foto: LETA
Levita algas celšana: Zatlers un Ulmanis iepriekšējā krīzē rīkojās krietni citādāk
Valsts prezidents Egils Levits.
Politika
2020. gada 20. novembris, 07:21

Levita algas celšana: Zatlers un Ulmanis iepriekšējā krīzē rīkojās krietni citādāk

Jauns.lv

Kad Latvija piedzīvoja iepriekšējo lielo krīzi 2008.-2009.gadā, toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers solidarizējās ar valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem, lūdzot samazināt savu atalgojumu. Līdzīgu soli spēra arī eksprezidents Guntis Ulmanis, lūdzot samazināt pensiju. Vai bijušo prezidentu piemēram sekos arī tagadējā valsts pirmā amatpersona Egils Levits? Patlaban gan notiek tieši pretējais - tiek lemts par viņa algas palielināšanu...

Cik bagāts īsti ir mūsu prezidents Levits?

Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, mūsu prezidentam Levitam ir ne tikai pieklājīga alga, bet arī ievērojami uzkrājumi. Levita valsts amatpersonas deklarācija par 2019.gadu liecina, ka viņš ir uzkrājis 290 829 eiro, bet finanšu instrumentos ieguldījis nepilnu miljonu - 911 787 eiro. Levitam pieder arī vairāki dzīvokļi un zemes gabali.

Turklāt pirms dažiem gadiem, kad Levits darbojās kā Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesnesis, viņš bija vislabāk apmaksātā Eiropas Savienības amatpersona no Latvijas.

Levitu ierindo starp labāk apmaksātajām ES amatpersonām

2016.gada sākumā starp labāk apmaksātajām ES amatpersonām iekļuva arī četri Latvijas pārstāvji, liecināja Eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes partijas publicētais pētījums par 200 labāk apmaksātajām ES amatpersonām un to izmaksām nodokļu maksātājiem.

Sarakstā visaugstāk no Latvijas - 20.vietā - bija atrodams toreizējais ES Tiesas tiesnesis Levits. Viņš Eiropas nodokļu maksātājiem gadā potenciāli izmaksājot 313 108 sterliņu mārciņas (426 635 eiro), bet kā viņa alga norādītas 196 843 mārciņas (268 215 eiro).

Neskatoties uz brangajiem ienākumiem, vēlas palielināt Levita atalgojumu

Portāls Jauns.lv jau vēstīja: lai arī patlaban daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir ļoti grūti laiki un iedzīvotāji lauza galvas, kā izdzīvot, pagājušajā nedēļā Saeimas atbildīgā komisija piekrita nākamajā gadā palielināt finansējumu Valsts kancelejai, kas tostarp paredz lielākus līdzekļus Valsts prezidenta atalgojumam un reprezentācijas izdevumiem.

foto: LETA
Valsts prezidents Egils Levits.

Nākamā gada valsts budžeta likuma projektā sākotnēji tika paredzēts, ka izdevumi Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī nepārsniegs 5960 eiro, bet reprezentācijas izdevumi mēnesī nepārsniegs 1192 eiro. Komisija lēma par minēto summu palielināšanu, Valsts prezidenta mēnešalgai ļaujot nepārsniegt 6260 eiro, bet reprezentācijas izdevumiem - 1252 eiro. Par šo jautājumu vēl jālemj Saeimai.

Samazināja Zatlera atalgojumu

Savukārt 2009.gada sākumā toreizējā Valsts prezidenta Zatlera atalgojumu samazināja par 288 latiem. Viņa preses sekretāre Ilze Rassa toreiz informēja - lai arī likums "Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā" neattiecas uz Valsts prezidentu, bet tikai uz Valsts prezidenta kanceleju, Zatlers vēlējies solidarizēties ar kancelejas darbiniekiem un pārējo valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem, tādēļ lūdzis samazināt arī savu atalgojumu.

Arī Ulmanis vēlas solidarizēties

Vēloties solidarizēties ar toreizējo Valsts prezidentu Zatleru un izprotot situāciju valstī, arī eksprezidents Guntis Ulmanis nolēma lūgt samazināt viņa bijušā prezidenta pensiju proporcionāli Zatlera atalgojuma samazinājumam.

Lai gan bijušie prezidenti pensiju saņēma no sociālā budžeta, kas netika samazināts, Ulmanis bija izšķīries par šādu soli, lai izteiktu atbalstu Zatlera iniciatīvai un norādītu uz nepieciešamību ekonomiski saspringtā situācijā būt vienotiem un taupības režīmu attiecināt uz visiem, tolaik informēja eksprezidenta sekretāre Eva Eihmane.

Prezidents uzkrājis nepilnus 300 000 eiro, bet finanšu instrumentos ieguldījis nepilnu miljonu eiro

Levita valsts amatpersonas deklarācija par 2019.gadu liecina, ka Levits ir uzkrājis 290 829 eiro, bet finanšu instrumentos ieguldījis nepilnu miljonu, proti, 911 787 eiro.

Valsts pirmā amatpersona deklarējusi 263 067 eiro uzkrājumus "Luminor Bank" Latvijas filiāle un 26 801 eiro bankā "Banque et Caisse D'epargne de L'etat" Luksemburgā. Deklarācijā norādīts, ka Levitam ir arī 960 eiro uzkrājums Franacijas bankā "Societe Generale".

Savukārt finanšu instrumentos Valsts prezidents ir ieguldījis nepilnu miljonu, proti, 911 787 eiro. Levitam pieder obligācijas 99 399 eiro vērtībā. Prezidentam ir arī līdzekļi četros ieguldījumu fondos - kopumā 268 082 eiro vērtībā, kā arī citi ieguldījumi 544 305 vērtībā.

Levitam pieder arī vairāki dzīvokļi un zemes gabali

Kopīpašumā Valsts prezidentam Rīgā pieder zeme un nekustamie īpašumi, kas deklarācijā klasificēti kā "pārējie". Levitam pieder divi dzīvokļi Rīgā, viens dzīvoklis Cēsīs, divi zemes gabali Mārupes novadā, divas zemes un ēka Engures pagastā.

Pagājušā gada deklarācijā norādīts, ka algā no Valsts prezidenta kancelejas Levits saņēmis 31 977 eiro. Tāpat valsts pirmā amatpersona saņēma divas kompensācijas no prezidenta kancelejas, kas kopsummā veido 9068 eiro. Kompensāciju Levits saņēmis arī no Eiropas Savienības Tiesas 90 488 eiro apmērā, bet procentos no "Luminor Bank" viņš saņēma 154 eiro. Prezidenta īpašumā ir 2009.gadā ražota "Mercedes Benz A160" automašīna.