foto: VIA REUTERS
Latvija un Igaunija ieviesīs individuālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām
Sabiedrība
2020. gada 21. augusts, 15:45

Latvija un Igaunija ieviesīs individuālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām

Jauns.lv / LETA

Latvija un Igaunija ieviesīs individuālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un pārmērīga spēka lietošanu pret miermīlīgu protesta akciju dalībniekiem Baltkrievijas pilsētu ielās.

Kā  informēja Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM), abu valstu ministrijas pauž nopietnas bažas par Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuru rezultātus Baltkrievijas sabiedrība nav atzinusi, un mudina panākt mierīgu un likumīgu risinājumu pašreizējai krīzei Baltkrievijā.

Ministrijas atzinīgi vērtē trešdien sasauktās Eiropadomes secinājumus un ir nolēmušas turpināt kopīgu rīcību, ieviešot mērķtiecīgas individuālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un pārmērīga spēka lietošanu pret miermīlīgu protesta akciju dalībniekiem Baltkrievijas pilsētu ielās.

Latvija un Igaunija ir sagatavojušas Baltkrievijas amatpersonu sarakstus. Sankcijās būs paredzēts vīzu izsniegšanas aizliegums. Divpusēja rīcība nacionālo sankciju ieviešanai notiks atbilstoši valstu procedūrām pirms Eiropas Savienības sankciju plānotās ieviešanas.

ĀM pārstāvis Jānis Beķeris skaidroja, ka sankcijas spēkā stāsies tad, kad šāds lēmums tiks pieņemts abu valstu valdībās. Ministru kabinets pie šī jautājuma izskatīšanas varētu nonākt jaunnedēļ. To, kādas personas iekļautas sankcijām pakļauto amatpersonu sarakstā, ĀM pašlaik neatklāj.

Kā norāda ĀM, Latvija un Igaunija ļoti augstu vērtē demokrātijas pamatprincipus, kuri ietver vienu no svarīgākajām demokrātijas pamatnostādnēm - pilsoņu tiesības paust savu politisko gribu brīvās un godīgās vēlēšanās. Latvija un Igaunija augstu vērtē politisko tiesību un demokrātijas standartu ievērošanu visā pasaulē.

Latvija un Igaunija turpinās aktīvi darboties, lai stiprinātu atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Baltkrievija ir un paliks nozīmīga kaimiņvalsts, un Latvija un Igaunija turpinās uzturēt labas kaimiņattiecības ar Baltkrievijas tautu, norāda ĀM.

Arī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs trešdien paziņoja, ka Lietuva izstrādājusi savu nacionālo sankciju sarakstu Baltkrievijas režīma amatpersonām, kas atbildīgas par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un vardarbību pret mierīgiem protestētājiem.

Viņš norādīja, ka sarakstā ir 32 uzvārdi, tai skaitā prezidents Aleksandrs Lukašenko un "citas amatpersonas no atbildīgajām struktūrām (..) - OMON, Valsts drošības komitejas, vēlēšanu komisijas".

Konkrētus uzvārdus ministrs neatklāja, atzīstot, ka sankcijas ir "diezgan simboliskas" un paredz tikai aizliegumu ieceļot Lietuvā, bet galvenā nozīme, pēc viņa teiktā, būs Eiropas līmeņa sankcijām.

Ceturtdien Linkevičs izteicās, ka sankciju saraksta apstiprināšanā "atlikuši tikai tehniski, procesuāli jautājumi", pie kuriem strādā Iekšlietu ministrija, un saraksts varētu tikt apstiprināts jau tuvākajā laikā.

Kā ziņots, 9.augustā notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Lietuva uzņēmusi Tihanovsku un viņas bērnus, jo opozīcijas kandidāte bija spiesta pamest Baltkrieviju pēc tam, kad nākamajā dienā pēc vēlēšanām mēģināja iesniegt sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā, pieprasot pārskaitīt balsis, un domājams, saņēma draudus vērsties pret viņas bērniem un vīru.

Atrazdamās Viļņā, Tihanovska vērsusies pie Eiropas valstu vadītājiem, aicinot viņus neatzīt Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus, un iniciējusi Koordinācijas padomes izveidi varas nodošanas nodrošināšanai Baltkrievijā, solot ka tā izsludinās jaunas vēlēšanas ar ārvalstu novērotājiem.

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien pēc ES samita paziņoja, ka bloka dalībvalstis neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus.

Tikmēr Baltkriecijas galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

ES šobrīd gatavo sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par prezidenta vēlēšanu viltošanu un protestu apspiešanu.