Politika
2015. gada 12. septembris, 21:45

Saeimā spriedīs par patvēruma meklētāju uzņemšanas aktuālajiem jautājumiem

Jauns.lv

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē trešdien, 16.septembrī, spriedīs par patvēruma meklētāju uzņemšanas aktuālajiem jautājumiem, liecina parlamenta darba kārtība.

Uz komisijas sēdi uzaicināti Iekšlietu, Kultūras, Izglītības un zinātnes ministriju, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), kā arī reliģisko organizāciju pārstāvji.

Pilsonības, migrācijas  un sabiedrības saliedētības komisijas deputāti trešdien apmeklēja patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki".

Komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis (Nacionālā apvienība), apmeklējot "Muceniekus", sacīja, ka patvēruma meklētāji saprot, ka latviešu valoda viņiem Eiropā nebūs īpaši noderīga, kā arī saprot, ka Latvijā var izdzīvot, neprotot latviešu valodu, un pilnībā pietiek ar krievu un angļu valodu.

PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze norādīja, ka pašlaik patvēruma meklētāji, gaidot statusa piešķiršanu un ieskaitot visas pārsūdzības, "Muceniekos" atrodas līdz pat deviņiem mēnešiem, taču tiem 250, kurus Latvija plāno uzņemt, statusa piešķiršanas laiks nebūs tik ilgs, jo par viņiem jau būs zināma kāda informācija no tām valstīm, no kurām viņus sūtīs.

Roze teica, ka valodas apguvi ierobežo finansiāli apstākļi jeb konkrētāk - valsts un pašvaldības pagaidām nav spējīgas maksāt tulkiem un pasniedzējiem. Pagaidām šiem cilvēkiem ir iespēja apgūt valodu "Mucenieku" datorklasē, izmantojot internetu vai valodas apguves programmas, taču atbraucēji šādai pašmācībai nav īpaši motivēti. Viens no variantiem, lai piespiestu apgūt valsts valodu, varētu būt pabalsta samazināšana tiem, kuri nemācās, taču tam būtu nepieciešami Ministru kabineta grozījumi, paskaidroja Roze.

BNS