foto: LETA
Ārlietu ministrs iekļauj Latvijai nevēlamu personu sarakstā 30 Baltkrievijas pilsoņus, ieskaitot Lukašenko
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Sabiedrība
2020. gada 31. augusts, 14:11

Ārlietu ministrs iekļauj Latvijai nevēlamu personu sarakstā 30 Baltkrievijas pilsoņus, ieskaitot Lukašenko

Jauns.lv / LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) nolēmis Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļauti 30 Baltkrievijas pilsoņus, ieskaitot pašreizējo Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Pamatojoties uz Ministru kabinetā lemto, kā arī sazinoties ar Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministrijām, Latvijas ārlietu ministrs pieņēmis lēmumu uz nenoteiktu laiku noteikt ieceļošanas aizliegumu Latvijā 30 Baltkrievijas amatpersonām no Baltkrievijas Prezidenta administrācijas, Baltkrievijas Prezidenta lietu pārvaldes un citām kaimiņzemes institūcijām.

Starp Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļautajām ir arī amatpersonas no Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas, Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas, Baltkrievijas Tieslietu ministrijas, Baltkrievijas Ģenerālprokuratūras, Baltkrievijas Valsts drošības komitejas, Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejas, Baltkrievijas Drošības padomes, Baltkrievijas Valsts kontroles komitejas un Minskas pilsētas Izpildkomitejas.

Kā norādīja ĀM, minētās personas ar savu rīcību ir organizējušas un atbalstījušas 9.augusta prezidenta vēlēšanu viltošanu un atbalstījušas tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgo apspiešanu.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija stingri nosoda 9.augusta prezidenta vēlēšanu viltošanu, miermīlīgo protestētāju piekaušanu un represijas pret žurnālistiem un aktīvistiem Baltkrievijā.

"Ar šo soli mēs demonstrējam stingru signālu, ka šādas darbības Latvijai nav pieņemamas un atbildīgie nav vēlamas personas Latvijā. Aicinām arī Eiropas Savienību nekavēties ar līdzīgu lēmumu pieņemšanu," akcentēja ministrs.

Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļauts pašreizējais Baltkrievijas prezidents Lukašenko, viņa dēls Viktors Lukašenko, kā arī Igors Sergejenko, Makisms Riženkovs, Olga Čupris, Dmitrijs Krutojs, Genādijs Bogdans, Lidija Jermošina, Vadims Ipatovs un Jeļena Dmuhailo.

Tāpat sarakstā iekļauta Svetlana Kacubo, Igors Pliševskis, Oļegs Sliževskis, Irina Celikoveca, Valērijs Vakuļčiks, Ivans Terteļs, Ivans Noskevičs, Aleksandrs Koņuks, Jurijs Karājevs, Genādijs Kazakēvičs, Aleksandrs Barsukovs, Sergejs Homenko un Jurijs Nazarenko.

Latvijai nevēlamu personu sarakstā iekļauts arī Romāns Meļņiks, Ivans Kubrakovs, Oļegs Šabliko, Andrejs Ravkovs, Aleksejs Volkovs, Sergejs Azemša un Andrejs Smaļs.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.