Dramatiskā motocikla avārija Pļavniekos: kurš nelaimē vainojams? Aculiecinieka VIDEO
"Nesaprotu, kā autovadītājs varēja nepamanīt no kreisās puses braucošo motociklu – skats taču nebija aizsegts," avāriju Dārzciema ielā komentē sabiedrībā zināmais motociklu entuziasts Arnis Blodons.
112
2015. gada 16. septembris, 14:11

Dramatiskā motocikla avārija Pļavniekos: kurš nelaimē vainojams? Aculiecinieka VIDEO

Jauns.lv

(Precizēta, labota pl.14:11) Skati, kas lika notrīsēt katram motociklistam.. Kāda auto šoferis, stāvot sastrēgumā Dārzciema un Stopiņu ielas krustojumā, nofilmējis, kā motociklists lielā ātrumā ietriecas ceļu aizšķērsojuša auto sānā. Spēcīgais trieciens gan motocikla šoferi, gan viņa pasažieri aizsvieda vairākus metrus uz priekšu. Video „YouTube” kanālā skatīts jau teju 90 000 reižu.

Ierosināts kriminālprocess

Satiksmes negadījums noticis pagājušajā trešdienā, 9.septembrī. Aculiecinieka nofilmētajā video redzams, kā no Stopiņu ielas uz galvenā ceļa – Dārzciema ielas - izbrauc automašīna „VW Vento”. Spriežot pēc video materiāla, jāsecina, ka automašīnas šoferis sastrēguma dēļ nav spējis tikt pāri pretējai braukšanas joslai un nobloķējis ceļu pretī braucošajam motociklam „Yamaha YZF R1”, kura vadītājs nav paspējis laikā apstāties un ietriecies automašīnas sānā.

Valsts Policijas (VP) sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Toms Sadovskis ziņo, ka  pie automašīnas „VW Vento” stūres bijis kāds 1974.gadā dzimis vīrietis, savukārt motociklu vadījis 1976.gadā dzimis vīrietis, kurš pēc gūtajām traumām nonāca Gaiļezera slimnīcā. Cietusi arī 1986.gadā dzimusī motocikla pasažiere. Abi cilvēki nākamajā dienā slimnīcu pameta.

Negadījumā apskādēta arī kāda sastrēgumā stāvoša automašīna „Toyota Landcruiser”, kuras virsbūvi skārušas avarējušā motocikla detaļas. Par notikušo avāriju ierosināts kriminālprocess un VP turpina noskaidrot tās apstākļus.

Blodons saskata autovadītāja vainu

Notikušo satiksmes negadījumu komentēja arī kaislīgs motobraucējs, Latvijas Motoklubu asociācijas (MCA) runasvīrs Arnis Blodons: „Visvieglāk pamanāma tieši autovadītāja vaina notikušajā. Video skaidri redzams, ka auto izbrauc uz galvenā ceļa. Satiksmes noteikumi skaidri norāda, ka šajā gadījumā automašīnai jādod ceļš un jāpārliecinās par drošu manevru. Nesaprotu, kā autovadītājs varēja nepamanīt no kreisās puses braucošo motociklu – skats taču nebija aizsegts!” Par motociklista rīcību gan spriest esot pagrūti: „Pilnīgi iespējams, ka motocikla vadītājs tajā brīdī pārkāpis ātrumu, taču no video vien to secināt nevar – pāri mašīnai lidos arī tad, ja ietriecas vien ar ātrumu 60km/h.”

Tīra statistika: motociklisti avārijas izraisa visretāk

Runājot par kopējo motociklistu kultūru uz ceļiem, MCA pārstāvis Blodons norāda uz pieejamo statistiku – motociklisti avārijas izraisa visretāk, taču bieži vien cieš tajās vissmagāk: „Manā rīcībā ir dati par pagājušo gadu, un ziniet, galvenie negadījumu izraisītāji ir gājēji un velosipēdisti – tie, kuri ceļu satiksmes noteikumus, domājams, pārzina visvājāk. Pēc tam seko automašīnas un tikai tad motociklisti. Tiesa gan, tieši baikeri parasti ir tie, kas negadījumos cieš vissmagāk.”

Motociklisti iemācījušies krist?

Vadoties pēc VP sniegtās informācijas, secināms, ka šī gada astoņu mēnešu statistika, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, cietušo un bojāgājušo skaita ziņā ir uzlabojusies, taču paralēli pieaudzis motociklistu - pārkāpēju skaits.

Kopumā šogad motociklistiem sastādīti 726 administratīvo pārkāpumu protokoli, savukārt pērn – 671. Ceļu satiksmes negadījumos šogad cietuši 178 motociklisti un bojā gājuši 5, savukārt pagājušajā gadā, attiecīgajā laika posmā jau bijuši reģistrēti 187 cietušie un 7 bojā gājušie.


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video, Evija Trifanova/LETA