foto: Edijs Pālens/LETA
Sociālās aprūpes centriem piešķirs 524 045 eiro Covid-19 radīto zaudējumu kompensēšanai
Covid-19 izplatības dēļ, sociālās aprūpes centros tika izsludināta karantīna, un tuviniekiem nebija iespējams šajā laikā klātienē apciemot savus aprūpes centros mītošos radiniekus.
Politika
2020. gada 28. jūlijs, 14:26

Sociālās aprūpes centriem piešķirs 524 045 eiro Covid-19 radīto zaudējumu kompensēšanai

Jauns.lv / LETA

Covid-19 radīto zaudējumu kompensēšanai un turpmākai inficēšanās risku mazināšanai valsts sociālās aprūpes centriem (VSAC) "Kurzeme", "Latgale", "Rīga", "Vidzeme" un "Zemgale" piešķir 524 045 eiro, liecina šodien valdībā pieņemtais rīkojuma projekts.

Līdzekļus paredzēts pārvirzīt no ietaupījumiem, kas radušies no valsts budžeta programmām saistībā ar ārkārtējās situācijas laikā noteiktiem ierobežojumiem.

Labklājības ministrija (LM) ir izvērtējusi nozarē sniegto pakalpojumu izpildi šī gada piecos mēnešos un tā izpildes tendences sakarā ar Covid-19 izsludināto ārkārtējo situāciju Latvijā, tādējādi apzinot prognozējamo līdzekļu atlikumu līdz gada beigām.

Ministrijā skaidro, ka 118 583 eiro no minētajiem 524 045 eiro tiktu piešķirti VSAC Covid-19 pretepidēmijas pasākumu nodrošināšanas kompensēšanai, tostarp arī par individuālās aizsardzības līdzekļu iegādi. Savukārt 335 295 eiro tiktu virzīti VSAC klientu drošības un saturīga brīvā laika nodrošināšanai, kamēr 70 167 eiro - turpmākai Covid-19 izplatības un masveida inficēšanās gadījumu novēršanai un pretepidēmisko pasākumu veikšanai VSAC filiālēs.

Lielākā daļa līdzekļu ietaupījuma radušies no pozīcijas "Sociālās rehabilitācijas valsts programmas". No tām plānots pārvirzīt 503 059 eiro, tostarp arī 485 059 eiro no pozīcijas "Subsīdijas un dotācijas" un 18 000 eiro no programmas "Pārējie valsts budžeta uzturēšanas izdevumu transferti valsts budžeta daļēji finansētām atvasinātām publiskām personām un budžeta nefinansētām iestādēm".

No minētajiem 503 059 eiro 180 513 eiro ietaupījums radies no pasākuma "Psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu ieviešana atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajam" pakalpojuma "Psihosociālās rehabilitācijas nodrošināšana bērniem, kuriem nepieciešama paliatīvā aprūpe, un ar viņiem vienā mājsaimniecībā dzīvojošiem ģimenes locekļiem vai audžuģimenei".

Tāpat līdzekļu ekonomija 188 008 eiro apmērā radusies no pasākuma "Psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu ieviešana atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajam" pakalpojuma "Psihosociālās rehabilitācijas nodrošināšana personām ar prognozējamu vai pirmreizēju invaliditāti, kuras cēlonis ir onkoloģiska slimība, un viņu ģimenes locekļiem".

Papildu 116 538 eiro ietaupījums radies no pasākuma "Sociāla rakstura institūcijām kapacitātes stiprināšanai un sociālām programmām bērnu tiesību aizsardzības jomās un ar šiem pasākumiem saistīto IT sistēmu pielāgošanai" pakalpojuma "Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu no psihoaktīvajām vielām atkarīgām nepilngadīgām personām nodrošināšana".

Savukārt vēl 18 000 eiro ietaupījums radies no izmēģinājumprojekta "Par atbalstu zobu protezēšanas jautājumos" pasākuma "Pārējie valsts budžeta uzturēšanas izdevumu transferti valsts budžeta daļēji finansētām atvasinātām publiskām personām un budžeta nefinansētām iestādēm"’.

Papildu 2900 eiro līdzekļu ekonomija radusies no apakšprogrammas "Invaliditātes ekspertīžu nodrošināšana" prognozētā līdzekļu atlikuma, kamēr 4140 eiro no apakšprogrammas "Nodarbinātības valsts aģentūras darbības nodrošināšana" prognozētā līdzekļu atlikuma.

Tikmēr 9000 eiro ekonomija radusies no apakšprogrammas "Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un bērnu uzticības tālrunis" prioritārā pasākuma "Sociālā rakstura institūcijām kapacitātes stiprināšanai un sociālām programmām bērnu tiesību aizsardzības jomās un ar šiem pasākumiem saistīto IT sistēmu pielāgošanai".

Tāpat 4946 eiro liels ietaupījums radies no divām pozīcijām - degvielas izdevumiem 237 eiro apmērā un dalības izdevumiem Starptautiskās darba konferences 109.sesijā Ženēvā 4709 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības dēļ, sociālās aprūpes centros tika izsludināta karantīna, un tuviniekiem nebija iespējams šajā laikā klātienē apciemot savus aprūpes centros mītošos radiniekus. Līdz šim atsevišķos aprūpes centros reģistrēti saslimšanas gadījumi ar jauno koronavīrusu.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.