foto: LETA
Koalīcija izvairīga vērtējumos par Pūces lēmuma atgriezties Saeimā ētiskumu
Bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Politika
2020. gada 16. novembris, 22:26

Koalīcija izvairīga vērtējumos par Pūces lēmuma atgriezties Saeimā ētiskumu

Jauns.lv / LETA

Koalīcijas partneri izvairīgi komentāros par to, vai bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) atgriešanās Saeimā deputāta amatā uzskatāma par ētisku un netraucēs turpmākai sadarbībai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taujāti par to, vai Pūces lēmums par atgriešanos Saeimā pēc ministra amata pamešanas, atzīstoties melos par caurlaides izmantošanu, ir ētisks un nemetīs ēnu koalīcijas turpmākajam darbam, politiķi akcentēja, ka kopumā kļūšana par deputātu ir Pūces izšķiršanās.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars pauda, ka, ja ir bijusi šāda neētiska rīcība, tad "tomēr uzņemties atbildību un noņemt ministru ir radikāls solis". "Vai Pūcem turpināt kā deputātam - tas ir Pūces un partijas lēmums, jo viņiem ir jāatbild vēlētāju priekšā par izdarītajām izvēlēm," teica Dzintars, piebilstot, ka profesionālā ziņā par sastrādāšanos ar Pūci viņš var teikt "tikai labus vārdus", jo Pūce bijis kompetents un turējis vārdu.

Jaunās konservatīvās partijas vadītājs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns pauda, ka strādāt vai nestrādāt Saeimā ir Pūces individuāls lēmums. Bordāna ieskatā tomēr uz notikušo jāskatās plašāk, ņemot vērā iespējamu plaša mēroga finanšu līdzekļu nelikumīgu izmantošanu Pūces pārstāvētajā politiskajā spēkā, "kā rezultātā, iespējams, nozagtas Saeimas un Rīgas domes vēlēšanas". Tāpēc "caurlaides lieta", Bordāna ieskatā, vērtējama mazāk kopējā problēmsituācijā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzvēra, ka ir skaidrs, ka "šādos apstākļos ministrs veikt darbu valdībā jau nevarētu", atgādinot, ka viņš sagaida jauna ministra kandidātu. Kariņš norādīja, ka valdībai ir vēl daudz darāmā, tāpēc tai jābūt pilnā sastāvā.

"Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts norādīja, ka Pūces atgriešanās Saeimā ir izvēle, ko viņš respektē. Politiķis akcentēja, ka saistībā ar jebkuriem pārmetumiem un aizdomām, kas tiek paustas attiecībā uz AP vai tās dalīborganizācijām, partiju apvienība izturēsies ar lielāko nopietnību, sadarbosies ar likumsargiem un, ja tiks konstatēti pārkāpumi, attiecīgi rīkosies.

Pavļuts arī vērsa uzmanību, ka Pūce ir demisionējis ne tikai no ministra amata, bet arī "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētāja un "Latvijas attīstībai" vadītāja posteņiem. Politiķis norādīja, ka partiju apvienības izpratnē ētikas normu ievērošana politiķiem nav izvēle un noteiktā latiņa šajā jautājumā ir augstāka nekā citiem iedzīvotājiem.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) norādīja, ka akceptē Jura Pūces (AP) izvēli ieņemt Saeimas deputāta amatu, ko, visticamāk, Pūce ir arī pārrunājis ar kolēģiem savā politiskajā apvienībā. Ministre arī pauda, ka Pūce ir zinošs kolēģis, ar kuru Petravičai bijis prieks strādāt kopā valdībā.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs resoriskajā pārbaudē izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par Pūces, iespējams, prettiesisku SIA "Rīgas satiksme" autostāvvietas caurlaides izmantošanu. Par šādu, iespējams, likumpārkāpumu, nesen publiski paziņoja Mičerevskis

Tikmēr jau piektdien Saeimā saņemts Pūces iesniegums par viņa deputāta mandāta atjaunošanu. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli deputātam, kurš iepriekš nolicis šo mandātu uz ministra pilnvaru laiku, dokuments par deputāta pilnvaru atjaunošanu ir jāiesniedz parlamenta Prezidijam nedēļas laikā no dienas, kad viņš beidzis ieņemt ministra amatu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās