Uguns nakts Līgatnē, hercoga tirgus Kuldīgā un šovs "Latvietis – Kaislīgais": brīvdienu ceļvedis 3. un 4. oktobrim
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2015. gada 2. oktobris, 08:11

Uguns nakts Līgatnē, hercoga tirgus Kuldīgā un šovs "Latvietis – Kaislīgais": brīvdienu ceļvedis 3. un 4. oktobrim

Jauns.lv

Gan Vislatvijas putnu vērošanas dienas, gan gadskārtējā Uguns nakts Līgatnes pusē un Lugažu laukuma svētki ar Pasaules valcēniešu dienu nakts balli mudina mūs nesēdēt mājās, bet doties pie dabas vai kārtīgi izlustēties pilsētu laukumos. Arī Kuldīgā sestdien lielas lustes – klāt kārtējais Hercoga Jēkaba tirgus!

Savukārt Riču ģimenes un čigānu koncertos iepazītais kaislīgais vijolnieks Talsos uzsāk koncertturneju pa visu Latviju ar vēl kaislīgāku šovu „Latvietis – Kaislīgais”. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – gan dizaina un stila atklāsmes Ķīpsalā, gan mūziķa Igo plenērskate Liepājā, gan pārdomas klusumā un pārsteidzošā pieeja stiklam Rīgā.

1. Putnu vērošanas dienas

Sestdien un svētdien, 3. un 4. oktobrī, Latvijas Ornitoloģijas biedrība visus visā Latvijā interesentus aicina uz 25 bezmaksas Eiropas Putnu vērošanas dienas pasākumiem. „Turklāt putni nav obligāti jāpazīst - iepazīsim tos kopā,” aicina pasākumu organizatori. Ar pilnu lidojošo spārnaiņu vērošanas programmu var iepazīties Ornitoloģijas biedrības mājaslapā: www.lob.lv. Lūk, tikai daži no pasākumiem, kas daudzus var ieinteresēt šo nedēļas nogali pavadīt aktīvi pie dabas aizraujošā putnu sabiedrībā:

* Putnu vērošana – pastaiga Rīgā sāksies sestdien pulksten 8.20 pie Latvijas Dabas muzeja , būs brauciens no Centrālās stacijas ar 18. autobusu (pulksten 8.36) uz Dārziņiem, kam sekos pastaiga (ap 4 km) maršrutā: Dārziņu atteka, Rīgas HES, Daugava lejpus HES, Rumbula.

* Putnu vērošana – pastaiga Kolkas ragā no Kolkasraga informatīvā centra būs 3. oktobrī pulksten 9.00 un 11.00.

* Līgatnē putnu (papīra un plastikas) un putnu būru darbnīca Līgatnes amatu centrā sāks darboties sestdien pulksten 11.00. Tāpat 3. oktobrī notiks arī putnu vērošana Līgatnes apkārtnē.

* Rucavas novadā 3. un 4. oktobrī visi no pulksten 8.00 līdz 12.00 tiek gaidīti Papes ezera dabas parkā, kur Latvijas Universitātes Ornitoloģisko pētījumu centrā notiks migrējošo putnu gredzenošana un vērošana.

* Liepājā, Ezermalas ielā pie Zirgusalas dambja, 3. oktobrī pulksten 8.00, bet 4. oktobrī pulksten 10.00 sāksies publiska migrējošo putnu vērošana pie Liepājas ezera.

* Ķemeru nacionālajā parkā 3. un 4. oktobrī būs putnu vērošanas ekskursijas ar autobusu uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām (sestdien – pulksten 9.00 un 14.00, svētdien – pulksten 9.00), kā arī dažādas norises Meža mājā Ķemeros – putnu barotavu gatavošana no dažādiem materiāliem, prezentācija par putnu barošanu ziemā un putnu tematikai veltīta māla darbnīca.

2. Uguns nakts Vienkoču parkā

Kā jau katru gadu ierasts, oktobra pirmajā sestdienā (šogad – 3. oktobrī) no pulksten 18.00 Vienkoču parkā Līgatnes pagastā notiks gadskārtējā Uguns nakts, kas ir gaismas un noskaņu vakars, kura mērķis ir vienu īso rudens dienu padarīt ilgāk gaišu, dot iespēju uzlādēt sevi ar sveču gaismu un siltumu ziemas tumšajam periodam, lai būtu vieglāk sagaidīt pavasari.

Uguns nakts laikā darbosies dažādas amatnieku darbnīcas un citas aktivitātes. Būs iespēja izdejoties senos latvju dančus un darboties senā dzīvesstila darbnīcā. Vienkoču klētī būs dzirnavu pasakas un iespēja pašam pamēģināt griezt rokas dzirnavas. Dzīvo masku darbnīcā tiks dota iespēja pārvērsties par meža spoku, bet Zāļu sievas namiņā notiks nākotnes izzināšana pēc rūnu zīmēm un vēl daudzas citas aktivitātes.

Pulksten 18.30 sāksies gaismu meža iedegšana, bet pulksten 21.00 notiks tradicionālais lāpu gājiens pa Vienkoču parka takām, veidojot šķietami nebeidzamo uguns čūsku. Lāpu gājiena noslēgumā (pulksten 22.30) norisināsies uguns žonglieru šovs un lielā ugunskura iedegšana.

Visiem būs iespēja nobaudīt īpašo Līgatnes sēņu zupu no Lustīgo meistaru virtuves, karstalu un citus gardumus no Valmiermuižas pavāriem. Ierodoties uz Uguns nakti, līdzi jāņem degt spējīga lāpa, lai varētu piedalīties lāpu gājienā un saņemt atlaidi ieejas maksai.

Ieejas maksa pasākumā: 5  eiro, skolēniem un pensionāriem - 3 eiro (atnākot ar degt spējīgu lāpu - 3 eiro, skolēniem un pensionāriem - 2 eiro). Sīkāk internetā: www.vienkoci.lv.

3. Hercoga Jēkaba gadatirgus Kuldīgā

Kuldīgā sestdien, 3. oktobrī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 notiks viens no rudens atraktīvākajiem pasākumiem – Hercoga Jēkaba gadatirgus. Tajā varēs ne tikai andalēties un iegādāties kurzemnieku pašu ražotās, izgatavotās un izaudzētās preces, bet arī izpriecāties, sastapt senus draugus un iegūt jaunus paziņas. Būs Hercoga manufaktūras, Ampelmaņu placis, Seno spēļu grava, Medību pils un Tirgus ķēķis..

Tirgū pagastu ļaudis no visiem 13 Kuldīgas novada pagastiem – Ēdoles, Gudeniekiem, Īvandes, Kabiles, Kurmāles, Laidiem, Padures, Pelčiem, Rendas, Rumbas, Snēpeles, Turlavas un Vārmes – rādīs, ko prot – andelēsies, dižosies, štovēs, šmorēs un kumēdiņus rādīs. Tirgus kņada un sen netikušos paziņu čalas jauksies ar žiperīgas mūzikas skaņām, ko no saviem amata rīkiem izvilinās gan pašu pagastu muzikanti, gan tuvāki un tālāki viesi.

Tirgus ķēķis čurkstēs, mutuļos un kārdinās kreptīgu ēdienu cienītājus un saldummīļus. Tur nu netrūks nekā - zupas, putras, kāposti, kāds kūpināts „fišiņš”, māju desas, sālījumi un marinējumi dos spēku i tirgu izstaigāt, i kādā „atrakcionā” roku iemēģināt. Mājas alus, vīni, vai kāds kreptīgāks „špukteris” līdzēs dūšu piesiet un noskaņu piepravīt, bet parastie, nabagu un pat valdības pankoki ar dažādām zaptēm sievām un vīriem, medus burciņas, rauši, pīrāgi un tortes gaidīs savus ēdājus saldajā galā.

Kad savs vēders pilns un mājniekiem cienasts jau ķeselē, uz amatnieku galdiem būs jānopēta, kas saimniecībā noderīgs. Būs ko izvēlēties - krāsaini deķi, vilnas zeķes, adījumi, tamborējumi un tapojumi, koka karotes, rotas, paijas un īstu vīru štrumenti. Ja kārtīgi sarunās, meistari vēl iedos pašam pamēģināt, kā tas ir zeķei valdziņu uzņemt vai kalēja „žani” vicināt. Spēļu plačos varēs savu drosmi, acumēru un roku veiklību pārbaudīt, cirvjus mētāt, bultas raidīt un citādi izklaidēties, kā arī mednieku stāstos klausīties.

Bet, kad pasākums jau ies uz beigām, vietējā pašvaldība suminās novada sakoptāko māju un sētu, kā arī pilsētas skaistāko dārzu saimnieces un saimniekus.

Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Hercoga Jēkaba gadatirgus Kuldīgā (Skrundas televīzija)

4. Pasaules valcēniešu svētki

Valkā 2. un 3. oktobrī norisināsies Pasaules valcēniešu dienas un tām par godu notiek arī plaša kultūras programma, kuras galvenais notikums būs 3. oktobrī - Lugažu laukuma svētki. Šajos datumos svinēs arī Valkas ģimnāzijas 95. un Valkas mākslas skolas 25. gadu jubilejas. Pasākumiem dota devīze „Uz priekšu, uz Valku!”.

* Svētki sāksies piektdien, 2. oktobrī, pulksten 18.00 ar izstādes „Veltījums Valkai II” atklāšanu Valkas novadpētniecības muzejā, bet stundu vēlāk, pulksten 19.00 pilsētas kultūras namā atklās grāmatu izstādi „Valcēnieši raksta – kopības apzināšanās”.

Piektdien deviņos vakarā sāksies lāpu gājiens no Valkas ģimnāzijas uz Lugažu luterisko baznīcu. Gājiens būs veltīts trīs ģimnāzistu varonīgajai rīcībai – 1940. gada 1. septembrī, spītējot aizliegumam un pretojoties padomju iekārtai, zēni devās uz Lugažu baznīcu, lai svētītu jauno mācību gadu. Ap pulksten 22.00 baznīcā notiks svētbrīdis, kuru kuplinās Cēsu baptistu draudzes Zvanu ansamblis. Vakara kulminācija būs pulksten 23.00 Putras kalnā, kur sveču instalāciju un mūzikas pavadījumā notiks veltījums visiem valcēniešiem pasaulē.

* Pasākuma otrajā dienā, 3. oktobrī, visi būs aicināti apmeklēt ģimnāziju un mākslas skolu, kā arī Pasaules valcēniešu dienu domnīcu. No pulksten 12.00 norisināsies Lugažu laukuma svētki (pa dienu notiks velobrauciens retro noskaņās, Labo vēlējumu Valkai mandalas veidošana, dažādas sportiskas aktivitātes, radošās darbnīcās, brīvais mikrofons, amatiermākslas kolektīvu priekšnesumi, cirks un tirdziņš, bet pusdesmitos vakarā sāksies neformālas tikšanās un balles).

Pulksten 18.00 pilsētas kultūras namā būs Pasaules valcēniešu dienu spilgtākais notikums – koncerts „Valcēnieši Valkai”, kura  pamattēma būs „Pasaules dižgari raksta Valkai”.

Sīkāk internetā: www.valka.lv.

5. Talsos turneju pa Latviju uzsāk muzikālais šovs „Latvietis – Kaislīgais”

No piektdienas, 2. oktobra, visā Latvijā ar muzikāli izklaidējošu šovprogrammu „Latvietis – Kaislīgais” skatītājus priecēs mūziķis, komiķis un producents Kaspars Pudniks, kurš plašāku atpazīstamību ieguva, piedaloties televīzijas šovā „Dziedošās ģimenes” Riču ģimenes sastāvā. Pirmā šova izrāde piektdien, 2. oktobrī, pulksten 19.00 notiks Talsu Tautas namā.

Muzikālajā šovā būs lieliska iespēja izbaudīt Kaspara Pudnika neatkārtojamo vijoļspēli, kas neatstāj vienaldzīgos tikai viņam piemītošās ekspresīvās izpildīšanas manieres dēļ. Raimonds Pauls sauc viņu par Paganīnī un daudzi vijolnieki ir mēģinājuši atdarināt viņa spēles tehniku. Šis nav vienīgais instruments, kuru Kaspara Pudnika izpildījumā varēs dzirdēt koncertā. Bez instrumentāliem priekšnesumiem, šovā paredzēti septiņu dziesmu pirmatskaņojumi, kurus bez Kaspara Pudnika izpildīs arī šova īpašie viesi, kuri pašlaik netiek atklāti. Humora cienītājiem arī tiks sava daļa priekšnesumu.

 Bet tie nav vienīgie pārsteigumi, kas sagaida Kaspara Pudnika muzikālā šova “Latvietis – Kaislīgais” viesus koncerta laikā. Būs izcila režija, gadiem spodrināti talanti, dziesmu un instrumentālu skaņdarbu pirmatskaņojumi, īpašie šova viesmākslinieki, lielisks garastāvoklis un sirsnīga atmosfēra, teic šova rīkotāji.

Populārais mūziķis un komiņis Kaspars Pudniks ar šovprogrammu „Latvietis – Kaislīgais” uzsācis turneju pa Latviju  Turneja ilgas četrus mēnešus un aptvers visu Latviju.

Nākamās šova „Latvietis – Kaislīgais” izrādes: 9. oktobrī – Liepājā, 10. oktobrī – Balvos, 15. oktobrī – Aucē, 16. oktobrī – Brocēnos, 18. oktobrī – Kārsavā, 23. oktobrī – Tukumā, 24. oktobrī – Dobelē, 30. oktobrī – Ilūkstē, 31. oktobrī – Kauguros, 6. novembrī – Madonā, 7. novembrī – Krustpilī, 13. novembrī – Aizkrauklē, 14. novembrī – Cēsīs, bet nākamā gada 22. janvārī – Rēzeknē, 23. janvārī – Valmierā un 5. februārī – Ogrē.

Biļešu cenas: 7 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.kasparspudniks.lv.

Kaspara Pudnika vijoles solo Dzintaru koncertzālē

6. Dizaina un mēbeļu izstādes Ķīpsalā

Līdz ar rudeni jaunā sezona iesākusies arī starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Tur no piektdienas, 2. oktobra, līdz svētdienai, 4. oktobrim, noritēs jau trešā dizaina izstāde „Design Isle 2015” un 20. Baltijas mēbeļu, interjera un apgaismojuma izstāde „Baltic Furniture 2015”.

* Izstāde „Design Isle 2015” pulcēs vairāk nekā 190 dizainerus no visas Baltijas. „Kā katru gadu, arī šogad izstādes „Design Isle 2015” dalībnieki turpinās pārsteigt un viņu darbi būs apliecinājums tam, ka radošajam domu gājumam nav robežu. Izstādē varēsim aplūkot gan ierastās lietas, kam piešķirts neordinārs dizains, piemēram, mums tik labi zināmajai kvēlspuldzei, gan iepazīt daudzus citus inovatīvus dizaina risinājumus,” ir pārliecināts izstādes projekta vadītājs Oskars Zaļkalniņš.

Sākot ar 2015. gadu, izstādē „Design Isle” īpaša uzmanība tiks pievērsta kādai noteiktai tēmai, un šī gada lielā tēma ir velosipēds. Visiem zināms ir teiciens, ka jaunu velosipēdu nevar izgudrot, taču tas neattiecas uz dizainu, un šeit iespējas izpausties ir ļoti plašas.

Tāpat iespēju novērtēt Latvijas dizaineru radošumu un varējumu piedāvās Latvijas Dizaineru savienības rīkotā konkursa „Gada balva dizainā 2015” laureātu darbu ekspozīcija.

Ekskluzīvu lietu cienītāji izstādē varēs aplūkot apdares materiālus, kas ļauj „spēlēties” ar gaismu un faktūru interjerā, vai koka durvis, kas darinātas no simts un vairāk gadus veca kokmateriāla.

* Savukārt starptautiskajā mēbeļu, interjera un apgaismojuma izstādē „Baltic Furniture 2015” vadošie Baltijas ražotāji un tirgotāji prezentēs jaunākās mājas un biroja mēbeļu kolekcijas, plašu mēbeļu furnitūras klāstu, modernus gaismas ķermeņus un stilīgus interjera priekšmetus.

„Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad izstādē redzēsim daudzus jaunus mēbeļu ražotājus un tirgotājus, bet, protams, neizpaliks arī iecienīti zīmoli. Kaut arī ļoti daudz mēbeles tiek tirgotas internetā, cilvēkiem ir būtiski mēbeles apskatīt, pataustīt, izmēģināt un novērtēt klātienē. Turklāt izstādē var salīdzināt vairāku ražotāju piedāvājumu vienkopus un izvēlēties sev vispiemērotāko,” norāda izstādes projekta vadītājs Edgars Skara.

Izstāžu darba laiks: 2. oktobrī – no pulksten 10.00 līdz 19.00, 3. un 4. oktobrī – no pulksten 10.00 līdz 18.00. Biļešu cenas: 5 eiro, studentiem un pensionāriem – 4 eiro, ģimenes biļete – 11 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: pārdomas klusumā galerijā „Ilgais ceļš”, jūra „Jūras vārtos” un Igo plenērs Liepājā

* Rīgas mākslas galerijā „Ilgais ceļš” (Ģertrūdes ielā 60) līdz 17. oktobrim apskatāma Tukuma mākslinieka Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstāde „Pārdomas klusumā”, kurā eksponēti viņa eļļas tehnikā gleznoti darbi. Galvenokārt tās ir Tukuma ainavas - spilgtas un trauksmainas sava laika liecības. „Ir mākslinieki, kuri ar krāsu kastēm iet dabā, un „tver tonīšus” tiešā veidā. Es savukārt gleznoju tikai darbnīcā no dabā veiktiem zīmējumiem, foto attēliem, vai vienkārši pēc atmiņas. Tās ir manas „pārdomas klusumā”,” teic mākslinieks.

* Latvijas Mākslas akadēmijas 1. stāva zālē (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) vēl nedēļu – līdz 9. oktobrim - aplūkojama konceptuāla stikla mākslas izstāde „Jaunās pieejas/New Approaches”, kas sniedz ieskatu stikla mākslas dažādībā un tās laikmetīgajās izpausmēs. „Visbiežāk par stikla mākslu domājam tradicionālā veidā – kā trauku, dekoratīvu priekšmetu vai vitrāžu darinājumiem no stikla. Arī pašu stiklu asociējam ar caurspīdīgu, cietu un plīstošu materiālu, lai gan stiklu var apzināti deformēt vai transformēt plastiskās formās, ar to var radīt telpu, gaismu vai viegli nojaušamu sajūtu par citām dimensijām,” teikts izstādes reklāmā. Izstādē piedalās Mākslas augstskolu pasniedzēji un studenti no Latvijas, Slovākijas un Čehijas. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Liepājas muzejā līdz 25. oktobrim būs atklāta mūziķa Igo rīkotā Jūrkalnes starptautiskā mākslas plenēra izstāde. Šogad Jūrkalnē noslēdzās jau sestais plenērs. Gleznotāji, grafiķi, tēlnieki, fotogrāfi un citi mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Krievijas pavadīja Jūrkalnē desmit dienas, radot darbus, ko ietekmēja vietējā daba, cilvēki un kultūra. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Cēsu Izstāžu namā (Pils laukumā 3) līdz 18. oktobrim skatāma Rituma Ivanova glezniecības personālizstāde „Kadri”. Izstādes saturiskajā uzbūvē saspēlējas dažādi iespaidi, kur caur fragmentu kadrējumu tiek atklāts cilvēka portrets glezniecībā. Gaismas enerģija, iekšējās emocijas un simboli atklājas darbu sērijās „Zvaigznes. Gaismas staros”, „Erotiskā Filma”, „Ilūzijas Simbols” un „Saulē”. Tajās fiksēts laikmets un ļauts paskatīties no malas uz mūsdienu sabiedrību, popkultūru un tās tēliem. Izstādes kadri apvienojušies vienotā stāstā par mums pašiem – iekšējo enerģiju un emocijām, plaši pazīstamiem popkultūras simboliem, kopā veidojot kaleidoskopisku pasaules kadru kopumu. Sīkāk internetā: www.cesupils.lv.

* Ventspils teātra namā „Jūras vārti” skatāma Latvijas Mākslinieku savienība muzeja cikla „Nacionālie dārgumi” ietvaros izveidotā izstāde „Jūra”, kurā eksponēti Latvijas autoru glezniecības un tēlniecības darbi, kas radīti no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz astoņdesmito gadu beigām. Izstādē vērojams latviešu mākslinieku dažādais rokraksts, stilistika, skatījums un jūras tematikas interpretācija. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: Aigars Hibneris, publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Daiga Kļanska/LETA, Dainis Jansons/poga.lv