foto: Latvijas Valsts vēstures arhīvs
3 savdabīgi cilvēki, kas dibināja Latvijas Republiku
Vienīgā sieviete Klāra Kalniņa.
Sabiedrība
2020. gada 18. novembris, 06:32

3 savdabīgi cilvēki, kas dibināja Latvijas Republiku

Jauns.lv

1918.gada 18.novembrī Latvijas Republiku dibināja konkrēti cilvēki. Kas viņi bija un ko darīja? Vidzemes Augstskolas rektors un vadošais pētnieks, vēstures doktors Gatis Krūmiņš portālam Jauns.lv pastāstīja, ka Latvijas Republikas dibinātāju dzīves ceļi bija tikpat sarežģīti kā viņu proklamētajai valstij.

Krūmiņš norādīja, ka abus lēmumus par Latvijas Republikas dibināšanu un atjaunošanu 1918. un 1990.gadā pieņēma konkrēti cilvēki, un abiem notikumiem ir daudz vairāk kopīga, nekā pirmajā acumirklī varētu šķist. Gan aplūkojot vēsturiskos apstākļus, kādos lēmumi tika pieņemti, gan sarežģītos ceļus līdz reālajai neatkarībai, gan pietiekoši lielo neatkarības pretinieku skaitu kā Latvijā, tā ārpus tās robežām, kuru pretestība bija jāpārvar.

Tāpēc vēsturnieks Jauns.lv lasītājiem piedāvā ieskatīties trīs dažādu 1918.gada 18.novembra lēmuma pieņēmēju dzīves situācijās un biogrāfijās. Tās bijušas ne mazāk interesantas un notikumiem bagātas, ja salīdzina ar tiem vēstures līkločiem, cauri kuriem nu jau vairāk nekā 100 gadu garumā ir izstaigājusi viņu dibinātā Latvijas valsts.

Nākamā lapa: Lielākais satraukums par vecajiem dubļainajiem zābakiem. Jānis Ampermanis