foto: LETA
Viņķele: demokrātiskā valstī pielikt policistu katram dzīvoklim ierobežojumu kontrolei nav iespējams
Veselības ministre Ilze Viņķele.
Sabiedrība
2020. gada 23. oktobris, 21:02

Viņķele: demokrātiskā valstī pielikt policistu katram dzīvoklim ierobežojumu kontrolei nav iespējams

Jauns.lv / LETA

Demokrātiskā valstī pielikt policistu katram dzīvoklim ierobežojumu kontrolei nav iespējams, pārliecināta veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņķele pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistiem skaidroja, ka saistībā ar noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem, tostarp privātām ballītēm, viņa vēlas paļauties uz sabiedrības izpratni.

Viņa atgādināja, ka šādā situācijā valsts ir bijusi arī pavasarī, kad par pulcēšanās ierobežojumu neievērošanu atbildīgajām institūcijām aktīvi ziņoja negodprātīgo iedzīvotāju kaimiņi.

Jautāta, vai un kā notiks privātu pasākumu kontrole, Viņķele uzsvēra, ka, "ja skatāmies uz situāciju reāli, tas nav ne racionāli, ne iespējami demokrātiskā valstī pielikt policiju klāt valstī katram dzīvoklim, kas izdomās pieaicināt ciemos piecus vai sešus cilvēkus".

"Gribu apelēt uz sabiedrības izpratni, ka ierobežojumi nav vajadzīgi valdībai. Tas vajadzīgs mums visiem kopā - vecvecākiem, bērniem, visiem, lai, varētu atgriezties pie ierastā dzīves rima," pauda politiķe, piebilstot, ka, "ja aiziesim uz sacensību, kur kādi mēģinās apiet radošumā ierobežojumu aizliegumā policiju vai savus līdzcilvēkus, tad no šī vienkārši netiksim ārā".

Kā ziņots, turpinoties straujam saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, tiks samazināts pieļaujamais cilvēku skaits privātos un publiskos pasākumos, kā arī būs plašāk jālieto sejas maskas, piektdien lēma valdība.

Privātos pasākumos pulcēšanās skaitu iekštelpās samazinās no 30 līdz desmit cilvēkiem, bet ārtelpās - no 300 līdz 100. Veselības ministrijā (VM) skaidro, ka lielā mērā Covid-19 izplatība notiek mājsaimniecībās, līdz ar to nepieciešams ierobežot privāto pasākumu norisi, lai novērstu Covid-19 izplatību no mājsaimniecības uz mājsaimniecību. Šis ierobežojums, kā arī šodien pieņemtās izmaiņas sejas aizsargmasku valkāšanas prasībā stāsies spēkā no rītdienas, 24.oktobra, savukārt pārējie ierobežojumi, par kuriem šodien lēma valdība, stāsies spēkā pirmdien - 26.oktobrī.

Tā kā Covid-19 izplatība notiek arī iekštelpās, proti, publisko pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās, no pirmdienas tiks samazināts cilvēku skaits, kas var pulcēties iekštelpās no 500 cilvēkiem uz 300 cilvēkiem.

Tāpat tiks paplašināta sejas masku lietošana sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tajā skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Maskas būs jālieto gan saimniecisku, gan publisku pakalpojumu sniegšanas vietās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās