foto: Paula Čurkste/LETA
Ārstu biedrība atbalsta pedagogu prasības un piedalīsies protesta akcijā pie valdības
Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.
Sabiedrība
2020. gada 14. augusts, 11:03

Ārstu biedrība atbalsta pedagogu prasības un piedalīsies protesta akcijā pie valdības

Jauns.lv

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pilnībā atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) prasību paaugstināt atalgojumu augstskolu pedagogiem un piedalīsies 18. augusta piketā pretī Ministru kabineta (MK) ēkai Liepu alejā. LĀB iestājas par tiesiskumuun atalgojuma palielināšanu visiem pedagogiem un veselības aprūpē strādājošajiem normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

“Ņemot vērā, ka arī daudzi veselības aprūpē strādājošie vienlaikus ir arī augstskolu docētāji un darbojas pētniecībā, mūsu pienākums ir atbalstīt pedagogu centienus panākt taisnīgu atlīdzību visiem nozarē strādājošajiem. Kopš veselības aprūpes nozares pēdējām protesta akcijām LĀB un LIZDA vieno cieša sadarbība, tāpēc ar mediķu dalību šajā piketā vēlamies vēlreiz apliecināt divu Latvijai nozīmīgāko nozaru solidaritāti un Latvijas pilsoniskās sabiedrības briedumu,” uzsver LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.

LĀB un LIZDA, kā arī citas veselības aprūpes un izglītības profesionālās organizācijas jau pavasarī kopīgi vērsās ar atklātu vēstuli pie valsts augstākajām amatpersonām, pieprasot atbilstošu finansējumu, lai varētu nodrošināt mūsdienīgāku un iekļaujošāku izglītību, kā arī visiem pieejamu un uz pacientu orientētu veselības aprūpi. Vēstulē tika atgādināts, ka ikdienā un ārkārtējās situācijas laikā pedagogi un mediķi profesionāli un godprātīgi veic savus pienākumus, aicinot politiķus tikpat atbildīgi veikt arī savus, izpildot Latvijā spēkā esošus likums.

LIZDA gaidīs valdošās koalīcijas sanāksmi pirmdien, 17.augustā, un tajā lemto par augstskolu pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, un tikai pēc tam izšķirsies, rīkot vai nerīkot pedagogu piketu, pēc tikšanās ar premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) sacīja arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga norādīja, ka Ministru prezidents atbalsta finansējuma piešķiršanu šim mērķim, tomēr LIZDA saglabājas bažas par naudas nodrošināšanu arī nākamā gada un vidēja termiņa budžetā.

LĀB dibināta 1988. gadā un tās mērķis ir Latvijas veselības aprūpes sistēmas un ārstu kvalifikācijas pilnveidošana, ārstu tiesisko, profesionālo un ekonomisko interešu aizstāvība, tautas veselības veicināšana, veselības aprūpes organizācijas uzlabošana un medicīnas izglītības sistēmas pilnveidošana, kā arī ārstu ētikas principu popularizēšana un to ievērošanas kontrole. Biedrība sadarbojas ar Lietuvas Ārstu biedrību, Igaunijas Ārstu biedrību, Baltijas un Vācijas Ārstu biedrību. LĀB ir WMA (Pasaules Medicīnas asociācijas), CPME (Eiropas pastāvīgās ārstu komisijas) un UEMS (Eiropas medicīnas speciālistu asociācijas) biedrs.LĀB pārstāvji piedalās Saeimas komisiju sēdēs likumprojektu izstrādē, diskutējot par likumprojektiem, iesniedzot priekšlikumus un ieteikumus. Biedrība sadarbojas arī ar Veselības ministriju dažādu normatīvo aktu projektu izstrādē, kuri cieši skar profesionālos jautājumus. LĀB biedri un valdes locekļi darbojas Veselības ministrijas Stratēģiskajā padomē un Galveno speciālistu institūcijā. Biedrība sadarbojas ar citām medicīnas profesionālajām organizācijām: Latvijas Jauno ārstu asociāciju, Latvijas Māsu asociāciju, Latvijas Farmaceitu biedrību, Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienību un pacientu organizācijām.