foto: Publicitātes foto
Atklās starptautisko ērģeļmūzikas festivālu "Rīgas Doms"
Ērģelniece Ilze Reine.
Kultūra
2020. gada 15. jūlijs, 23:45

Atklās starptautisko ērģeļmūzikas festivālu "Rīgas Doms"

Jauns.lv

Piektdien, 17. jūlijā, norisināsies starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla “Rīgas Doms 2020” atklāšanas koncerts. Tajā muzicēs Lielās mūzikas balvas skatītāju balsojuma laureāte Ilze Grēvele- Skaraine un ērģelniece Ilze Reine.

Festivāla "Rīgas Doms" atklāšanas koncerts veltīts Luijam Vjernam un Šarlam Turnemīram - šiem franču komponistiem, ērģelniekiem šogad tiek atzīmēta 150. jubileja.

foto: Publicitātes foto
Lielās mūzikas balvas skatītāju balsojuma laureāte Ilze Grēvele- Skaraine.

Luijs Vjerns bijis Parīzes Dievmātes katedrāles ērģelnieks 37 gadus, viņš mūzikas vēsturē iegājis ne tikai ar savām ērģeļu kompozīcijām – ērģeļu simfonijām un harmoniski bagātām, gaismēnu pilnām miniatūrām, bet arī ar savu pēdējo koncertu. Tajā vienā brīdī mūzika apstājās, palika skanot tikai viens garš pedāļa tonis – meistars, spēlējot skaņdarbu, bija aizgājis mūžībā.

foto: Publicitātes foto

Savukārt Šarls Turnemīrs bija izslavēts ne vien kā komponists, bet kā izcils improvizators. Viņš – tāpat kā viņa skolotājs Sezārs Franks - mūža garumā spēlējis Parīzes Sv. Klotildes baznīcā. Ērģeļu mistiķis, arabesku meistars, viņa mūzika balstīta uz senajiem baznīcas dziedājumiem. Koncertam izraudzītas divas improvizācijas par gregoriskām melodijām, tās iespēlētas platē 1930./31. gadā, nošu transkripcija veikta vēlāk no šī ieraksta.