foto: LETA
Jaunā Rīgas domes koalīcija vienojusies par sadarbības līgumu
Partiju apvienības "Jaunā vienotība" saraksta līderis Vilnis Ķirsis (no kreisās), "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotā saraksta līderis Mārtiņš Staķis, "Jaunā konservatīvā partija" saraksta līdere Linda Ozola un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Latvijas Reģionu apvienība" kopīgā saraksta līderis Einārs Cilinskis
Politika
2020. gada 10. septembris, 15:32

Jaunā Rīgas domes koalīcija vienojusies par sadarbības līgumu

Jauns.lv / LETA

Pēc divas nedēļas ilgušām sarunām jaunā Rīgas domes koalīcija šodien vienojusies par sadarbības līgumu.

Kā pēc tikšanās žurnālistiem pavēstīja koalīcijas partneri, vienošanās ir panākta un sadarbības līgumam nepieciešami vien redakcionāli precizējumi. Tiek solīts, ka dokuments būs publisks.

Koalīcijas Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis informēja, ka jaunā koalīcija ir vienojusies par deviņiem galvenajiem sadarbības virzieniem - labu pārvaldību, kvalitatīvu izglītību bez bērnudārzu rindām, augstvērtīgu piedāvājumu kultūrā, mobilitātes uzlabošanu un infrastruktūras atjaunošanas plānu, pilsētvidi, kas ir ērta un atvērta dzīvotpriekam, ambicioziem mērķiem vides aizsardzības jautājumos, jauniem piedāvājumiem mājokļu politikā, sociālās aizsardzības attīstību, kā arī ekonomikas attīstību un investīciju piesaisti.

"Jaunās vienotības" (JV) pārstāvis Vilnis Ķirsis uzsvēra, ka mantojums no iepriekšējā sasaukuma domes esot diezgan baiss un maksimāli ātri jāķeras pie darbiem. 

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāve Linda Ozola norādīja, ka veids, kā līdz šim jaunveidojamā koalīcija ir strādājusi, apliecina, ka veiksmīgs sarunu rezultāts ir politiskās gribas jautājums. Šajās sarunās par koalīcijas izveidi katrs partneris esot bijis ļoti motivēts.

Nacionālās apvienības un Latvijas reģionu apvienības (NA/LRA) vicemēra amata pretendents Edvards Smiltēns pauda, ka šī vienošanās ir apliecinājums tam, ka koalīcija izturējusi pirmo kopīgās sadarbības pārbaudi. Viņaprāt, sarunas ritējušas neticami ātri un būtisku konfliktu starp sarunu partneriem faktiski nav.

"Mēs esam gandarīti, ka virzāmies ātrāk, nekā to ļauj tiesas process," norādīja Smiltēns, piebilstot, ka strādāt vajadzēs daudz un smagi. Gandrīz katrā jomā esot fundamentālas problēmas.

Politiķi vienošanos plānojot parakstīt pēc tam, kad beigsies tiesāšanās par vēlēšanu rezultātiem.

Redakcionāla rakstura grozījumus plānots pabeigt darba grupas tikšanās laikā piektdien, 11.septembrī.

Jau ziņots, ka par koalīcijas izveidošanu vienojušies četri Rīgas domē ievēlētie saraksti - partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un partija "Progresīvie", JV, JKP un NA/LRA.

Topošās koalīcijas deputātiem ir 39 no 60 Rīgas domes mandātiem.