foto: Paula Dēvica/Latvijas Radio
Rendas mežā atrasts partizānu bunkurs
Bunkurs sākās tur, kur tagad aiz plīts ir nogruvums. Pirms daudziem gadu desmitiem tas bija rūpīgi nomaskēts.
Novadu ziņas
2020. gada 15. augusts, 06:16

Rendas mežā atrasts partizānu bunkurs

Kas Jauns Avīze

Rendā Kuldīgas novadā atrasts partizānu bunkurs, kurā vairākus gadus dzīvoja mežabrāļu vienība Kanādas piecīši, vēsta Latvijas Radio. Atrastās daudzās vēstures liecības papildina Nacionālās pretošanās kustības muzeja krājumus.

Meklējumi ilga vairākus gadus, līdz jūlijā sākumā bunkuru uzgāja muzeja pārstāvis Juris Grasmanis ar domubiedriem. Grasmanis pa vēstures takām izvadājis arī Latvijas Radio.

Pirmās partizānu jeb mežabrāļu vienības izveidojās 1944. gada rudenī Latgalē pēc Sarkanās armijas atgriešanās, un drīz tādas bija visā Latvijā, Kurzemē vien ap 4000 cīnītāju.

Kanādas piecīši patiesībā bija seši vīri, kas paši sevi dēvēja arī par Tanku briesmām, un Grasmanis par viņiem uzzinājis deviņdesmitajos gados. Vietējie tikai atcerējušies, ka bunkurs atradies Veģupītes malā, bet šovasar Grasmanim izdevies to atrast.

Tas bija aptuveni četrus kvadrātmetrus liels, izrakts uzkalniņā irdenā, smilšainā zemē ar tuneļveida ieeju. Ir saglabājušās ķieģeļu plīts paliekas, atrasta virsma, katls, dūmenis, petrolejas kanniņas, lampa, galda piederumi, ieroču un munīcijas atliekas. Bunkurs ir dedzis, iespējams, čekisti tajā iemetuši granātu.

foto: Paula Dēvica/Latvijas Radio
Ja būtu piedzimis agrāk, pats būtu gājis partizānos, saka Juris Grasmanis no Nacionālās pretošanās kustības muzeja.

Par partizānu ikdienu slēptuvē Grasmanis stāsta: “Citi spēlēja kārtis. Citi kaut ko darīja. Lasīja arī. Atradām avīzi – kādās piecās kārtās. Tur vēl bija šķīvis. Ar šiku – liels šķīvis, nevis tāda bļodiņa.”

Piecīši čekistus bieži vien iznerrojuši. Tuvākajā apkārtnē ar savu nežēlību izcēlies čekists Arturs Lapiņš, un piecīši reiz sastapuši viņu ar brāli Rendas krogā. “Tas [Lapiņš] ķēries pie pistoles. Viens no partizāniem bija teicis – ja tu pieliksi roku pie pistoles, tu esi līķis. Viņam jau automāts bija kaklā. Viņi lika viņam nest šņabja kastes. Esot pat čekistiem likuši dzert tās pudeles,” zina teikt Grasmanis.

Sievietēm komunistēm partizāni griezuši nost matus. Līdzīgi izrīkojās francūži pēc atbrīvošanas ar nodevējām un nacistu piegulētājām.

foto: Paula Dēvica/Latvijas Radio
Saglabājusies plīts virsma, katls un citas vēstures liecības.

Interesanti, ka pat čekistu vidū partizāniem esot bijis kāds atbalstītājs, palīdzēja arī tuvējo māju iedzīvotāji. Vēsturnieks Aldis Bergmanis izpētījis, ka 1953. gadā čekisti iznīcināja piecīšus līdz ar vairākām citām vienībām, piemēram, Puzes-Piltenes un Zariņa grupu.