foto: Evija Trifanova/LETA
Ko nozīmē "smaga slimības gaita", un cik plaušu ventilācijai pieslēgtie izdzīvojuši? Covid-19 slimnieku situācija Latvijā
RAKUS pārstāve atklāja, ka smaga slimības gaita līdz šim ir bijusi 26 stacionāros ievietotajiem Covid-19 pacientiem.
Sabiedrība
2020. gada 9. oktobris, 06:11

Ko nozīmē "smaga slimības gaita", un cik plaušu ventilācijai pieslēgtie izdzīvojuši? Covid-19 slimnieku situācija Latvijā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Ik dienas, publicējot jaunāko Covid-19 statistiku, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), aprakstot atsevišķu uzskaitīto pacientu stāvokli, lieto jēdzienu “smaga slimības gaita”.

To, kā izprast pacienta stāvokli “smaga slimības gaita”, sīkāk Jauns.lv paskaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) preses sekretāre Ilga Namniece.

“Smaga slimības gaita nozīmē, ka pacientam ir traucētas daudzas vai visas dzīvībai svarīgās orgānu sistēmas, piemēram, elpošanas, sirds-asinsvadu, gremošanas un citas. Progresējot slimības simptomiem – gan Covid-19, gan blakusslimību simptomiem –, veidojas orgānu vai sistēmu nepietiekamība, kas prasa intensīvās terapijas palīdzību,” informēja RAKUS pārstāve.

"Covid-19" analīžu testu veikšana "E. Gulbja laboratorijā"

Pie "E.Gulbja laboratorijas" Brīvības ielā izvietotas moduļu ēkas, kurās tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu paņemšana.

gallery icon
36

Starp plaušu ventilācijai pieslēgtajiem ir arī izdzīvojušie un atlabušie

Namniece arī norādīja, ka daļai pacientu, kuru stāvoklis aprakstīts kā “smaga slimības gaita”, ir nepieciešama mehāniskā plaušu ventilācija un viņi atrodas medicīniskā komā.

Iepriekš publiski izskanēja, ka neviens Covid-19 pacients, kurš ticis pieslēgts mehāniskai elpināšanai, nav izdzīvojis, tomēr, kā informē RAKUS pārstāve, saskaņā ar aktuālāko statistiku, tā nav taisnība.

“RAKUS 13 pacientiem ar apstiprinātu diagnozi “U07.1 2019-nCoV akūta respiratoriska slimība” tika veikta mākslīgā plaušu ventilācija. Četri no tiem tika izrakstīti, deviņi nomira,” informēja Namniece.

RAKUS pārstāve atklāja, ka smaga slimības gaita līdz šim ir bijusi 26 stacionāros ievietotajiem Covid-19 pacientiem. 11 no tiem izrakstīti, 10 miruši, bet pieci šobrīd joprojām atrodas stacionārā.

Saskaņā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) RAKUS ir vienīgā slimnīca, kuras stacionāros tiek ievietoti Covid-19 pacienti ar smagu slimības gaitu.

Gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers", kur konstatēts Covid-19 perēklis

gallery icon
12

Kārtējo reizi krīt diennakts saslimšanas gadījumu rekords

Jau ziņots, ka šonedēļ Latvijā atkal tika reģistrēts rekordliels jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits – atklāti 109 inficētie.

Reģistrēts arī līdz šim lielākais stacionēto pacientu skaits. Kā informēja NVD, ar Covid-19 infekciju stacionēti 10 pacienti.

Tas ir līdz šim lielākais vienas dienas laikā slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits. 6. aprīlī vienas dienas laikā stacionārā nonāca astoņi Covid-19 slimnieki.