Politika
2020. gada 9. augusts, 21:25

Vēlētāju aktivitāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās Rīgā sasniegusi 91%

Jauns.lv / LETA

Vēlētāju aktivitāte šodien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās Rīgā sasniegusi 91%, informē Baltkrievijas vēstniecībā Latvijā.

Vēstniecībā izvietotais iecirknis nodrošināja arī izbraukuma vēlēšanas Liepājā un Ventspilī, un kopumā iecirknī nobalsojuši 645 Baltkrievijas pilsoņi, sasniedzot 91% aktivitāti no visiem balsstiesīgajiem. Lai arī dienas gaitā pie vēstniecības bija izveidojusies rinda, optimizējot iecirkņa darbu, rindu esot izdevies likvidēt, nobalsot paspējuši visi vēlētāji un starpgadījumu neesot bijis, apgalvoja vēstniecībā.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 ziņu video.

Savukārt Baltkrievijas ģenerālkonsulātā Daugavpilī izvietotajā vēlēšanu iecirknī balsotāju aktivitāte sasniegusi 80% - šodien vēlēšanās piedalījušies 182 no 228 balsstiesīgajiem.

Vēlēšanu diena pagājusi mierīgi, pauda ģenerālkonsula pienākumu izpildītāja un Daugavpils vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja Jevgēnija Bortkeviča.

Baltkrievijas vēstniecības mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka galvaspilsētas iecirknis izveidots vēlētājiem, kas dzīvo Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rīgā, Valmierā, Ventspilī, kā arī Pierīgas, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales novados. Savukārt Daugavpilī jābalso Baltkrievijas pilsoņiem, kas dzīvo Rēzeknē, Jēkabpilī, Daugavpilī, kā arī Latgales, Sēlijas un ap Madonu un Aizkraukli izvietotajos novados. Savukārt Vecumnieku novadā dzīvojošie balsstiesīgie atkarībā no pārstāvēta pagasta ir sadalīti pa abiem vēlēšanu iecirkņiem.

Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanas

Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka ...

gallery icon

Baltkrievijā otrdien, 4.augustā sākās iepriekšējā balsošana prezidenta vēlēšanās, kurās pašreizējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu.

65 gadus vecais Lukašenko, kurš atrodas pie varas Baltkrievijā kopš 1994.gada un izveidojis tur autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa galvenajiem konkurentiem aizliegts kandidēt 9.augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija 4.augustā paziņoja, ka aptuveni septiņiem miljoniem balsstiesīgo vēlētāju būs iespējams nobalsot 5767 vēlēšanu iecirkņos sabiedriskās vietās, tostarp medicīnas iestādēs un armijas kazarmās un 44 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.

Latvijā Baltkrievijas pilsoņiem bija iespējams nobalsot vēlēšanu iecirkņos Rīgā un Daugavpilī, kā arī izbraukuma vēlēšanās Liepājā un Ventspilī. Galvaspilsētā pie vēlēšanu iecirkņa veidojās vēlētāju rindas.