foto: LETA
Rīgā atvērs papildu Covid-19 testēšanas punktus
Sabiedrība
2020. gada 23. oktobris, 19:49

Rīgā atvērs papildu Covid-19 testēšanas punktus

Jauns.lv / LETA

 Nākamajā nedēļā Rīgā tiks atvērti papildu Covid-19 testu veikšanas punkti, tādējādi cerot atslogot plūsmu pārējās testēšanas vietās, žurnālistiem pēc valdības ārkārtas sēdes pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Politiķe skaidroja, ka jaunajos testēšanas punktos tiks pierakstīti cilvēki, kuri uz testu tiks sūtīti ar ārsta nosūtījumu.

Tas ļaus līdztekus strādāt ar cilvēkiem, kuri līdz šodienai jau bija veikuši pierakstus uz Covid-19 testiem bez ārsta norīkojuma tam.

Ministre skaidroja, ka ar lēmumu Covid-19 testiem pieteikties ar ārsta norīkojumu notiek atgriešanās situācijā, kas bijusi pavasarī. Atgriešanās pie šāda testēšanas algoritma notiek, izvērtējot testu veikšanas iespēju limitus.

"No pavasara, kad dienas testu jauda bija 2000, to pieaudzējām līdz 6000 diennaktī tagad. Bet cilvēkresursu kapacitāte nepārsniedz 4500 testu dienā," teica ministre. Viņa uzsvēra, ka 5000 testu skaits diennaktī Latvijai ir optimāls, savukārt ar naudas piešķīrumu vien testēšanas jaudas palielināt nevar, jo trūkst nevis finansējuma, bet darbaspēka.

Slimību profilakses un kontroles centram jau tikuši piešķirti līdzekļi kapacitātes stiprināšanai un jau notiek jaunu speciālistu rekrutēšana, skaidroja Vinķele.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda bažas par to, ka daudzi cilvēki ir spiesti gaidīt testu pat nedēļu. Viņaprāt, ļoti svarīgi ir novērst rindas, kas veidojas uz Covid-19 testiem, jo citādāk pastāv risks cilvēkiem, kuriem būtu jābūt pašizolācijā vai karantīnā, tādā neatrasties, jo slimība nav apstiprināta.

"Mans uzstādījums ir, ka jālikvidē rindas pie testēšanas, ko var izdarīt, uzlabojot plūsmas kontrolēšanu, kā arī paplašinot testu kapacitāti. VM saka, ka jāuzlabo sistēma. Iespējams. Bet kā valdības vadītājs varu teikt, ka, ja vajag papildu cilvēkus, pieņemsim darbā tik cilvēkus, cik vajag. Es šajā ziņā īpaši neskatos uz kaimiņiem, jo viņiem iet vēl sliktāk. Svarīgi, lai mums rindu nav. Ja tas ir tikai naudas jautājums, tad es esmu gatavs to darīt," sacīja premjers.

Jau ziņots, ka turpmāk valsts apmaksātus Covid-19 testus varēs veikt tikai ar ārsta norīkojumu. Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne norādīja, ka jaunā kārtība stāsies spēkā no pirmdienas, 26.oktobra, bet jau no piektdienas plkst.13 ir atceltas iespējas brīvprātīgi pierakstīties uz Covid-19 testiem, jo "bez simptomiem esošo testēties gribētāju apmērs rada slogu testēšanas kapacitātei".