foto: LETA
Pagājušajā nedēļā 17% Covid-19 inficēto nebija simptomu. Trešdaļas inficēšanās ceļus neizdevās izsekot 
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Sabiedrība
2020. gada 19. oktobris, 13:06

Pagājušajā nedēļā 17% Covid-19 inficēto nebija simptomu. Trešdaļas inficēšanās ceļus neizdevās izsekot 

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā vidēji 17% pacientu nebija jaunajam koronavīrusam raksturīgo simptomu, pirmdien žurnālistiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. 

Viņš arī atklāja, ka aizvadītajā nedēļā epidemioloģiskās izmeklēšanas ceļā izdevās noskaidrot 62% inficēto saslimšanas apstākļus, pārējos gadījumos vai nu apstākļus noskaidrot neizdevās vai aizvien turpinās darbs pie to noskaidrošanas. 

Epidemiologs norādīja, ka pagājušajā nedēļā bija vērojams 34% saslimstības pieaugums, ja salīdzina ar vēl nedēļu iepriekš. Tāpat pieaudzis veikto testu skaits, tomēr ne tik strauji kā jauno gadījumu skaits - 8%. 

Pozitīvo testu īpatsvars pagājušajā nedēļā bija vidēji 2,7%, taču atsevišķās dienās tika pārsniegti 3%. Vēl nedēļu iepriekš šis rādītājs bija 2,2%. 

Perevoščikovs arī atklāja, ka pagājušajā nedēļā attiecībā pret atklāto gadījumu skaitu 8% saslimušo bija vajadzīga stacionēšana. Tāpat, papētot smalkāk, mazliet pieauga arī smagi slimo pacientu procents attiecībā pret jaunajiem gadījumiem.

Visbiežāk pagājušajā nedēļā saslima izglītības iestādēs, otrajā vietā ierindojās ģimene vai mājsaimniecība, bet trešajā vietā ierindojama darba vieta. Arī ārzemēs inficēto skaits bija samērā liels - 30 cilvēki Covid-19 "saķēra" ārpus Latvijas.