foto: Pixabay
Interneta krāpnieki turpina izmantot iedzīvotāju uzticību
Ilustratīvs attēls.
112
2020. gada 6. novembris, 17:27

Interneta krāpnieki turpina izmantot iedzīvotāju uzticību

Jauns.lv

Pēdējo mēnešu laikā policija visā Latvijā saņem arvien vairāk iesniegumu no iedzīvotājiem, kuri cietuši no starptautiskām krāpšanu shēmām, informē Valsts policija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visbiežāk noziedznieki, uzdodoties par banku darbiniekiem, zvana un izkrāpj banku piekļuves datus,  uzdodas par finanšu speciālistiem un piedāvā ieguldīt naudu finanšu platformās, izsūta krāpnieciskus e-pastus un pat iesaistās privātās sarakstēs sociālajos tīklos ar potenciālajiem upuriem, cenšoties iegūt uzticību un lūdzot pārskaitīt naudu neapskaužamu sadzīves situāciju risināšanai, kurās it kā nokļuvuši.

Valsts policija atgādina iedzīvotājiem nebūt pārlieku uzticīgiem, sargāt savu personīgo informāciju, ne pa telefonu, ne rakstiski nevienam neatklāt savu banku kontu piekļuves datus, nevērt vaļā aizdomīgos e-pastos saņemtas saites un kritiski vērtēt no nepazīstamām personām saņemtu informāciju.

Jau ziņots, ka šogad Latvijā tika konstatēta jauns noziedzīgs veids - nelikumīga piekļuve bankas kontiem un krāpšana, kas tendēta uz Smart-ID lietotājiem. Proti, daudzi iedzīvotāji kopš šā gada septembra ir saņēmuši viltus zvanus no personām, kas uzdodas par banku darbiniekiem, runā krievu valodā un mēģina iegūt bankas klientu maksājumu karšu datus, drošības kodus, kā arī internetbankas lietotāja numurus, personas kodus un aplikācijas Smart-ID kodus.

Valsts policija aicina neuzticēties šādiem zvanītājiem un atgādina, ka banku darbinieki nekad neprasīs atklāt paroles! Gadījumos, kad krāpniekiem ir sniegta banku kontu piekļuves informācija, nekavējoties jāsazinās ar savu banku, kā arī par notikušo jāziņo policijai. 

Tāpat pēdējo divu gadu laikā viens no aktuālākajiem krāpšanas veidiem, kad iedzīvotājiem tiek piedāvāts ieguldīt finanses virtuālās interneta platformās. Respektīvi, iedzīvotāji periodiski saņem telefona zvanus no nezināmām personām, kas uzdodas par finanšu brokeriem vai citiem finanšu speciālistiem.

Minētie “finanšu speciālisti” pārliecina cilvēkus uzsākt investīciju darbības, izmantojot dažādas Latvijas Republikā nereģistrētas interneta platformas, kā arī piedāvā palīdzību procesā, lai uzsāktu veikt investīcijas. Ārvalstīs reģistrētas investīciju kompānijas, kas nav saņēmušas atļauju no FKTK savas darbības veikšanai Latvijas teritorijā, aktīvi piedāvā ieguldīt naudas līdzekļus ar nolūku gūt peļņu, iemaksājot tos brokeru kompāniju kontos, bet ne ieguldītie līdzekļi, ne dividendes, kā rada pieredze, netiek izmaksāti.

Kā platforma reklāmai var tikt izmantotas viltus ziņu lapas, no kurām lietotāji, šajās lapās aizpildot dažādas aptauju anketas, var tikt novirzīti uz krāpnieciskajām lapām, kur tiek piedāvāts ieguldīt naudu kriptovalūtās. 

Par šādām un līdzīgām krāpšanām iedzīvotāji vēršas policijā regulāri. Piemēram, šā gada 3. novembrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Zemgales iecirknī tika uzsākts kriminālprocess par to, ka kādam vīrietim izkrāpti 9 900 eiro.

Vēloties nopelnīt bitkoinus, cietušais bija uzticējis savus personas un bankas datus nezināmām personām. Savukārt 9. oktobrī Vidzemes reģiona pārvaldes Limbažu iecirknī tika saņemta informācija par to, ka kāda Limbažu novada iedzīvotāja pārskaitījusi vairākus tūkstošus eiro krāpniekiem uz ārvalstīm. 

Jāpiemin, ka noziedznieki izdomā arvien jaunus veidus kā nelikumīgi iegūt finanšu līdzekļus. Šiem noziegumiem ir starptautisks raksturs, kas apgrūtina zaudētās naudas atgriešanu cietušajiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Naudas līdzekļi tiek ieskaitīti tādās maksāšanas sistēmās kā kriptovalūtas, kā rezultātā to tālākās virzības izsekošana ir ļoti sarežģīta. Latvijas Valsts policija izmeklēšanā aktīvi sadarbojas ar ārvalstu tiesībsargājošajām iestādēm šo noziegumu izmeklēšanā. 

Lai pasargātu sevi, Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt pārlieku uzticīgiem, sargāt savu personīgo informāciju, nevienam ne telefoniski, ne rakstiski neatklāt banku kontu piekļuves datus, nevērt vaļā aizdomīgos e-pastos saņemtas saites un kritiski izvērtēt jebkuru saņemto informāciju. 

Gadījumos, ja ir notikusi krāpšana, par to iespējams ziņot vēršoties ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas iecirknī vai iesniedzot iesniegumu elektroniski portālā Latvija.lv. Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams nosūtīt izskatīšanai policijai mobilajā aplikācijā Mana Drošība.