foto: Publicitātes foto
Atvērta ar Vaideres atbalstu izdotā grāmata, kas atmasko padomju militārismu Latvijā
Attēlā: Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere un Valsts prezidents Egils Levits.
Kultūra
2020. gada 13. oktobris, 14:47

Atvērta ar Vaideres atbalstu izdotā grāmata, kas atmasko padomju militārismu Latvijā

Karlīna Timofejeva

Ieskandinot ar “Vilkaču” Spēka dziesmu, tika atvērta ar Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres (ETP) atbalstu izdotā Ilgoņa Upmaļa grāmata “Latvija – PSRS impērijas militarizētā kolonija”. Grāmata atmasko militarizēto tautsaimniecību Latvijā un ir smaga apsūdzība PSRS impērijai, kuras sastāvā ilgus gadus bija okupētā Latvija. Grāmatas atvēršanas svētkus ar savu klātbūtni pagodināja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Savā uzrunā profesore Inese Vaidere uzsvēra, ka grāmatas fakti atspēko maldīgo viedokli, ka, atgūstot neatkarību, tika sagrauta Latvijas rūpniecība. “Jā, neatkarība iznīcināja padomju Latvijas militarizēto rūpniecību, bet Latvijas rūpniecību padomju režīms sāka iznīcināt jau četrdesmitajos un piecdesmitajos gados un tas tika turpināts līdz okupācijas beigām. Sekas ir jūtamas vēl šobrīd. Klausoties folkloras kopas “Vilkači” dziedājumu, man nostiprinājās pārliecība, ka šī ir spēka grāmata. Dokumenti un fakti ir spēcīgi argumenti pret Kremļa dezinformāciju. Manas paaudzes cilvēki atceras tās šausmas, kādās dzīvojām” – atzina Inese Vaidere.

Ilgoņa Upmaļa grāmatas atklāšanas pasākums

gallery icon
23

“Šī grāmata ir tik nozīmīga arī tāpēc, ka autoram izdevās ieskatīties Maskavas arhīvos, kamēr tie nebija aizslepenoti. Šobrīd Krievija falsificē vēsturi, sniedzot dezinformāciju. Grāmata ir smaga apsūdzība Krievijas Federācijai, kas vēlas izmantot tikai tiesības, ko tā pārņēma no PSRS, bet nevēlas uzņemties atbildību” – savā uzrunā turpināja Inese Vaidere. Viņa arī pavēstīja, ka pirms pasākuma kopā ar vēsturniekiem ir tikusies ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, un sarunas secinājums bijis, ka šādi pētījumi ir jāturpina.

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, uzrunājot klātesošos, īpašu uzmanību veltīja grāmatas nosaukumam un jēdzienam “koloniāls”. Rietumu zinātnē pēdējos divdesmit, trīsdesmit gados postkoloniālisma studijas ir viens virziens vai pieeja vēstures izpētei. Turklāt “Eiropas Parlaments ir tā starptautiskā institūcija, kas pirmo un gandrīz vienīgo reizi ārpus Latvijas minēja Baltijas valstu okupāciju koloniālisma aspektā – 1983. gada Eiropas Parlamenta rezolūcijā par situāciju Baltijas valstīs, tajā brīdī, kad koloniālisms vēl bija aktuāls šajās teritorijās” – uzrunā teica Egils Levits.

Valsts prezidents mudināja šo grāmatu izlasīt no pirmās līdz pēdējai lappusei, lai iegūtu kopēju priekšstatu par militāri rūpniecisko kompleksu un padomju okupācijas spēkiem Latvijā. Egils Levits atzinīgi novērtēja šī pētījuma augstos zinātniskos standartus  un arī to, ka tas lasāms ļoti labā valodā, ir ilustrēts, ar norādēm uz dokumentiem.

Inese Vaidere grāmatu dāvinās visām Latvijas skolām, augstskolām un bibliotēkām.

Grāmata tapusi ar Eiropas Parlamenta lielākās politiskās frakcijas – ETP atbalstu.

Raksts sadarbībā ar ETP frakciju Eiropas Parlamentā.