foto: LETA
Jau 9 cilvēkiem Latvijā Covid-19 gaita ir smaga. Slimnīcās nonāk vēl 10 pacienti
Latvijas infektoloģijas centra teritorija.
Sabiedrība
2020. gada 13. oktobris, 09:15

Jau 9 cilvēkiem Latvijā Covid-19 gaita ir smaga. Slimnīcās nonāk vēl 10 pacienti

Jauns.lv

Pirmdien slimnīcās nogādāti vēl desmit jauni Covid-19 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) sniegtā informācija. 

Kopā slimnīcās šobrīd ārstējas 70 cilvēki, no kuriem 61 slimības gaita ir vidēji smaga, bet deviņiem - smaga. Kā zināms, vēl svētdien ar smagu slimības gaitu stacionāros ārstējās seši cilvēki.

Kopā no stacionāra izrakstīti 252 pacienti, vēstī NVD.

Hospitalizēto cilvēku īpatsvars - svarīgs skaitlis

Kā pirmdien žurnālistiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, viens rādītājs, ko speciālisti ņem vērā, analizējot Covid-19 izplatības situāciju Latvijā, ir hospitalizēto cilvēku īpatsvars.

Pagājušajā nedēļā vidēji slimnīcās ik dienu nonāca 8% cilvēku attiecībā pret katrā dienā atklāto jauno infekcijas gadījumu skaitu.

Perevoščikovs gan uzsvēra, ka slimība uzreiz neizpaužas kā smaga un var paiet nedēļa, kad pacientam kļūst sliktāk. Šobrīd, kad infekcijas izplatība palielinās, biežāk var tikt skartas riska grupas, līdz ar to var pieaugt slimnīcās nonākušo skaits.

Ko nozīmē "smaga slimības gaita"?

Katru dienu paziņojot rezultātus par slimniekiem stacionārā, tiek lietots termins "smaga slimības gaita". 

"Smaga slimības gaita nozīmē, ka pacientam ir traucētas daudzas vai visas dzīvībai svarīgās orgānu sistēmas, piemēram, elpošanas, sirds-asinsvadu, gremošanas un citas. Progresējot slimības simptomiem – gan Covid-19, gan blakusslimību simptomiem –, veidojas orgānu vai sistēmu nepietiekamība, kas prasa intensīvās terapijas palīdzību," portālam Jauns.lv skaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) preses sekretāre Ilga Namniece.

Namniece arī norādīja, ka daļai pacientu, kuru stāvoklis aprakstīts kā "smaga slimības gaita", ir nepieciešama mehāniskā plaušu ventilācija un viņi atrodas medicīniskā komā.