Novadu ziņas
2020. gada 2. septembris, 04:51

Alūksnes un Mazsalacas novadu attālo pagastu iedzīvotājus bez maksas izvadā uz pilsētu: „Tā ir Dieva dāvana!”. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

No pagājušā gada nogales Alūksnes un Mazsalacas novados Vidzemes plānošanas reģions (VPR) īsteno projektu „Transports pēc pieprasījuma”, kas attālo lauku pagastu viensētu iedzīvotājiem ļauj pasūtīt bezmaksas transportu – vieglo automašīnu vai mikroautobusu, lai nokļūtu pie ārsta, uz veikalu, aptieku vai pastu. Šo iespēju izmanto desmitiem vietējo, pārsvarā gados vecāki ļaudis.

Šī ir teju vienīgā iespēja, lai cilvēki bez personīgā auto, kuru mājvietām garām nekursē sabiedriskais transports, nokļūtu līdz pagasta centram vai pilsētai. Pilotprojekts beigsies jau pēc mēneša, kad arī plānošanas reģions spriedīs, vai tas turpināms un par kādu naudu. Vidzemes lauku pagastu iedzīvotāji piedāvāto iespēju uzskata par vienīgo iespēju nokļūt līdz „civilizācijai”.

Tekla Volksone (Mazsalacas pagasts): „Visi seniori, kas dzīvo man kaimiņos, par šo ir apmierināti, jo apkārt dzīvo strādājošie, kuriem nav laika mūs vizināt. Ja nebūtu šis transports nezinātu, ko darīt. Braucu uz aptieku, pastu pēc pensijas un pie friziera”.

foto: Publicitātes foto
Divos Vidzemes novados – Alūksnē un Mazsalacā – jau vairākus mēnešus tiek īstenots projekts „Transports pēc pieprasījuma”, kura ietvaros attālo lauku pagastu viensētu iedzīvotājus, kuriem nav pieejams sabiedriskais transports, bez maksas izvadā uz pagasta centru vai pilsētu.

Arvīds Morozs (Alsviķu pagasts): „Ar satiksmi mums ir tā kā ir, es netieku nekur. Braucu uz veikalu, šoferis palīdz sapirkties”.

Māra Gobzeme (Veclaicenes pagasts): „Laikam šī ir Dieva dāvana Veclaicenei, no kurienes ir ļoti grūti aizkļūt līdz kādai vietai – ne ārsta, ne pasta uz vietas nav”.
 
Piesakot braucienu 24 stundas iepriekš, pie Alūksnes un Mazsalacas novadu iedzīvotājiem, atkarībā no braucēju skaita, jau vairākus mēnešus dodas vai nu vieglais auto, vai mikrobusiņš. Pilotprojekta pirmajās sešās nedēļās šo iespēju izmantoja 199 iedzīvotāji – 109 no Mazsalacas un 90 no Alūksnes novada. To līdzfinansē no Eiropas Savienības pārrobežu projekta līdzekļiem programmas “Mobilitātes un pakalpojumu pieejamības palielināšana demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos” ietvaros. Pieprasījuma zvanus pieņem un braucienus reģistrē VPR mobilitātes centrā. Vēl šomēnes Mazsalacas un Alūksnes novadā bezmaksas transportu pēc pieprasījuma laikā, kad nekursē sabiedriskais transports var pieteikts darbdienās no pulksten 8.30 līdz 14.00 pa tālruni 29214024.