foto: unsplash.com
Salaspilietis Dzintars: "Mana sieva un meita raudāja, kad uzzināja par pēkšņajām izmaiņām"
Sabiedrība
2020. gada 28. novembris, 04:29

Salaspilietis Dzintars: "Mana sieva un meita raudāja, kad uzzināja par pēkšņajām izmaiņām"

Santa Kvaste

Jauns.lv

No piektdienas, 27.novembra, Salaspils novadā un vēl 11 Latvijas vietās ir noteikti stigrāki ierobežojumi, lai tādējādi cīnītos ar Covid-19 izplatību. Portāls Jauns.lv sazinājās ar Salaspilī dzīvojošo Dzintaru, kurš piekrita pastāstīt, kā pagājusi pirmā diena stingrajos ierobežojumos.

Kā jūsu ģimenē pagāja pirmā diena ar stingrajiem ierobežojumiem?

Godīgi sakot, mūsu ģimene ziņas, ka šonedēļ Salaspilī gaidāmi stingrāki ierobežojumi, uztvēra ar asarām acīs. Mēs neesam pret Covid-19 apkarošanu, taču šajās brīvdienās meitai bija plānota dzimšanas dienas ballīte un tāpēc tā bēdājāmies.

Tā kā Covid-19 dēļ iepriekš varēja pulcēties tikai desmit cilvēku, ballīte nebija plānota ļoti liela, bet bērnam tā ir ārkārtīgi svarīga. Bijām jau saaicinājuši viesus un katrai ģimenei noteikuši konkrētu laiku, kurā vēlams ierasties, tomēr līdz ar jaunajiem stingrākajiem ierobežojumiem arī šos plānus vajadzēja atcelt. No piektdienas Salaspilī aizliegtas jebkādas privātas ballītes ārpus vienām mājām.

Jau pagājušajā dzimšanas dienā nolēmām, ka šogad meitas jubileju svinēsim princešu stilā kādā bumbu baseinā. Diemžēl tas šogad nebija iespējams. Mēs, tostarp bērns, jau bijām samierinājušies, ka bumbas šogad nebūs, bet meitiņai bija ļoti grūti pieņemt, ka pēkšņi nevarēs saņemt apsveikumus no vecvecākiem un tuvākajiem draugiem. Mana sieva un meita ļoti pārdzīvoja un raudāja, kad uzzināja par stingrajiem noteikumiem.

Kā izskatās Rīga 18. novembra noskaņā Covid-19 pandēmijas laikā

Rīdzinieki un pilsētas viesi atzīmē Latvijas 102. dzimšanas dienu.

gallery icon
117

Vai jūs piektdien izjutāt vēl kādas pārmaiņas saistībā ar stingrākajiem ierobežojumiem? 

Jā, mani ietekmēja tas, ka tagad veikalos var atrasties daudz mazāks pircēju skaits.

Dodoties mājās no darba, kā parasti, iebraucu veikalā pēc piena un maizes. Biju nepatīkami pārsteigts, ka bija jāgaida diezgan ilgs laiks, kamēr mani ielaida veikalā. Tas nebija ērti, bet gabals man no tā nenokrita.

Lai nebūtu jāstāv rindās pie veikaliem, lielāko daļu pārtikas bijām sapirkuši savlaicīgi, bet ir produkti, ko nenopirksi visai nedēļai. Piemēram, piens saskābst jau pēc dažām dienām.

Jūsu ģimenē aug arī dēls, kuram piektdien bija pirmā attālināto mācību diena. Kā puikam gāja, mācoties mājās?

Pat nezinu, ko lai saka. Varbūt citiem vecākiem bērni paši mācās un bez pamudinājumiem izpilda mājas darbus, bet mums tā nav. Gandrīz katru vakaru pēc darba dzirdu kašķus par dēla mācībām.

Vakar viņš pirmo reizi šoruden palika mājās un mācījās attālināti. Nu, diez kas jau nav. Sieva stāstīja, ka kaut ko viņš pie datora bija darījis, bet nezinu, cik tas ir lietderīgi. Es neloloju cerības, ka arī klātienes stundās mans dēls visu laiku klausās skolotājas teiktajā, bet mājās esot bijusi sajūta, ka viņš "peld" kaut kur citur, nevis uzmanīgi klausās skolotājas teiktajā.

Latvijā otro reizi pandēmijas laikā izsludina ārkārtējo situāciju

Ņemot vērā epidemiologu izvērtējumu par pieaugošiem Covid-19 izplatības riskiem, uz četrām nedēļām Latvijā aizliegta izklaides pakalpojumu sniegšana bāros, naktsklubos, diskotēkās, ...

gallery icon
25

Bet, iespējams, tas ir pieraduma jautājums. Arī sievai, sākot stādāt attālināti no mājām, sākumā bija grūti pierast pie jaunā ritma, bet tagad ir daudz maz apmierināta.

Pavasarī attālinātās mācības man nelikās sevišķi nopietnas, jo lielāko daļu laika skolēni atkārtoja veco vielu, bet jaunas zināšanas apguva minimāli. Piemēram, pagājušā rudenī viņi sāka mācīties darbības ar parastajām daļām, bet šogad skolotāja bija spiesta par šo tēmu runāt vēlreiz, jo lielākā daļa klases to bija aizmirsusi un nesaprata. Tagad, kad viņi sāka apgūt decimāldaļas, atkal būs attālinātās mācības! Domāju, ka atkal daudziem būs robi zināšanās par decimāldaļām. Bet tas taču ir viens no matemātikas un reālās dzīves pamatiem!

Kā jums pašam ar darbiem? Vai Covid-19 krīze ietekmē jūsu profesionālās gaitas?

Protams, es nevaru iedomāties nevienu pazīstamu cilvēku, kuru tas neietekmētu. Nu, protams, izņemot ministrus, kuriem alga pieaugs. Mēs jau smejamies, ka viņi laikam ir vienīgie, kuri izbauda šo laiku.

Es strādāju privātajā sfērā un ļoti jūtu klientu skaita samazināšanos. Taču, kamēr man nav aizliegts braukt uz darbu un savām rokām nopelnīt iztiku, tikmēr mēs kaut kā dzīvosim. Ja stāsies spēkā kādi vēl stingrāki ierobežojumi, kas aizliegs cilvēku kustību, tad gan būs traki. Pagaidām kaut kā kuļos.

Visvairāk man žēl to cilvēku, kuriem patlaban ir aizliegts strādāt, piemēram, kafejnīcu darbiniekus un citus tūrisma un izklaides jomas pārstāvjus.

Man čoms strādāja par viesmīli, pelnīja labu algu, bet tagad sēž mājās un krīt visiem uz nerviem. Bezdarbība rada kašķus.

Kāds vispār ir jūsu noskaņojums, raugoties uz nākotni?

Pat negribas par to domāt! Tik daudz paziņu palikuši bez darba vai iztiek ar niecīgiem ienākumiem. Arī valsts atbalsts ir nepārdomāts. Kad ceturtdien izlasīju, ka plānots likvidēt mikrouzņēmumus, mans viedoklis par ministriem un deputātiem kļuva vēl sliktāks. Ar kuru galu viņi domā, ja šajos apstākļos atļaujas likvidēt mikrouzņēmumus?

Nav normāli, ka vienlaikus aizliedz cilvēkiem strādāt un ceļ nodokļus.

Kas jums pašam palīdz "nesagruzīties" un saglabāt gaišu skatu un skaidru prātu?

Melotu, ja apgalvotu, ka vienmēr izdodas "nesagruzīties". Dažreiz "uzsit tādu cemmi", ka gribas braukt piketēt pie Saeimas un valdības ēkām. Visvairāk nepatīk haotiskie ierobežojumi. Dažreiz tie ir nepamatoti. Piemēram, kāpēc frizieri var strādāt, bet manikīra speciālisti - nē?

Pie Ministru kabineta atkal protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šodien pie Ministru kabineta vienlaikus noritēja divas protesta akcijas pret ierobežojumiem, kuri ārkārtējās situācijas ietvaros noteikti, ar mērķi ierobežot Covid-19 ...

gallery icon
79

Bet vispār man palīdz grāmatas. Mēs ar sievu abi esam lieli lasītāji. Pavasara krīzē izlasīju vairākas grāmatas, ko jau sen biju gribējis lasīt. Vasarā atklājām bibliotēkas, un tāpēc lielu daļu grāmatu nevis pērkam paši, bet gan ņemam no bibliotēkām. Tāpēc mēs priecājamies, ka Covid-19 otrajā vilnī šoruden neslēdza bibliotēkas. Cerams, ka tās būs atvērtas pat visstingrāko ierobežojumu laikā. 

Covid-19 izplatības dēļ 12 pašvaldībās stājas spēkā stingrāki ierobežojumi

Jauns.lv jau vēstīja, ka piektdien Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes, Varakļānu, Mārupes, Mālpils, Smiltenes, Garkalnes, Limbažu un Salaspils novadā Covid-19 izplatības dēļ tiek ieviesti stingrāki ierobežojošie pasākumi.

Šajos novados papildus jau noteiktajiem piesardzības pasākumiem valsts mērogā tiek pārtraukta jebkāda veida izglītības procesa norise klātienē, izņemot pirmsskolas izglītības programmas apguvi un mācības 1.-4.klasē.

Konkrētajās pašvaldībās nedarbojas kultūrvietas, izstāžu norises vietas un arī gadatirgi, tāpat arī tiek noteikts, ka sporta nodarbības notiek tikai brīvā dabā. Izņēmums ir bibliotēkas, kurās varēs saņem grāmatas līdzņemšanai.

Nedrīkstēs notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot bēres un atsevišķos gadījumos arī kristību ceremonijas. Turklāt bērēs un kristībās jālieto mutes un deguna aizsegi.

Privātās iekštelpās un privātās ārtelpās personām jāievēro divu metru distance, izņemot gadījumus, ja personas dzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī vecāku un viņa nepilngadīgos bērnus, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā. Izņēmuma attiecas arī uz personām, kas veic darba vai dienesta pienākumus.

Noteikts arī, ka pilsētas sabiedriskajā transportā jānodrošina ne vairāk kā 50% no maksimāli iespējamās transporta līdzekļa kapacitātes, jo autobusos ir grūti ievērot divu metru distanci. Valdība noteikusi, ka pārvadātājam jāorganizē pasažieru iekāpšana un izkāpšana tā, lai pasažieru skaits transportlīdzeklī nepārsniedz 50% no tā ietilpības. Ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt iekāpšanu un izkāpšanu, transportlīdzeklī tiek marķētas sēdvietas, nodrošinot distancēšanās prasības.

Veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās būs jānodrošina, ka veikalos atrodas ne vairāk par 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra. Lai cilvēki varētu izvēlēties apmeklēt konkrēto tirdzniecības vai pakalpojuma sniegšanas vietu, pie ieejas jābūt pieejamai informācijai, cik cilvēki konkrētajā vietā var atrasties ņemot vērā 20% piepildījumu. Minētais nosacījums attiecas arī uz tirdzniecības vietām un tirgiem ārtelpās.

Pagaidām noteikts, ka stingrākas prasības konkrētās pašvaldībās būs spēkā līdz ārkārtējās situācijas beigām.