valsts budžetu, Valsts prezidents Egils Levits plāno pievienot izvērstu komentāru par budžeta procesu un tam pievienotajiem likumiem, kas ir budžeta paketē, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atklāja Levits.

Iepriekš prezidents esot norādījis, ka budžetā saskata vairākus trūkumus. Vaicāts, vai pieņemtajā budžetā tie ir izlaboti, prezidents atbildēja, ka daļēji.

Levits norādīja, ka budžeta likumprojekti viņam jāparaksta trīs dienu laikā, jo Saeima likumu par nākamā gada budžetu virzīja ar piešķirtu steidzamību, tāpēc viņam nav iespēju to atgriezt. Prezidents sacīja, ka budžetu izsludinās, bet pievienos arī savu izvērstu komentāru par to, ko domā par budžeta procesu un likumiem, kas ir budžeta paketē.

Valsts pirmā persona arī uzsvēra, ka vēsturiski šis esot lielākais budžets, jo valstij nekad nav bijuši tik lieli izdevumi. Tāpat viņš uzteica, ka 2021.gadā krietni palielināsies minimālā alga, kā arī pieaugs pedagogu un mediķu atalgojums, minimālie pabalsti un pensijas.

Vaicāts, vai šie plusi atsver mīnusus, Levits skaidroja, ka ar budžetu nekad nevar būt pilnībā apmierināti, piebilstot, ka ir atsevišķi reformu likumi, kas saistās ar nodokļu izmaiņām un budžetu, ko, iespējams, būs vēl jāpārskata.

Kā ziņots, Saeima 2.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2021.gada budžetu, paredzot kopējos izdevumus 10,758 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumus 9,579 miljardu eiro apmērā. Par budžeta pieņemšanu nobalsoja 63 deputāti, bet 32 politiķi nobalsoja pret to.