foto: Valsts prezidenta kanceleja / Ilmārs Znotiņš
Levits apžēlojis divas notiesātas personas
Valsts prezidents Egils Levits
Sabiedrība
2020. gada 28. oktobris, 15:57

Levits apžēlojis divas notiesātas personas

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Egils Levits šodien izskatīja 18 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus un divas notiesātas personas nolemts apžēlot, informē Valsts prezidenta kancelejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viena apžēlotā persona daļēji atbrīvota no pamatsoda izciešanas par noziedzīgu nodarījumu pret personas brīvību, godu un cieņu. Savukārt otra persona atbrīvota no papildsoda, un noņemta sodāmība par noziedzīgu nodarījumu pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību.

Levits savas darbības laikā līdz šim ir apžēlojis sešas notiesātas personas un izskatījis 138 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus.

Apžēlošanas lūgumu var iesniegt pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā, izņemot gadījumus, kad persona par smagu vai sevišķi smagu noziegumu notiesāta ar brīvības atņemšanas sodu.

Gadījumos, kad persona notiesāta par smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski izciesta ne mazāk kā puse no piespriestā brīvības atņemšanas soda.

Savukārt, kad persona notiesāta par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski ir izciestas ne mazāk kā divas trešdaļas no piespriestā brīvības atņemšanas soda. Turpretim, ja piespriests mūža ieslodzījums, personai pirms lūguma iesniegšanas jāizcieš ne mazāk kā 20 gadi no brīvības atņemšanas soda.

Iepriekšējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis sava termiņa laikā izskatīja 697 apžēlošanas lūgumus, bet atbalstīja - 22.

Visvairāk apžēlošanas lūgumus izskatīja Guntis Ulmanis, kurš savas prezidentūras laikā izskatīja 3391 apžēlošanas lūgumus, no kuriem atbalstīja 219.