foto: jelgavasnovads.lv
Kalnciemā atklās par pusotru miljonu eiro izbūvēto sociālo pakalpojumu centru "Laipa"
Sabiedrība
2020. gada 27. jūlijs, 17:50

Kalnciemā atklās par pusotru miljonu eiro izbūvēto sociālo pakalpojumu centru "Laipa"

Jauns.lv / LETA

Pēc nepieciešamo iekārtu iegādes un telpu iekārtošanas 4.augustā plkst.15 Kalnciemā svinīgi darbu sāks daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs "Laipa",  informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā sniegs pakalpojumus personām ar garīga rakstura traucējumiem, tādējādi tiecoties sasniegt deinstitucionalizācijas projekta mērķi, lai veicinātu šo cilvēku integrēšanos sabiedrībā.

"Tomēr tik šauri uzlūkot sniegto pakalpojumu spektru arī nevajadzētu - centra darbība trīs stāvos veidota kā dažādu pasākumu kopums pat atšķirīgām iedzīvotāju vajadzībām," uzsvēra pašvaldībā.

Ēkas pirmais stāvs būs atvērts un pieejams ikvienam pagasta iedzīvotājam, jo šajās telpās ērti izvietosies cilvēkiem būtiskākie pakalpojumi - pasts, doktorāts un zobārsts. Vienā ēkas galā pieejamas arī specializētās darbnīcas, kurās pakalpojuma centra klienti apgūs nepieciešamās darba prasmes.

Savukārt ēkas otrajā stāvā ir izveidots dienas aprūpes centrs, kas galvenokārt savā darbībā vērsts uz deinstitucionalizācijas projektā iesaistītiem cilvēkiem. Te noritēs dažādas nodarbības - gan keramikas, veidošanas, gan nodarbības praktiskām iemaņām ēst gatavošanā, dzīves un finanšu plānošanā, arī sportisko aktivitāšu slodzei. Nodarbību mērķis ir panākt, lai dienas aprūpes centra klienti pakāpeniski apgūtu ikdienā nepieciešamās prasmes patstāvīgai dzīvei. Galvenokārt šeit darbosies tie cilvēki, kas citkārt saskaras ar dažādiem ierobežojošiem un diskriminējošiem apstākļiem darba tirgū un sadzīvē, taču garīga rakstura traucējumi vieglā formā nav par iemeslu, lai viņi nevarētu veikt, piemēram, nepieciešamo roku darbu vienkāršiem pasūtījumiem.

"Piemēram, kartona kastīšu locīšana sadarbībā ar uzņēmumu ir viena no iecerēm, kas būs lielisks ieguvums centra klientiem motorikas attīstībai, savukārt uzņēmumam - nepieciešamās darba rokas pasūtījuma veikšanai," skaidroja pašvaldībā.

Divos ēkas stāvos ir izveidoti arī grupu dzīvokļi - gan otrajā, gan trešajā stāvā, kopskaitā 16 personām, ja katrā dzīvoklī dzīvo pa diviem klientiem. Grupu dzīvokļu plānojums paredz, ka katram klientam ir paredzēta sava personīgā telpa - guļamistaba ar gultu un naktsskapīti, savukārt koplietošanas telpās katrā dzīvoklī ir virtuve, vannasistaba, tualete un priekšnams. Dzīvokļi aprīkoti ar visu nepieciešamo sadzīvei, tai skaitā aprīkotu virtuvi - virtuves iekārtu, plīti, galdu, krēslu un ledusskapi.

Atklāšanas dienā, sākot no plkst.16, arī vietējie iedzīvotāji centrā "Laipa" varēs apskatīt, izstaigāt visu ēkas kompleksu.

Rekonstrukcijas darbus ēkā veica SIA "Bildberg" un kopējais finansējums tiem bija 1 524 138 eiro.

Iepriekš pašvaldības Attīstības nodaļas infrastruktūras projektu vadītāja Anita Skubiļina skaidroja, ka deinstitucionālizācijas projekta gaitā rekonstrukcijas darbi noritējuši trīs novada objektos un "vērienīgākais, protams, bijis daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs "Laipa" Kalnciemā".

"Šī ēka jau ilgstoši stāvēja tukša, un lai to pielāgotu sociālo pakalpojumu nodrošināšanai, tā pilnībā rekonstruēta. Pašlaik plānots, ka dienas centrā un specializētajās darbnīcās varēs nodarbināt ap 12 darbiniekus, lai pēc iespējas vairāk nodrošinātu individuālu pieeju katram," pauda Skubiļina.

Tēmas