"Lai tas paliek uz Īvāna sirdsapziņas," Imants Kalniņš komentē izteikumus par sadarbību ar čeku
Komponists Imants Kalniņš ne noliedz, ne apstiprina, ka sadarbojies ar čeku un bijis tās ziņotājs.
Sabiedrība
2015. gada 10. oktobris, 06:22

"Lai tas paliek uz Īvāna sirdsapziņas," Imants Kalniņš komentē izteikumus par sadarbību ar čeku

Jauns.lv

Komponists Imants Kalniņš izvairīgi komentē savu iespējamo sadarbību ar Valsts drošības komiteju un teic, ka uz jautājumu, vai viņš bijis čekas ziņotājs atbildēšot tikai tiesā. Nesen bijušais LTF līderis Dainis Īvāns deva mājienu, ka Kalniņš varētu būt sadarbojies ar VDK.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komponists Imants Kalniņš, kurš pēdējos gados izcēlies ar Krievijas slavināšanu un pievēršanos islāmam, varētu būt bijis oficiāls vai neformāls Valsts drošības komitejas (VDK) ziņotājs, intervijā „Latvijas Avīzei” licis manīt kādreizējais Latvijas Tautas frontes (LTF) līderis Dainis Īvāns.

Īvāns septembra beigās „Latvijas Avīzei” pauda: „Pie manis nonāca čekas virsnieka, kultūras jomas kuratora Māra Dreijera piezīmju grāmatiņa, kurā bija saraksts ar viņa iecienītākajām kontaktpersonām. (..) Sarakstā bija daudzi uzvārdi. Tur bija pazīstams, iemīļots, nacionāls komponists, kas dīvainā kārtā pēdējā laikā sācis pūst Krievijas stabulē. Vārdu nesaukšu...” .

Uz Kasjauns.lv jautājumu, vai Kalniņš ir vai nav bijis čekas ziņotājs, komponists atbildēja: „Ziniet man vispār ir grūti kaut ko teikt šajā sakarā. Varu vien pateikt, ka cilvēks (Īvans) pats ar šo izteicienu par sevi ir pateicis, kas viņš ir. Katrs viņa teikto var saprast, kā vien vēlas. Es nejūtu nekādu vajadzību to komentēt, lai tas paliek uz paša Īvāna sirdsapziņas. Nejūtu vajadzības privātā sarunā atbildēt uz to, vai esmu vai neesmu bijis čekas ziņotājs. Uz šo jautājumu atbildēšu tikai tad, ja lieta nonāks tiesā”.

Imanta Kalniņa divdomīgās runas pērles

* „Es neslēpjos nakts tumsā un nebubinu pie sevis. Es sagaidu saules lēktu, iznāku dienas gaismā un atklāti pasaku: Jā, man ir divas mīlestības – Latvija, mana tēvu zeme, un Krievija, mana liktens māsa”. („Neatkarīgā Rīta Avīze”, 2014. gada janvāris)

* „Tā saucamā Rietumu demokrātija ir visaugstākā totalitārisma pakāpe, ko esmu piedzīvojis septiņdesmitajos gados”. („Sestdiena”, 2011. gada maijs)

* Aizstāvot padomju himnas atjaunošanu Krievijā Vladimira Putina izpildījumā un padomju karoga atjaunošanu Baltkrievijā Aleksandra Lukašenko izpildījumā, Imants Kalniņš portālam pietiek.com 2014. gada martā atklāja, ka „ar karogu un himnu neviens nav nogalināts”.

* Atklātajā vēstulē, kas savulaik bija publicēta portālā nra.lv, Kalniņš raksta: „… redzu, kā mūsu kaimiņvalsts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pūlas savu tautu un valsti nosargāt, lai kā nesmilkstētu bankrotējušās Rietumu „demokrātijas” šakāļi. Kā mūsu kaimiņvalsts Krievijas prezidents Vladimirs Putins neļauj savu valsti pārvērst par iebraucamo vietu”.

* Runājot par padomju mākslu, Kalniņš gremdējās atmiņās: „Padomju Savienībā, kas bija autoritāra sistēma, māksla tika turēta uz ļoti augsta pjedestāla. Šodien ne”. („Sestdiena”, 2013. gads)

* Notikumus Ukrainā Kalniņš uzskata tikai par „epizode”, ko izprovocējušas ASV. Krimas okupāciju un Krievijas agresiju pret Ukrainu Kalniņš dēvē tikai par „epizodi Krimā”, kurai „ ar agresiju nav nekāda sakara”.


Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizīti; Ieva Lūka/LETA