foto: LETA
Aivaru Lembergu Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Latviju pārstāv Viņķeles bijušā svaiņa bērna māte
Ilze Viņķele un Aivars Lembergs.
Sabiedrība
2020. gada 4. decembris, 05:33

Aivaru Lembergu Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Latviju pārstāv Viņķeles bijušā svaiņa bērna māte

Žurnāls "Kas Jauns"

Nesen kļuva zināms, ka no amata atstādinātā Ventspils mēra Aivara Lemberga slimības dēļ tiek atceltas turpmākās Rīgas apgabaltiesas sēdes, kurās izskata pret viņu, dēlu Anriju Lembergu un Ansi Sormuli celtās apsūdzības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Lemberga slimības dēļ pagājušajā nedēļā nenotika divas tiesas sēdes un arī šonedēļ divas ieplānotās tiesas sēdes ir atceltas, tādējādi tiesa turpinās izskatīt Lemberga lietu vien pēc valsts svētkiem – šā gada 23. novembrī.

Interesanti, ka 2019. gadā Lembergam pēdējā tiesa notika 17. oktobrī un lietas izskatīšana turpinājās vien šā gada 13. janvārī. Līdzīga tendence jaušama arī iepriekšējos Lemberga tiesvedības gados, proti, 2018. gadā pēdējā tiesas sēde notika 20. decembrī, un tiesa turpināja lietu skatīt 2019. gada 21. janvārī, savukārt 2017. gadā pēdējā tiesas sēde notika 1. decembrī, un lietu turpināja skatīt vien nākamā gada 5. februārī. Tāpat līdz ar Lemberga šā brīža slimošanu šogad vien no lietas izskatīšanas ir noņemta 21 tiesas sēde, bet 11 tiesas sēdes atliktas. Vai Lemberga slimošana un turpmāko tiesas sēžu neieplānošana nozīmē, ka lietas izskatīšana turpināsies vien nākamajā gadā un tiesai, prokuratūrai un apsūdzētajiem Lemberga lietā būs sācies “ikgadējais ziemas brīvlaiks”, rādīs laiks.

Jāatzīmē, ka Lemberga kungam šis nav vienīgais tiesvedības process. Lembergs ir vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Latviju ar prasību, ka pret viņu esot pārkāpta nevainīguma prezumpcija un līdz ar to arī viņa cilvēktiesības par savulaik tālajā 2012. gadā tā laika Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža izteikumiem televīzijā. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", interesants ir fakts, ka saskaņā ar ECT pieejamo informāciju Lembergu šajā tiesā pret Latviju pārstāv Latvijā praktizējoša juriste Inese Nikuļceva.

foto: LETA
Aivaru Lembergu tiesā pret Latviju pārstāv juriste Inese Nikuļceva.

Nikuļceva plašāku sabiedrības uzmanību iemantoja pavisam nesen, kad politiskais spēks "Attīstībai/Par!" viņu virzīja Satversmes tiesas tiesneša amatam. Izvirzot Nikuļcevu ietekmīgajam amatam, par viņas augsto profesionalitāti īpaši atzinīgus vārdus pauda politiskās partijas "Kustība Par!" vadītājs Daniels Pavļuts, kas savukārt politikā ienāca kopā ar Sprūdžu – no Zatlera Reformu partijas. Pavļuta atbalsts Nikuļcevai ir saprotams un izskaidrojams, ņemot vērā apstākli, ka Nikuļceva ir "Kustības Par!" dibinātāja, "Attīstībai/Par!" valdes locekļa un veselības ministres Ilzes Viņķeles bijušā vīra brāļa Pētera Viņķela bērna māte. Līdz ar to ir izskaidrojama šī politiskā spēka rīcība, virzot Nikuļcevu augstajam amatam. Tā teikt – ģimenes būšana.

foto: LETA
Ineses Nikuļcevas bērna tēvs ir "Kustības Par!" dibinātājs, "Attīstībai/Par!" valdes loceklis Pēteris Viņķelis – veselības ministres Ilzes Viņķeles bijušā vīra brālis.

Vai "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas un politiskās partijas "Kustība Par!" vadītājs Daniels Pavļuts atzinības vārdus attiecībā uz augsto profesionalitāti izteica par Nikuļcevu arī kā par Lemberga pārstāvi ECT pret Latviju, atliek vien minēt. Tāpat atliek minēt, vai Nikuļceva var tikt virzīta Satversmes tiesas tiesneša amatam, ņemot vērā, ka Lembergu ASV pērn iekļāva sankciju sarakstā un Lemberga tiesvedība ECT uzsākta vien neilgi pirms tam, kad Lembergs krita ASV nežēlastībā. Bet nenoliedzams ir apstāklis, ka Pētera Viņķeļa bijusī dzīvesbiedre, bērna māte un Satversmes tiesas tiesneša kandidāte ir viena no Lemberga nolīgtajām advokātēm, kura nodrošinājusi viņa aizstāvību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās