foto: LETA
Ārlietu ministrija uzsver, ka Baltijas valstis tika okupētas un anektētas prettiesiski
Latvijas karogs un Brīvības piemineklis.
Politika
2020. gada 19. jūnijs, 21:12

Ārlietu ministrija uzsver, ka Baltijas valstis tika okupētas un anektētas prettiesiski

Jauns.lv / LETA

Ārlietu ministrija kategoriski noraida Krievijas prezidenta Vladimira Putina pausto, ka Baltijas valstu iestāšanās Padomju Sociālistisko Republiku Savienībā (PSRS) notika uz vienošanās pamata, kam piekrišanu deva ievēlētā valdība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rakstā "Lielās uzvaras 75 gadi: kopīga atbildība vēstures un nākotnes priekšā" Krievijas prezidents akcentēja, ka 1939.gada rudenī, risinot kara stratēģijas un aizsardzības uzdevumus, Padomju Savienība uzsāka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iekļaušanu. Putinaprāt, "vienošanās" esot atbildusi tā laika starptautiskajām normām.

"Baltijas valstis tika okupētas un anektētas prettiesiski, lietojot draudus un militāras provokācijas. PSRS pārkāpa savas starptautiskos līgumos noteiktās saistības un veica agresijas aktu. Tautas suverēnā griba tika falsificēta viltus vēlēšanās," uzsvēra ministrijā.

Savukārt Putins rakstā norādījis, ka Baltijas republikas PSRS sastāvā saglabāja savu valdību, valodu, bija pārstāvētas padomju augstākajās varas struktūrās.

ĀM uzsvēra, ka Baltijas valstu iluzorā autonomija padomju okupācijas apstākļos bija tikai aizsegs padomju režīma noziedzīgajai politikai, ko noteica padomju valsts un komunistiskās partijas vadība Maskavā.

"Lai gan prezidents Putins izsaka atbalstu PSRS Tautas deputātu kongresa lēmumam, kas 1989.gada 24.decembrī nosodīja Molotova-Ribentropa pakta slepeno protokolu, Padomju Savienības agresīvā ārpolitika visumā tiek attaisnota," norādīja ministrijā.

ĀM ar nožēlu konstatē, ka mūsdienu Krievijas varas iestādes joprojām nav gatavas objektīvi vērtēt padomju režīma atbildību par Otrā pasaules kara izraisīšanu un neskaitāmiem noziegumiem pret Eiropas, Krievijas un tās kaimiņvalstu tautām.